自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

mimokoala 發表於 20-5-22 08:15
有無人可加我入group,感謝!

可否加我入group,感謝🙏🏻 仔仔大力眨眼

民房

可否加我入group嗎?

洋房

aayy 發表於 18-4-13 19:11
有冇抽動症好返嘅例子幫我打打氣?我真係好擔心…要幾耐先會冇事?

請問你小朋友依家情況點? 我都懷疑我囡有,3歲幾,超級擔心。真係好需要別人嘅支持鼓勵同資訊(emoji)

男爵府

熱血勳章

aayy 發表於 18-4-13 21:12

請問你看那位醫生呢?謝謝

公爵府

回覆樓主:

姪女似,可否入group

侯爵府

有冇抽動症好返嘅例子幫我打打氣?我真係好擔心…要幾耐先會冇事?
我個仔完全好系-小學時有過度活躍症.到五六年就起抽動症亦冇時流口水.病程不足1年有食藥,就沒有了。小兒現年22歲,普通年青人一樣。會痊愈的。
另一老朋友10多年前眼部不時有抽下抽下,後他做手術亦痊愈。
病向淺中醫.......

kckammy

大宅

請問可以加我嗎?
阿仔之前清喉嚨,而家變左擰條頸

洋房

我女8歲,啱啱睇咗兒科,話似係抽動症,轉介到精神科,網路上資訊的確唔多多,可否加埋我入谷🙏🙏

大宅

祝早日康復

別墅

我小朋友宜家冇tics,但佢有時睇到啲戲/卡通佢會緊張或驚,會短暫有小小tics,宜家疫情戴口罩有時啲口罩唔舒服都會有小小因為唔自然會有tics,但其餘時間都冇tics了。

第一年發作後持續咗四個月,第二年差唔多時間有再發,但因為知道點handle所以好似好快舒緩。

別墅

回覆樓主:

以下係一些從自身或其他經驗中得到嘅心得:
1. 無視佢嘅抽動,唔好問唔好提
2.做大量運動***好有效,進行任何運動一開始可能tic會加重的,但持之以恒就會見到效果。運動最好每日有30-60mins,出曬汗果隻
3.留意佢係咪有壓力有心事有焦慮,多啲同佢傾計幫佢排解情緒
4.戒糖朱古力汽水零食
5.減少或冇screen time
6. 調節生活節奏,唔好排到佢哋日程密密麻麻,俾返啲me time佢哋。上興趣班,俾佢學遊水學踢波,唔等如去玩!果d係學,學要聽指令,冇自由!

當身體同心靈都嚴重缺乏自由,俾人搏實,抽動症就會這樣形成。

大宅

妥瑞症可以係隔代遺傳,可以係突變。
嚴重個案香港唔多,如果好嚴重,可以考慮返大陸既大型醫院睇,佢地好多病例。

別墅

YouNeverKnow 發表於 20-7-28 02:58
妥瑞症可以係隔代遺傳,可以係突變。
嚴重個案香港唔多,如果好嚴重,可以考慮返大陸既大型醫院睇,佢地好 ...

對大陸醫療完全冇信心,反而台灣醫治係呢個症上更普及同成熟。

民房

回覆 aayy 的帖子

一直都有抽動症 好大個都冇斷尾😞當冇人見到嘅時候會比較嚴重 諗緊好唔好睇醫生

別墅

Sanrina 發表於 20-7-29 02:54
回覆 aayy 的帖子

一直都有抽動症 好大個都冇斷尾😞當冇人見到嘅時候會比較嚴重 諗緊好唔好睇醫生 ...

如果抽動唔係去到會影響日常生活,我唔會睇

大宅

aayy 發表於 20-7-28 10:07
對大陸醫療完全冇信心,反而台灣醫治係呢個症上更普及同成熟。

台灣醫成點唔知,但大陸早就有相關治療,而且成效唔錯。香港同期只有好少病例,甚至好多醫生只當成係行為問題,因為佢地無接觸過。
如果係可以長期stay係台灣,或者負擔到經常來回台灣,再加上咁信任,其實你可以過台灣醫。

大宅

cc48 發表於 20-6-28 00:00
我都想入group(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)謝謝

我都想入group,謝謝

洋房

我懷疑我個女都係tics可否加我入group,thx🙏🏻

複式洋房

囝囝5歲,3月開始出現症狀,請問可否入group ?

別墅

可以加我入group嗎?我仔仔之前有清嗓子,面部抽動,呢倆日發出𠱼聲,好擔心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊