自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 terryllk 的帖子

我仲慘,剛過保養,好似話壞磨打,成個內桶都要換,成2千幾蚊(師傅都話奇怪,歐洲機唔應該咁),因為部機真係好新,仲好貴,掉了又唔環保,最後都係整,唔夠三年,洗洗下唔係好識轉,仲出埋煙,嚇死。依家買D平平地,壞就再買新好過。

子爵府

lina9316 發表於 18-4-15 09:04
有。豐澤有4000幾元

上中電網站買或門市看看,E記雪櫃及金章洗衣機超平

https://store.clp.com.hk/en/cid28/electrical-appliances

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

LumLumMami 發表於 19-3-4 00:08

上中電網站買或門市看看,E記雪櫃及金章洗衣機超平

謝謝報料

珍珠宮

虎到金來勳章

Veronique@chan 發表於 19-3-3 15:52
用左差不多一年覺得唔錯

唔該晒, 呢款而家好貴, 上PRICE.COM都要

Electrolux 伊萊克斯 EWT1266EWW

HK$

4,480

-

4,780

豐澤網上反而平過PRICE.COM, $4290

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

oasis18 發表於 19-3-4 09:10
唔該晒, 呢款而家好貴, 上PRICE.COM都要

豐澤買都係4100百幾,用中銀有優惠(舊年)平左成3百,今年唔知有乜咭優惠

珍珠宮

虎到金來勳章

Veronique@chan 發表於 19-3-4 09:51
豐澤買都係4100百幾,用中銀有優惠(舊年)平左成3百,今年唔知有乜咭優惠
...
去左豐澤問, 而家 EWT1266EWW 要$4290, 無得減, 但送個煲

珍珠宮

虎到金來勳章

Veronique@chan 發表於 18-4-22 14:25
請問係咪揭蓋式,1200轉教恊$3988,豐澤$42xx

請問教協個部$3988是什麼型號 ?

侯爵府

oasis18 發表於 19-3-5 11:44
請問教協個部$3988是什麼型號 ?

又係1266

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Veronique@chan 發表於 19-3-4 09:51
...
Hi, 你買得平 , 不知是否有了"4電1腦", 總覺得今年冇咁有 discount...我剛今年1月買了同 line, 1000轉, 有 sales 話自己買了1200轉, 都用800轉, 怕傷機...我自己試了 800 vs 1000轉, 覺得D衫乾得差不多... 請問你平時洗衫用多少轉? 有冇試其他轉數? Thanks

大宅

回覆樓主:

以前好用,現在差好多

男爵府

剛買,安裝師傅態度差。後發現有三個問題:
1) 機唔平,左邊比右邊低了約 5 mm,所以當門開時,自動開到最盡。
2) 改頂後,頂唔平,中間拱起最少 3 mm。
3) 有一次洗完衫 off 機後開門,發覺滾輪頂着燈,攞晒衫出嚟都唔熄燈,關門熄,開門着燈,後來要關門,較洗衣程序,再轉去 off 後開門,終於冇着喇。

大昌話揾維修師傅上嚟搞,結果三個問題都解決唔到:
1) 冇適當工具(類似士巴拿),夾硬用尖嘴鉗搞咗好耐都擰唔到,後來我哋借咗個士巴拿畀佢,勉強擰到,但較極都唔掂,唔平不單止,搞到部機 up 吓 up 吓。
2) 佢話因中間有粒螺絲,所以拱起,冇計。
3) 佢話係有燈,但佢冇試過坐喺機前觀察過,所以唔知點會着喎。

仲有,佢竟然拉用嚟防漏水條膠邊用作拉部機出嚟,推部機入去係坐喺地用双腳撐(有着鞋),又撐牆同櫃。

侯爵府

dw0501 發表於 19-3-5 13:40
Hi, 你買得平 , 不知是否有了"4電1腦", 總覺得今年冇咁有 discount...我剛今年1月買了同 line, 1000 ...

我多數甘洗,用1000同1200衫差不多7至8成乾

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Veronique@chan 發表於 19-3-6 09:44
我多數甘洗,用1000同1200衫差不多7至8成乾
感謝回覆

珍珠宮

虎到金來勳章

kw_kung 發表於 19-3-5 19:51
剛買,安裝師傅態度差。後發現有三個問題:
1) 機唔平,左邊比右邊低了約 5 mm,所以當門開時,自動開到最 ...

侯爵府

dw0501 發表於 19-3-6 12:57
感謝回覆

用到1200都唔係好乾,其實800同1200差不多
我多數用1千

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Veronique@chan 發表於 19-3-6 14:47
用到1200都唔係好乾,其實800同1200差不多
我多數用1千

我果部800同1200好大分別, 我通常都係用1200

男爵府

S.B.N. 發表於 19-3-6 14:55
我果部800同1200好大分別, 我通常都係用1200
我嗰部都係,本來諗住唔好用到最盡,但 800 真係唔得,又冇 1000 揀,唯有 1200。

珍珠宮

環保接龍勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

kw_kung 發表於 19-3-2 18:20
請問各位部伊萊克斯洗衣機內(滾筒上)有冇燈,買咗一星期,每天開機不止一次,只有一次洗完後開門攞衫見着燈 ...

你呢款brochure寫有滾筒照明燈方便洗衣後不怕襪子等小物遺留喺滾筒內, 我都睇中呢款貪佢有節能摩打, 請問你嗰部洗衫時靜嗎?

男爵府

gemmilam 發表於 19-3-7 03:34
你呢款brochure寫有滾筒照明燈方便洗衣後不怕襪子等小物遺留喺滾筒內, 我都睇中呢款貪佢有節能摩打, 請問 ...

我覺得唔嘈,算靜,由其係我之前部金章好嘈,相比之下好大分別。

但留意番原來最常用嘅洗衣程序 Mixed 最高洗衣量只係 3.5 kg, wool 只係 2 kg,內輪體積細,可能洗唔到毛公仔。同埋用水量好少,睇唔到水位,只睇到啲衣物係濕嘅,我已經用唔多嘅洗衣液,洗完條膠邊剩餘泡泡,個維修師傅話咁即係過多洗衣液,會整壞電子板,後來改用超少洗衣液同埋 Rinse+ 就好啲,但我懷疑都唔知乾唔乾淨,同埋以前洗完嘅衣物會有香味,而咁樣洗嘅就冇乜香味。

男爵府

gemmilam 發表於 19-3-7 03:34
你呢款brochure寫有滾筒照明燈方便洗衣後不怕襪子等小物遺留喺滾筒內, 我都睇中呢款貪佢有節能摩打, 請問 ...

我部只試過一次,洗完轉 off 後開門着燈,但唔識熄燈,最後要關門扭去洗衣程序,再扭番 off 後開門至熄到,大昌啲師傅都話唔知點至着同熄喎!

後來我試到當扭咗去洗衣程序而門開住就會着,off 時就唔着,如果真係咁,咁我之前 off 都着就係 short short 地。

首頁

尾頁

跳至