烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無補氣血的簡易湯水推介 ?請各媽媽教路!

醫師話我氣血不足 ,而加都經常飲藥 ,
他也叫我自己煲多些補氣血湯水;
但我工作時間長,無時間睇住煲野,
都係夜晚放工先煲,
有無一D易整又補而不燥的湯水介紹下呢?
請指教!謝謝!

洋房

Re: 有無補氣血的簡易湯水推介 ?請各媽媽教路!

有好簡單既..我教過網友他吃了大約二星期就見效,之前他去洗手間會暈倒...

材料:真空熱水瓶[1 個],去核紅棗[大約十粒].

做法:晚上睡前把真空熱水瓶用熱水沖洗一下,放下紅棗,煲開沸水,沖入熱水瓶中.
早上起床就可以渴水.每天都喝.

這個補血但不會燥熱.要補氣平日多喝黨參煲的湯水.

那個網友說他每天把這個當水喝,之後就沒再暈過..以前經常暈的.

這個又便宜,又方便,不防一試...
習慣四處八掛,找好吃食譜

複式洋房

紅棗水

請問可否加埋淮生,慈實,北萁? ?-(
因為醫師叫我用這些藥材。

我係連煲舊瘦肉都LER GUM HER 的人
D瘦肉急凍左,都唔知點算,
試過用熱水淋落去,結果整到出面熟晒 :cry: ,
入面仲又堅硬又凍 ?-( ,有人教我放入MICROWAVE,
點知成舊肉熟晒無晒水 ,徙晒D野

請求大家教我啦,我真係好貧乏

洋房

我講果個係唔洗煲當水飲...

你要煲瘦肉湯喔....咁你用淮生,慈實,北其,再加D黨參同龍眼肉落去煲瘦肉啦....加左黨參同龍眼肉味道會好飲D....

解凍..想用最快既方法..千其唔好用滾水....一半滾水一半室溫水..即暖水囉....用保鮮袋袋住佢.浸係入暖水度,都要等一D時間架.....

家下你都熟左...無得救囉....買過瘦肉啦...

習慣四處八掛,找好吃食譜

別墅

谢谢你的意見!

首頁

尾頁

跳至