懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我懷孕6週,早幾日流啡,去婦科照,醫生話個胎無事,但裡面好多血,開黃體銅我食,當日好d只係流好少好少啡。

第二日早上都係啡,點知中午去廁所後抹到鮮血,然後越來越血,即刻打比老公再去睇婦科,入房前d血多到滴出黎,醫生幫我檢查左宮頸,同超聲波,個胎係度但裡面好多血,擔心再流會有機會小產,寫紙比我入急症,就係咁我訓左一晚醫院。

係醫院到而家為止都無再流過鮮血,只係有d啡,由流血到流啡成個過程都無肚痛無組織物。

想請問有無過來人試過?
最後順利生b嗎?
除左訓床有乜好做?
睇中醫安胎有效嗎

珍珠宮

回覆樓主

而家都係要臥床,唔好做其他,聽醫生嘅話

大宅

GCHK 發表於 18-4-15 21:13
而家都係要臥床,唔好做其他,聽醫生嘅話

唯有咁啦今日仲有dd啡

別墅

回覆樓主

我昨晚情況同你一樣,都係早幾日有流啡情況,但係我自己一見唔對路就自己打黃體素油針,之後就會穩定返(4日內有兩次流啡,1次少量1次多量),之後到昨晚凌晨1點幾突然覺得好似多左分秘就去廁所睇下,原來係出血,好似來m咁,我就馬上叫老公起身先幫我打油針,之後再馬上去急症~ 到4點幾先上到婦科病房5點幾先同我檢查同照,好好彩見到個胎仲係子宮內,同埋有閃閃,但仍然有流血,做完檢查之後返去訓,情況就好好多,開始越來越少血,情況總算穩定返~我本身係apps計算昨日應該是7wk ,但原來我係6wk 4d ,因我係做IVF,計算週數會有少少不太同,所以個情況同你好相同,我地大家都要加油呀~

大宅

Coolkuyan 發表於 18-4-14 21:21
我懷孕6週,早幾日流啡,去婦科照,醫生話個胎無事,但裡面好多血,開黃體銅我食,當日好d只係流好少好少啡 ...
我7w左右果時開始流啡,去睇醫生話個胎格離有個囊,疑似係孖胎其中一個唔得,
會自然流返出來/吸收,訓床訓左2個月,間中流鮮血,每日都流啡,黃體銅+中藥食到12w,現在15w都重流梗啡,
但其實應該就來流完,因為之前一直產檢,見到個個囊,愈來愈細,最後變左一pat血,
依家重有小小,醫生話都唔洗太擔心,只要唔好流血同埋照到bb有心跳應該問題不大的,
唔好太擔心,好好休息

大宅

Bbbtcy 發表於 18-4-16 00:57
我昨晚情況同你一樣,都係早幾日有流啡情況,但係我自己一見唔對路就自己打黃體素油針,之後就會穩定返(4 ...

你見到心跳起碼會安心d,
我入院果日未夠6週,好在見到個囊。

你點解會自己打針既?
其實我都有食黃體素,但食完都照出血。
萬幸既係好在慢慢停左,只有少少啡。

聽日會去睇中醫安胎,
始終覺得係西醫角度,
懷孕初期一切都要靠個b自己,
好似除左訓床就無野好做咁。
希望食中藥有一定幫助,
呢條路好漫長我地一定要捱過去!
加油呀!

別墅

Coolkuyan 發表於 18-4-16 01:47
你見到心跳起碼會安心d,
我入院果日未夠6週,好在見到個囊。

因為我係台灣IVF的,成功後返去醫生度佢會開定油針比你,以備你出血流啡時用,同埋我係台灣藥房會買多定多10支油針以來備用,因為我之前試過6週出血流產,唔想再有這經歷,自己打完就馬上訓床,唔洗再係出面再搵醫生~

大宅

Bbbtcy 發表於 18-4-16 11:52
因為我係台灣IVF的,成功後返去醫生度佢會開定油針比你,以備你出血流啡時用,同埋我係台灣藥房會買多定多 ...

哦!明白!
希望你今次順順利利啦!

大宅

rec 發表於 18-4-16 01:13
我7w左右果時開始流啡,去睇醫生話個胎格離有個囊,疑似係孖胎其中一個唔得,
會自然流返出來/吸收,訓床 ...

你既情況好少有喎!
你都要好好休息呀,
走左既小天使會保佑bb架!加油!

珍珠宮

Coolkuyan 發表於 18-4-15 21:49
唯有咁啦今日仲有dd啡
唔好太緊張,心情放鬆都好重要,加油

大宅

GCHK 發表於 18-4-16 20:45
唔好太緊張,心情放鬆都好重要,加油

知道

首頁

尾頁

跳至