自由報料

跳至

首頁

尾頁

民房

馬焯康是垃圾

牠只是一台經營高收入醫療程序的禽獸

我們生第一胎BB没有經驗,選了一個好的婦産科醫生但忽略了選好的兒科醫生,結果醫院安排了這魔鬼為我們全家準備了地獄旅程:

已是多年前的事......馬焯康(以下簡稱馬)説我們剛出生的寶寶有嘔奶情况(奶粉),要在温箱作特别觀察,我們問馬: BB嘔奶情况如何嚴重到要特別觀察?馬説嘔奶就要觀察,並正面没回應!我倆都没經驗,太太剛經歷産子,身體非常虚弱,没有再追問情况。

第二天中午,護士跟我們説馬醫生要我們簽一份抽血檢驗同意書,我們問現在BB情况怎樣?護士答:你要問馬醫生,我們想睇下BB,她答:BB已被安排特别觀察,不可睇,要問馬醫生,但馬醫生不在,你們盡快簽完安排檢驗。

我們已領悟到要被玩弄了,但又極度擔心寶寶,所以我决定先問了我的家姐(她曾任職助産護士現任老人院副院長),家姐要下班後才能來到醫院,但黄昏時候法國醫院護士再來催促簽名及代馬醫生説若不檢驗,一切後果你們自已負責。而馬醫生仍然不在!BB仍不讓我們看!BB現在甚麽情况也不告訴!作為第一胎初生寳寶的父母,非常憂心,悲痛,憤怒又無奈...但此刻正確决定是簽!

第三天下午檢驗報告出了,5張紙,幾十項指數,護士説馬話BB尿毒素高,要作深切治療安排,又要簽同意書!咁危險重簽乜同意書呀!唔係馬上處理咩?
我把報告發給了家姐,家姐一小時後在電話通知我:馬上同BB辦出院,我找了做兒科醫生的同事看了報告,BB一切正常,尿毒素偏高是初生BB正常現像,馬焯康在兒科中出名投訴個案衆多的!
當我們要求辦出院時,馬才突然現身説了情况嚴重,你們不可隨意帶嬰兒離開醫院,態度非常惡劣!我唯有把家姐的話與馬説了一次,馬就對護士説要我們簽一份完全不可追究任何責任同意書才可帶走!

我們簽了,我們繼初生時見到BB,這是第4天才第二次看到我們的兒子...我倆的淚水已停不了!

出院後個多月BB也沒再看過醫生,情况一直正常,兒子從第4天到現在已入讀幼稚園了,一直健康成長。

今日我在忙中抽空寫這段話,因我當時的怒憤及内疚已放下了,希望天下愛兒女的父母不會重步我們的覆徹,不要在回憶及夢裡重播那第4天的影像...兒子身上插着多支的針管,多個抽血的針孔疤痕在手碗及腳碗位。

伯爵府

回覆樓主:

幫推
朋友話佢對女系法國只睇蔡E生

公爵府

回覆樓主:

呢個醫生係邊間房? 等我記住

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

佢係我大女出世時嘅兒科醫生, 以後唔會再睇佢.

wcpcelia    發表於 18-4-15 10:47

大宅

Char0079 發表於 18-4-14 21:52
馬焯康是垃圾

這個Dr. Ma超冇醫得,因我們都曾經有一些極不愉快的求診經歷。

大宅

牛年勳章

最怕遇到冇醫德嘅醫生

大宅

開心吸收勳章

TAKTAKB 發表於 18-4-14 22:07
幫推
朋友話佢對女系法國只睇蔡E生

我都係睇蔡醫生

大宅

回覆樓主

一個毫無愛心既‘兒科’醫生.....

珍珠宮

回覆樓主

馬出曬名。
仲有葉健星, 我領教了。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

馬焯康是垃圾
好彩你有親戚識啫,唔識果d真係比佢嚇死,一來要bb做無謂treament. 唔比父母見更唔可能,有次我bb入院,隔離床睇菜醫生,佢真係好詳細,就算你無問佢都會自動解釋,所以咁多人等都要等佢睇

大宅

馬焯康是垃圾

同意樓主說法,本人深有體會,bb一出世就要保溫隔離,然後各種化驗要求加恐嚇,禽獸都不如⋯⋯

男爵府

貓頭雀 發表於 18-4-14 23:28
馬出曬名。
仲有葉健星, 我領教了。
葉醫生我仔睇開,覺得佢好快好求其但又斷症準,咁藥又夾到我仔我又唔想等,一直都有睇

大宅

回覆樓主:

我阿女由出世在法國醫院,一直睇開嗰到醫生已經差不多九年, 自從前年耳鼻喉專科事件之後,令我跌入深淵, 唔到個咁嘅醫生 都冇再返去睇過任何科, 所以醫生醫德好緊要, 個個好似向錢看, 完全冇顧過病人及家屬感受, 尤其病情是否需要等等。

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

幫推,之前媽媽會朋友都話呢個醫生超冇醫德

男爵府

法國兒科葉醫生也好吾掂,我B是39週出生的,當時第一天又說要訓箱觀察,我同我的婦產醫生說,婦產醫生幫我睇下BB,竟然是完全無問題
每天巡房2分鐘都無,趕著走人
到我問BB聽力報告,結果係吾知道
臨出院當天,又恐嚇我話BB黃要抽血,有機會留院
報告出來又是完全無問題
垃圾兒科醫師,只為錢

大宅

回覆樓主

只可以講馬(emoji)+葉(emoji)都是垃圾⋯⋯係法國我情願唔睇兒科醫生一定唔要佢2個

男爵府

我小朋友都睇過以上兩個沒有醫德的醫生,詳細已經淡忘左,當時亦嬲到上黎bk呻過下,嗰時先知呢兩個出晒名差,只怪我無經驗又心急又無上網search評價。
葉嗰個好啲,串得黎斷証準,但態度好麻麻。
馬嗰個,態度唔得,醫術亦唔夾我小朋友。

禁止訪問

男爵府

回覆 Char0079 的帖子

我囝只睇開胡振斌同鄧妙詩都幾好。

大宅

supericy 發表於 18-4-15 08:56
只可以講馬(emoji)+葉(emoji)都是垃圾⋯⋯係法國我情願唔睇兒科醫生一定唔要佢2個
...

葉醫生超唔掂。x 2

首頁

尾頁

跳至