自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今年4 歲四個月,三歲確診自閉症,治療左一年,語言比同齡仍慢一年,雖然可以講非常簡單句子,例如哥哥一起玩,我要食蛋蛋甘
仲未識表達太多,復雜少少也未講到,冇基本對答,例如今天學校教左乜,同學叫咩名,今天食左乜亦答唔到!

一有唔開心唔滿意就打人( 一下),會好憤怒大聲叫’喂呀‘

真的非常擔心,醫生話黃金治療期係2-6 歲,時間已經唔多,但好似仲落後其他同齡好多,
我只希望自己小朋友可以健康快樂正正常常,叻唔叻已經其次

有同路人分享下點做嗎

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

耐性耐性耐性,同愛心愛心愛心。
自閉孩子學嘢花嘅時間心機會俾其他人多,
唔係佢地唔想學,係佢地都要學點樣學,
當佢地係來自星星的孩子,要適應地球人生活,
學習過程比一般地球人長,但總會有日學識。
雖說有學習黃金期,但唔代表過咗就學唔會,
係慢D同難D,因為大咗要求小朋友識嘅會越來越多,
所以趕進度會好似好難咁,媽媽多D留意佢有改進嘅地方先。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆樓主

樓主要去學點樣自己教佢地, 包括脾氣同講野, 唔可能只等中心幫你一星期一次咁train
再大少少, 佢可能會突然”開hill “, 進步快左, 我仔由5-6 進步好快, 上小一時,小學老師 完全唔覺佢有問題,

但我返左二星期到就自己同學校講左,

因為始終都係sen,

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

真係,耐性耐性耐性,同愛心愛心愛心
你係佢阿媽,萬大事都有你在後面支援
我仔係自閉+Adhd,幼稚園要讀兼收,仲記得有auntie話,做義工睇個i仔由n到k3,外出時個i位仔同佢講,姨姨,海上有件垃圾,垃圾係浮架!
我果時羨慕到爆燈!我個仔只識講單字!我心唸人地果個叻啫,我果個邊有咁叻
又原來攪攪下佢地又會做到,當然,要常常記住唔好同人比,心態就會好好多

珍珠宮

回覆樓主

如可以的話,不如你都報course
學下點教自己小朋友
當你學識咗,日常生活都可以加插唔同練習
另外就係耐性
耐心啲,明白都會有激氣時候
自己冷靜下來,深呼吸
再來一次
小朋友會不斷累積學習經驗,總有進步
加油

水晶宮

回覆樓主:

我嗰個冇自閉都差唔多咁上下,反學1舊雲,少句子,正常架la

別被這字眼限制你同小朋友的思想空間,每人都會叻一d野唔叻1d野,而自閉小孩專叻某d的,平常的小孩是平均
美國的機構研究,佢地的基因接近天才架,只是唔平衡發展姐

你的努力有多大,你的小孩成就有多大!

寶石宮

2023年兔年勳章

fire_hobby 發表於 18-4-15 12:10
今年4 歲四個月,三歲確診自閉症,治療左一年,語言比同齡仍慢一年,雖然可以講非常簡單句子,例如哥哥一起 ...

加油

男爵府

回覆樓主

不要同別的孩子比較,自閉兒學習進度有佢自己的時間表,盡自己努力教導便可,不要太大壓力自己。雖然話6歲前係黃金期,但學習是成世人都事啊!

子爵府

回覆樓主

加油!好明白你嘅憂慮,除了小朋友外,適時放鬆自己都好緊要,為母則強,祝福你哋一家

大宅

今年4 歲四個月,三歲確診自閉症,治療左一年,語言比同齡仍慢一年,雖然可以講非常簡單句子,例如哥哥一起 ...

我個小朋友是重症
認知感統語言全部有問題
我將語言押在最後一直冇特別料理
個人覺得就算啞的冇朋友的也可以上學
But 冇認知能力坐唔定寫唔到字就⋯⋯

上主流小一時
基本上講到一舊舊
小二我休業陪伴逐句執
小三已經可以discharge

小朋友潛力無窮
時機到了叻到你唔信

珍珠宮

回覆樓主

加油。

子爵府

親子王國15週年勳章

2X 年前,我阿媽面對同一個問題。

個小朋友完全唔識講野,連「爸爸媽媽」都唔識,更莫說簡單句子,連痛、病都表達唔到,所以成日發脾氣。本來都已經移民多年過開心生活,一下子咩都幻滅,為幫小朋友要返黎香港。因為斷聯絡多年,返到黎冇朋友冇親人,當年又唔多人識呢個病,阿媽阿爸都要一邊搵工(返黎冇幾個月就遇上 97 金融風暴),一邊拼命去搵資料、訓練。好多幼兒園、幼稚園都唔收,因為驚佢發脾氣打人,搵左好耐先有一間肯「收容」。正常小學都讀唔到,因為好多野佢都做唔到,學唔到。最後寫轉介入愛心學校(但係愛心學校嘅一兩個老師冇愛心冇耐性,因為每次返屋企都發現身上有 d 奇怪嘅紅痕,似被人打)。

所以我好明你個處境,又或者可以咁講,依家多人認識呢個病,又多左小組去支持家庭、訓練小朋友,你個小朋友比我阿媽當年面對嘅要好些。

既然口講唔到,你可以試下教佢手語,上網有香港手語字典,雖然唔多數據但係夠畀小朋友表達個人需要。依家我屋企果個 2X 歲先再學手語(以前佢學校有教過基本手語如 廁所、顏色、食物,冇再教其他),都學得非常快,好多都記得。同埋都可以多 d 教寫字認字,佢地講唔出但係好多時候都寫得出。

加油!

男爵府

回覆樓主

試下揾中醫幫手

男爵府

唔好灰心,我見過個媽媽,勞氣都冇用,慢慢同佢講,教,我知好難,加油

大宅

回覆樓主:

可試浸會中醫針灸及醫好腸胃,可能會有改善。在YouTube 打(無奇不有)羅拔迪尼路有A,B,C,D parts,講自閉症。

男爵府

唔好將自己的孩子同同年齡既比較,會好辛苦架,要心底接納自己小孩,認識自己的小孩及了解小孩既病,雖然有黃金期,但要訓練及學習係好長遠,佢哋既進步係好細微,係一點一點進步,加油!

伯爵府

回覆樓主

信我,就算無付費訓練,家長嚮屋企同佢多講多傾多交流,耐心教佢,佢都識ga。佢係學得比別人慢但放心,唔難追上,另外,多D與人互動都有幫助,

子爵府

回覆樓主

話就話黃金治療期係2-6,其實你都開始左做治療,已經catch到呢個黃金期。
我仔都係special need. 好明白你。
你仔四歲多,比些耐性,佢可以進步好多架,而且都會用句子表達了,都唔錯丫。我個隻十歲,大多時候都係比短句片語我。呢排唔知搞乜又突然講幾句水蛇春咁長嘅句子比我,仲要啱晒grammar. 一時時。
我學習同佢地溝通時,知道佢地一聽到問題,佢地唔知從何說起,所以比唔到答案,唔答你。偏偏好多家長都會問問題來了解孩子。試下唔用問題丫,例如話你想知佢坐隔壁個同學係男仔定女仔,咁你講:坐你隔離個同學係女孩子來。我講得啱你就話「係喎」啦。佢少左野要過慮所以會答到你多d野。

至於打一下,千萬要讓佢明白唔可以咁做,第日上小學比人投訴就會好煩。
I support autism acceptance!

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

我覺得小朋友梗有某方面係特別有興趣,有興趣就自然學得入腦。例如佢鐘意車咪藉車黎教佢講野。
例如可以一齊睇啲車嘅故事書,講故仔,可以學多啲辭彙、句子、表達方式。
另外要禁止電子產品同電視,因為越沈迷就越會影嚮溝通能力

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

明白、耐性、包容同堅忍!

首頁

尾頁

跳至