自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

樓主加油!我仔今年都係4 歲,剛剛確診自閉症譜系,語言比同齡慢一年,可以講簡單句子,但同人對答和社交有障礙。知道自己仔仔係sen小朋友時好傷心偷偷落淚,我只知道唔好放棄,有小小進步都會開心

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔今年已中三。勞氣事多籮籮,但每隔一排又俾我驚喜
例如長笛老師突然話可以考級(吓!),例如突然發現佢同同學有講有笑(有正常社交我已開香檳啦),例如佢肯睇厚厚嘅中英文書,例如今日跑步原來佢可以認真跑十幾個圈唔停(我全家都唔郁嘅)
要學會在平淡生活中找驚喜,學會欣賞佢每一分進步,世界就會變得好美好

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

加油~

珍珠宮

畀面勳章

fire_hobby 發表於 18-4-15 12:10
今年4 歲四個月,三歲確診自閉症,治療左一年,語言比同齡仍慢一年,雖然可以講非常簡單句子,例如哥哥一起 ...

治療只可以是輔助, 要佢進步得快係

你要去學懂怎教佢同佢溝通

照聽落你個仔都唔係好嚴重果, 又可以做簡單溝通

應該好好教, 佢上堂你在旁邊偷下師

返屋企有樣學樣照做

好快有進步架喇

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

媽媽,加油啊

男爵府

不要被「黃金治療期」呢幾隻字嚇親,我記得前排喺bk都有媽媽話要小朋友學日文,說是因為6歲前是小朋友學習語言的黃金期,所以基本上「6歲前是xx黃金期」呢句是個萬能keyword ,但唔代表小朋友過咗6歲就不能學習,尤其A仔,佢哋嘅學習模式係要經過類化而成,唔係學唔到,係要重複做多幾次、用唔同方式去做,佢先明,但佢哋好叻嘅係,一旦佢地明白到“原來你係想我學習呢樣嘢”之後,佢哋係可以好迅速地就學曬果個範疇嘅嘢,而且媽媽你都識講,健康係最重要,你看著同齡小朋友學習進度上羨慕佢之際,可能同齡小朋友都好羨慕你個仔

大宅

媽媽加油,我仔都係asd,由初時乜都delay,到而家大部分都追返,係有血有汗。凡事有希望,當日確診時真係世界末日,但唔好放棄,佢地潛能無限,比多d耐性,佢地一樣可以發光發亮

大宅

4歲識講簡單句子,其實不算太差。我仔3歲先識講嘢,4歲做評估都有自閉傾向,在幼稚園時唔太出聲,會因為一些小事而失控狂喊,當然也講唔到每日幼稚園發生咩事。考小學時,一間都唔收,一有需要表達的環節,比如看圖說故事就會出局。不過我份人比較執著,其他小朋友學1次就學識的東西,我會重複教10次,100次,教到佢識為止。過程當然好沮喪,好嘔血,但我仔現在就快7歲,表面看已經同普通小朋友無分別,學業上只係閱讀理解,作文差d,社交弱少少,但都有朋友一齊玩。人無完人,每個人都有不擅長的地方,不要過度比較,在你的耐心幫助下,小朋友會一天天進步的。

複式洋房

jj0608 發表於 18-11-14 06:23
媽媽加油,我仔都係asd,由初時乜都delay,到而家大部分都追返,係有血有汗。凡事有希望,當日確診時真係世 ...

請問你的孩子多大確診ASD?我的孩子1.5歲兒科轉介我到下葵涌做CAC,我好擔心,我好多負面諗法,我見你有好的消息,想你分享一下你的經歷,我應該點去處理感謝

大宅

feehong 發表於 18-12-20 18:49
請問你的孩子多大確診ASD?我的孩子1.5歲兒科轉介我到下葵涌做CAC,我好擔心,我好多負面諗法,我見你有好 ...

我仔而家6歲呀,3歲發現asd,跟住自己揾中心上小組,社交,專注力,言語都有上,最重要係家長幫手train小朋友,中心上堂只有一至兩個鐘,家長配合,進步快好多。加油(emoji)(emoji)保持正面

大宅

feehong 發表於 18-12-20 18:49
請問你的孩子多大確診ASD?我的孩子1.5歲兒科轉介我到下葵涌做CAC,我好擔心,我好多負面諗法,我見你有好 ...

我仔而家6歲呀,3歲發現asd,跟住自己揾中心上小組,社交,專注力,言語都有上,最重要係家長幫手train小朋友,中心上堂只有一至兩個鐘,家長配合,進步快好多。加油(emoji)(emoji)保持正面

複式洋房

jj0608 發表於 18-12-20 22:56
我仔而家6歲呀,3歲發現asd,跟住自己揾中心上小組,社交,專注力,言語都有上,最重要係家長幫手train小朋 ...

想問你係邊搵啲中心上?可否pm

侯爵府

回覆樓主:

樓主其實你兒子識簡單句子已經不錯,當年我兒連媽媽也說不清,醫生立即寫紙俾我攞殘疾津貼。但三年幼稚園之後,已經話佢只係自傾,可以上普通學校,但有支援,所以你係平日多和佢溝通練習,係一定有回報,不要將佢和正常小孩比較,只要佢有進步,就多鼓勵佢,佢既成長會令你更有得着。

大宅

加油!

公爵府

今年4 歲四個月,三歲確診自閉症,治療左一年,語言比同齡仍慢一年,雖然可以講非常簡單句子,例如哥哥一起 ...

我睇中醫時見過一個細路黎醫自閉症,用針灸黎醫,效果好似唔錯。可以研究下呢個方法work唔work...

子爵府

我女case差唔多,醫生冇確診我女有自閉
只係言語發展遲援同社工障礙

男爵府

男孩子,沒所謂啦,而且才4歲,行為治療一定幫到他,不用擔心

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔好俾所謂黃金治療期限住自己,無論幾多歲都係咁教。

男爵府

wannabe118 發表於 19-12-12 21:45
我睇中醫時見過一個細路黎醫自閉症,用針灸黎醫,效果好似唔錯。可以研究下呢個方法work唔work...

可否pm我邊個中醫?

男爵府

回覆樓主:

你可上教育王國,揀 special, 好多同路人。

首頁

尾頁

跳至