親子旅遊

跳至

首頁
12345...44

尾頁

男爵府

事前準備篇~
由於已有十幾年冇去台灣,今次主要帶小朋友同老人家,而且小朋友第一次去,所以都上網參考好多資料!
當然訂咗機票後,最緊要糸上網辦台証,其實而家已經比我以前去台灣方便好多,只要輸入晒資料,即時已有批核結果,批核成功,print張台証出嚟,到時過台灣海關便可。
如果大家有興趣知多D,我再分享book車、訂一日遊等等!

Cheuk2012    發表於 18-5-1 14:32

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 月餅勳章

*豬仔包* 發表於 18-4-15 12:54
事前準備篇~
由於已有十幾年冇去台灣,今次主要帶小朋友同老人家,而且小朋友第一次去,所以都上網參加好 ...

請分享 ,因將會帶媽媽同去

男爵府

回覆樓主

Book車篇~

如果有睇開我D旅遊分享嘅JM都知,其實我都幾鍾意book車接機/送機,因為有時分分鐘book車仲平過搭地鐵同巴士,今次都吾例外,去D blog睇吓人地嘅大約車費,心目中有個價,就比較容易選擇。
而今次我都有喺klxxk、ctrix同淘x格吓價,比較埋如果喺桃園機場搭的士嘅價錢,最終我9個人,book咗兩部7人車接機,共人仔294,而佢接機系有90分鐘免費等候,但今次我地系復活節假期,排隊過海關都等咗成50分鐘,好彩過完關都好快攞咗行李,冇過時,出到去,喺同司機夾定嘅出口等,而成個過程都系用whatapps /WeChat的,所以最緊要系你部電話可以上網!
原來朋友分享番比我聽,佢遲我一日去台北,過海關5分鐘就攪掂,幾乎吾洗等,不過佢地冇book車接機,一行四人,搭捷運去到西門,價錢比我仲貴,而且佢要拖住行李由機場去到台北車站,再喺台北車站轉車去西門,聽落好簡單,但台北捷運轉線,吾系好似香港咁過對面就得,有D似喺東京搭JR咁,都要行一段路轉線,所以當我朋友知道我地book車又平又方便後,佢走嗰程都book車去機場!不過我走嗰程系紅日假期,兩部車要人仔330,都價錢合理嘅,不過兩部車,一部個司機早到已經stand by等我地,而另一部遲了20分鐘先到,激死我,好彩我有預多咗時間,否則嚇餐懵!

wcpcelia    發表於 18-4-15 19:22

琥珀宮

回覆 *豬仔包* 的帖子

多謝分享

別墅

回覆樓主:

可否分享司機資料呀?

男爵府

vickilkw 發表於 18-4-16 07:52
可否分享司機資料呀?

Pm u already

大宅

vickilkw 發表於 18-4-16 07:52
可否分享司機資料呀?

HI, 我都想要, 唔該!
[img align=left]http://home.pchome.com.tw/good/fang600213/bmp/bmp-h/6-16.gif[/img]

複式洋房

*豬仔包* 發表於 18-4-16 09:57

可否send埋比我呢?謝謝

別墅

回覆樓主:

請分享司機資料。

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

*豬仔包* 發表於 18-4-15 12:54
事前準備篇~
由於已有十幾年冇去台灣,今次主要帶小朋友同老人家,而且小朋友第一次去,所以都上網參考好 ...

是淘寶搵司機嗎?謝謝

男爵府

回覆樓主:

樓主,請問可以教我點book車嗎?我暑假會過去,謝謝

男爵府

Cindyandy 發表於 18-4-16 11:20

男爵府

jc222hk 發表於 18-4-17 00:21
可否send埋比我呢?謝謝

男爵府

kathy5hk 發表於 18-4-17 00:42
請分享司機資料。

男爵府

christytsui 發表於 18-4-17 06:08
是淘寶搵司機嗎?謝謝

男爵府

chanjessie0627 發表於 18-4-17 08:36
樓主,請問可以教我點book車嗎?我暑假會過去,謝謝

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

*豬仔包* 發表於 18-4-17 11:08

可比資料嗎?謝謝

男爵府

回覆樓主

訂一日遊篇~

心目中其實想帶小朋友去九份、十份、野柳地質公園,但講緊我以前去九份嘅時候,系要搭火車再轉的士,而十份我又未去過,所以睇吓人地D blog究竟點搭車啦,喺我搵資料嘅時候,無意中發現原來有D一日遊,有齊我想去嘅景點,而且又有鳳梨酥DIY,即係又有得觀光,又有得玩,而且最緊要嘅糸,佢嘅收費平到,連我自己搭車去呢3個景點都吾得,另一方面,我都格咗價,如果我包車一日遊8~10小時,都吾平,所以最終報咗一日遊,人仔109一位,小孩0-5歳,人仔65。

一日遊當日,8:50am喺台北車站集合,我地系坐大旅遊巴,接待我地嘅領隊叫小白,沿途有介紹景點嘅資訊。首先我地去十份放天燈,忘記同大家講,呢個團已經包埋天燈(四人一隻)同野柳地質公園嘅入場卷,所以真系好抵!
喺十份有足夠時間比我地放天燈、影相、去洗手間,因為十份去九份差不多需時一個鐘架。
去到九份,因為要自己安排午餐,所以大約會逗留兩小時,吾好以為好耐,行吓、食吓、買吓,已經夠鐘,幾想再行耐D!
下一個行程就糸野柳地質公園,呢個公園好值得去,睇吓大自然嘅美,據說地質公園內嘅女皇頭像,大約廿年內會斷掉,所以去到不妨多拍一、兩張相!
最後,就糸去整鳳梨酥,都幾好玩,整完後,佢會即時焗番比番你的,自己可以品嚐一下自己嘅手勢!咁佢嗰到糸有好多手信買,同埋好多試食,而且好大方,任我地試的,又預備咗茶比大家,最重要糸買吾買都得,冇black face ,不過我地嗰團,大家都買得好開心,因為D野都幾好食!跟住就回程台北車站解散!

男爵府

回覆樓主:

感想:呢個團超值,吾洗自己搭車轉嚟轉去,不過當然景點,你會覺得吾太夠時間,因為我以前自己去九份同野柳糸分兩日行程,而家呢個你當佢系濃縮版吧!
而我最欣賞系吾買野,冇black face之餘,呢個團系吾洗比tips的,最怕比得多又吾系,比得少又吾好意思,呢團免卻咗呢個煩惱!
分享到呢度,有乜想知,再問我啦

待續~#93

大宅

回覆 *豬仔包* 的帖子

真係好抵wor, can u pm me the details?

首頁
12345...44

尾頁

跳至