自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

唔係唔合格,但話叫搵補習喎,覺得點?我自己覺得教學唔係學校老師責任咩?點解叫搵補習架?

珍珠宮

回覆樓主:

幾年班?咩科?

有可能覺得小朋友個底唔夠紮實,再上會更跌得快。中英要睇書要浸,數要操,老師可以叫你睇呢啲做嗰啲,但無可能一班 30 個逐個跟住尾督實

當然亦有老師係存心 hea 過。點都好,最後最緊張仔女成績一定係自己

大宅

2018復活節勳章

講到出口唔係咁好,只不過老師對咁多人,好難知道邊個同學追唔上進度,即使小朋友唔出去補習,家長都要跟跟

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 無話可說 的帖子

好少老師會咁直接講,只會暗示,叫你留意佢嘅功課。
叫得你去揾補習,相信成績唔係咁好。

合格線係80分,低過80分,老師已經黑晒口面,想掟你走。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

學校老師一個對咁多人, 而且人人吸收能力唔同, 老師work load已好多, 好多時都冇時間照顧d能力弱d既學生, 所以先衍生咁多補習班, 補習天王既出現. 老師建議啫, 你可以唔搵架, 讀書係學生既責任.

男爵府

回覆樓主:

上年阿仔2年班,
老師叫左我好幾次搵補習,補下英文,個底唔夠好wo,阿仔英文都8x分架。不過老師話唔夠札實。
依家小3,個底真係唔太得,雖然依家都合格,但都係爭啲。所以搵左姐姐上門補,希望會好啲。
如果自己跟到既,就自己跟,跟唔到既再搵補習跟,老師叫搵補習,睇自己有冇需要啦。。。

wcpcelia    發表於 18-4-16 16:36

水晶宮

無話可說 發表於 18-4-16 12:33
唔係唔合格,但話叫搵補習喎,覺得點?我自己覺得教學唔係學校老師責任咩?點解叫搵補習架?
...

你仔?
就算唔叫,做家長嘅通常都會自動自覺搵啦
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

理由?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁平時測驗考試嘅分係點?最起碼要每次85分以上先叫穩陣, 可能老師覺得佢有進步嘅空間,所以提你哋栽培佢、再提示下佢
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

bmuimami 發表於 18-4-16 12:45
你仔?
就算唔叫,做家長嘅通常都會自動自覺搵啦

下,補習唔係必需要喎!點解講到個個學生都一定要補習架

子爵府

或者你咁睇,老師當然會教,但一班咁多人,你認為有什麼辧法會令每個學生都好成績,記住老師只能教基本,要好成績要自己努力。你認為自己個仔不用補都會自己努力而有好成績咁當然不用去補。但講的是B去A就要自己想下。

大宅

回覆樓主:

教學係老師嘅責任, 你個仔只要達到你目標就得,最重要係你自己

象牙宮

廷廷媽 發表於 18-4-16 12:43
學校老師一個對咁多人, 而且人人吸收能力唔同, 老師work load已好多, 好多時都冇時間照顧d能力弱d既學生, ...

咁又係,不過我覺得教學係老師責任啫,讀書當然要靠學生自己!

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 18-4-16 12:51

我女三年班,暫時唔會補亦唔覺得需要補
我自己跟到會自己跟

wcpcelia    發表於 18-4-16 16:36

子爵府

回覆樓主:

樓主我唔係話你,不過你會唔會唔係咁了解現今嘅老師,仲諗住小朋友功課唔識係老師教,我仔一年班開始己知唔識老師唔想教你,仲要好惡,直到我仔依家小五,呀老師話wor,教完都唔識晒佢時間改薄,唯有靠自己出去搵專科補,依家d老師真的不知所謂

大宅

中學生。好多老師唔叫,都主動出去搵補習,否則那有補習天王成行成市。
當然睇個學生對自己要求。中學同小學不同的。

禁止訪問

水晶宮

當然可以話唔係「必需要」,但你試吓高中完全0補習去考dse吖,夠膽就得㗎喇,仔係你嘅,作為媽媽應該好清楚仔女實力去到邊!
我女圍內班同學全部有補,有D全科都補,有D補一兩科啦!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

成績好、跟得上嘅咪唔係必需要囉!要講到咁白咩?!

vyhc    發表於 18-4-16 13:03

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-4-16 12:50
咁平時測驗考試嘅分係點?最起碼要每次85分以上先叫穩陣, 可能老師覺得佢有進步嘅空間,所以提你哋栽培佢、 ...

如果樓主講緊嘅係自己仔,已經中學了!
中學要拎85分以上,談何容易!小學就得!

首頁
12345...7

尾頁

跳至