美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問a+打hifu 局部收眼袋掂唔掂?我有打1064覺得掂,但hifu眼袋唔知得唔得?因我眼袋好大,問過佢話有6000元半年內打3次既療程,佢話keep到2年,心大心細中

大宅

yenho 發表於 18-4-16 14:53
請問a+打hifu 局部收眼袋掂唔掂?我有打1064覺得掂,但hifu眼袋唔知得唔得?因我眼袋好大,問過佢話有6000 ...

我都有興趣,但咁近眼好驚

別墅

眼打HIFU 小心D丫,我之前睇新聞,眼科醫生話眼周圍D皮膚好薄,
如果一個唔好彩會打穿視網膜的

眼科醫生解釋,包圍眼球周邊的眼皮很薄,若HIFU治療使用的眼罩覆蓋範圍不夠廣,高能量聚焦超聲波足以經皮膚穿透視網膜,引致飛蚊、視網膜脫落等問題。

眼科專科醫生余珊去年九月接獲一名年約四十歲女士因出現飛蚊、怕光徵狀求醫,患者更形容戴了眼鏡仍像度數不準確般看不清楚。經裂隙燈顯微鏡檢查,發現她其中一隻眼的晶體混濁,確診白內障。女患者並非受深近視、長期病患等因素導致早期白內障,她在求醫前數星期到美容院,由美容師操作HIFU減眼紋療程。余珊相信,患者做HIFU期間,激光意外射穿視網膜。女病人要停做HIFU療程,隨即安排白內障手術清除混濁物,放入人工晶體。另一隻眼亦要緊密監察。

HIFU技術原先研發以高能量聚焦的超聲波集中消融癌症腫瘤,技術專利權過後,儀器公司調低超聲波的能量用作美容,透過消融刺激皮膚組織的膠原蛋白生長,聲稱可為皮膚「再生」。

余珊指出,即使能量被調低,由於近眼角的皮膚薄,激光可直達眼球,導致視膜網穿破。她粗略估計,近兩年相關意外有增加。每年約有兩至三名女士做HIFU療程後眼睛不適求醫,曾有個案接受療程後雙眼視網膜脫落。大部分原因是接受HIFU療程時,遮光眼罩的覆蓋範圍不夠闊,錯將超聲波打入眼;又或女士們一心想去眼角皺紋,激光操作範圍太接近眼球。

余珊認為,HIFU射眼角的風險太高,尤其是上、下眼皮沒有眼骨的位置,不建議市民在這些接近眼周位置接受HIFU療程。她說,目前政府對於操作HIFU儀器的人士沒有明確規管,市民接受療程應小心選擇信譽較佳的處所。接受療程前應清楚理解風險;療程後如眼睛感不適或視力模糊,應盡快求醫。

子爵府

Zollahoho22 發表於 18-4-16 16:26
眼打HIFU 小心D丫,我之前睇新聞,眼科醫生話眼周圍D皮膚好薄,
如果一個唔好彩會打穿視網膜的

唔打hifu,又知唔知有冇咩可收眼袋?我眼袋大到就到肚池啦

我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

男爵府

yenho 發表於 18-4-16 16:37
唔打hifu,又知唔知有冇咩可收眼袋?我眼袋大到就到肚池啦
我又係眼袋大到嚇死人, 呢排都睇緊台灣隱形眼袋移位手術资料.

子爵府

yintung100 發表於 18-4-16 17:04
我又係眼袋大到嚇死人, 呢排都睇緊台灣隱形眼袋移位手術资料.

我想搵香港....
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

子爵府

好想知, push

禁止訪問

子爵府

Applewong8888 發表於 18-4-18 00:51
其實做機去眼袋真係冇乜邊部效果好我有個朋友試過用埋缐收眼袋效果都好好、眼見佢已經keep 半年 ...

請問咩叫線?知唔知幾錢?痛唔痛?kerp到幾耐?

禁止訪問

子爵府

Applewong8888 發表於 18-4-18 15:46
我朋友話係醫生做既!放d 缐係皮膚底做拉緊!佢話做左$1 萬蚊到,話可以keep 18 個月!
...

聽落好痛 有冇d唔係好痛既方法呀

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

Applewong8888 發表於 18-4-18 15:46
我朋友話係醫生做既!放d 缐係皮膚底做拉緊!佢話做左$1 萬蚊到,話可以keep 18 個月!
...

1萬keep 18個月ok 喎

男爵府

Hifu我做過二次吾覺有大幫助

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

celiaroyfamily 發表於 18-4-18 20:18
Hifu我做過二次吾覺有大幫助

請問是否a+做?

大宅

回覆樓主:

hifu根本打唔貼隻眼,無用架!

大宅

回覆樓主:

大宅

回覆 Applewong8888 的帖子

可以要資料嗎??1 萬蚊KEEP 18個月OK 呀~

男爵府

Applewong8888 發表於 18-4-18 20:21
我見個朋友原本眼袋好勁、而家已經打針半年,眼袋平晒,成個樣精神晒!
...

請問你朋友係打咩針呀?邊到打?幾錢?

首頁

尾頁

跳至