自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

little06 發表於 18-4-18 07:06
諗唔到點解會有人想同99 住你地已經勁好彩有間公屋仲要嫌,咪咁貪心啦!
你地生之前冇考慮清楚咩 ...

認同,仲要一個未夠一歲、一個未夠三個月(又話就黎生又話三個月,唔知講個b定個肚,好亂)
生b前唔係計劃好先?就算第一個意外,咁多問題點解唔解決左先生第二個?又等奶奶退休有照應,又話亞媽自己有頭家唔幫得幾多,其實關佢地乜事?樓主巳冇工作,做得亞媽就要頂硬上啦

子爵府

PCCW2319 發表於 18-4-18 08:19
你心目中既計劃, 有無同老公及奶奶商量過? 定係自己諗?

而且老人家可能都可多野, 唔好到時要老人家丟左d ...

真係唔鼓勵d仔娶老婆

子爵府

20020116 發表於 18-4-18 06:52
樓主做既然有私樓住就搬啦,間公屋環境咁差唔好要喇交返出嚟。不過你99肯唔肯接收你係另一個問題
...

有公屋仲肯交還出来?
楼主嫌公屋细又多痴線佬
换個大d单位的公屋啦

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

其實係99自己提意?並樓主自己盤算?前者,都要3思,你搬佐去99個邊,會有婆媳問題,而且除非你地會俾返租金99,否則老人家退休,冇了份租金做收入,點算?如果係後者,勸你直頭唔好諗。其實有間公屋,真係好好,咁平租,如果覺得唔夠住,或者學吓斷捨離,執好啲屋企,環境差鄰里差,呢啲好難改變,頂唔到,亦只好努力儲錢去買樓,改善生活。

同埋你好幸福了,冇做野1湊2,都重有媽媽間唔中幫手湊。

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

birdbird 發表於 18-4-18 06:29
自己住公屋, 但對99層收租樓打主意。

簡而精

琥珀宮

HoiYiLau 發表於 18-4-18 01:23
現住居屋3人單位岩岩住左2年多,人流雜好多痴線佬,多人跳樓老化區多人出入住,經常裝修勁應聲無日安靜過, ...

無錢就唔好唸咁多啦,有公屋仲嫌三嫌四,你出屋行落樓下,一路行一路睇下其他人,個個都係咁住係到,有乜問題?

除非99主動話比間屋你地住,否則你地無理由去打99主意,簡直不安好心

男爵府

回覆樓主

老人家幫唔到幾耐, 唔好諗。 要99養返你一家, 更加唔好諗。

水晶宮

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-18 07:51
你講咁多嘢都無用,你99肯和你們一家四口同住?

佢睇中99層收租樓呀⋯⋯
99有工作、自己住、仲有層收租樓、基本上唔煩到佢係好奶奶、但世上就係有人心不足....

珍珠宮

回覆樓主

以我經驗,都唔係 bb 特別多嘢,係阿媽勁買嘢啫,大部分都係冇咩用

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

空間愈大只會擺愈多野
有bb 係要多d 空間,但其實又唔洗真係要勁大,好多時執下屋、掉下野都清到好多地方出黎
呢個情況,我就唔會搬去99 度,除非俾得起租金錢,至少都俾返8 成99,如果唔係99 無情情無左份租金收入就唔好
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

木土土 發表於 18-4-18 08:37
無錢就唔好唸咁多啦,有公屋仲嫌三嫌四,你出屋行落樓下,一路行一路睇下其他人,個個都係咁住係到,有乜 ...
身為仔媽睇完好心寒

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

打99主意唔要得!! 有公屋住已經算好, 仲要厭三厭四, 有本事就自己買樓, 唔夠住又要生兩個?? 自己問題自己解決吧!!

公爵府

luckybaby2011 發表於 18-4-18 08:39
佢睇中99層收租樓呀⋯⋯
99有工作、自己住、仲有層收租樓、基本上唔煩到佢係好奶奶、但世上就係有人心不足 ...

對,人心不足蛇吞象。如果將來我有咁嘅新袍真係家門不幸。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

回覆樓主:

呢度d jm 講得0岩,有公屋住已經好幸福,可以有自己地方又唔駛捱貴租。樓主,生細路係自己揀,更加唔應該打99間屋主意。應該重新執屋或裝修加柜放野。想改善屋住環境就等小朋友大d, 番晒學,全日班,出去番番工,可儲下錢換居屋或留比小朋友用都得。

男爵府

iamlazy 發表於 18-4-18 04:44
我覺得樓主得一想二,又唔捱得,有間三人公屋已不錯,自己又唔係有錢,仲要求咁多?
...

同意
能力唔夠就生少一個
自己擔子都輕d

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主

有層公屋咁平租已經好好啦,執下啲地方咪夠住囉,99都就退休,如果比左層收租樓你地住咪少左收入,你地自己儲錢公居換居屋改善生活環境啦,仔女大啲你出返嚟打工請姐姐湊,儲多個錢。

男爵府

回覆樓主:

咁4個人唔可以申請調遷咩?

寶石宮

2023年兔年勳章

HoiYiLau 發表於 18-4-18 01:23
現住居屋3人單位岩岩住左2年多,人流雜好多痴線佬,多人跳樓老化區多人出入住,經常裝修勁應聲無日安靜過, ...

執屋最實際

珍珠宮

HoiYiLau 發表於 18-4-18 01:48
Sorry我打錯係公屋先甘,有申請居但都真係貴,同因本身自己5係無地方住,又辛苦再供多層居5知為咩,所以諗 ...

我唔知有無誤解你嘅諗法,你係嫌依家地方環境唔好,又無工人,一個人照顧屋企太辛苦,想搬去奶奶度住,環境好咗,唔駛交租,仲有奶奶可以幫手照顧?最理想係住埋奶奶出租果個單位,自己有地方,奶奶嚟幫手又近?

如果我無誤解,我個人覺得真係唔太好。

大宅

birdbird 發表於 18-4-18 06:29
自己住公屋, 但對99層收租樓打主意。

是,如果是我,不會再生小朋友

首頁

尾頁

跳至