義工

親子溝通 今日: 3|主題: 13139

個女成日睇電視

複式洋房

國民生產總值:419

兩公婆要番工,工人姐姐加99湊,番下午班,3歲。平時我地臨番工,個女未擦牙洗臉都要扭睇電視,我老公就開俾佢,一開就眼定定入晒神,叫都叫唔旭。我話唔好開電視,寧願俾佢玩玩具,畫畫。老公話工人朝早1湊2(因99外出做運動,要9點10點先番到)唔開電視工人好難湊。但99番到來都唔會熄,因為唔想佢扭計。我今朝同c6講唔好再一早開電視。佢就鬧我,甘你自己係屋企湊佢囉。晨早同佢開拖。可以點。

王國熱話
乳腺炎令我抑鬱重現
乳頭比較平點算
哺乳bra一問
全埋身bb厭奶,求助!

翡翠宮

國民生產總值:99325

2018勳章 開心吸收勳章

bonbonbear 發表於 18-4-18 08:24
兩公婆要番工,工人姐姐加99湊,番下午班,3歲。平時我地臨番工,個女未擦牙洗臉都要扭睇電視,我老公就開 ...

你老公咁講野去壓你, 即係你做唔到FTM ?

唔開電視工人好難湊係冇錯, 唔止難湊, 仲有唔開電視工人唔願湊兩個.

你老公可能唔知唔開電視佢自己都好難湊. 佢跟本自己都唔想俾大女煩.

朝早你地未出門口時, 你地有三個健壯大人, 冇理由仲睇唔住2個細路. 你地出左門口就控制唔到亦強求唔到, 但你地未出門口時可以唔駛開電視, 大女起左身就要佢刷牙食早餐先. 電視留番你地出左門口至算. 初初小朋友可能會扭, 但慣左你地響度時冇電視的話自然唔會扭.

你試下要早過你老公起身, 要個女刷牙食早餐同埋玩先, 畫唔起d 畫就唔好開電視住.

大宅

國民生產總值:2181

兩公婆要番工,工人姐姐加99湊,番下午班,3歲。平時我地臨番工,個女未擦牙洗臉都要扭睇電視,我老公就開 ...

丟左個電視佢

禁止訪問

國民生產總值:120

回覆樓主:

男爵府

國民生產總值:8481

DHA勳章

我囡都鐘意電視.但會set規矩.一定要刷牙洗面後先可以開. 講左睇幾集就要關機.雖然都有扭計.但可以控制唔睇太多

禁止訪問

國民生產總值:78

回覆樓主:

子爵府

國民生產總值:11576

回覆樓主:

其實你老公講得啱,1湊2唔開電視真係好難攪。唔知你另外嗰個幾大,如果3歲係大嘅,再加個b。開電視等個大嘅坐定定,先可以分到身湊細b。又或者2個一齊坐定定先可以做家務。3歲咁細好多時都要陪玩,除非你比工人朝做淨係陪玩,到99嚟先開始做家務。
不過如果3歲係細,而大嗰有6歲,咁可以train 大同細2個自己玩。咁就可以開少d電視。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.