論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原本打算同個菲續約,已做了菲領事館的文件及contract,交了錢。現在都係不續了,是否不去拎返份contract就當不做?會否影響我申請新工人?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

yan321 發表於 18-4-19 08:59
原本打算同個菲續約,已做了菲領事館的文件及contract,交了錢。現在都係不續了,是否不去拎返份contract就 ...

你其實已經完成續約文件,即使不取新合約,工人姐姐也是屬於你的外傭,你付出的錢也一定白花了,不會退款。至於你不用此外傭,最少要一個月通知/付一個月代通知金給外傭作解僱。
這個情況,你想再請新的外傭,應該沒問題。
另外,好奇想問,點解突然唔想續約?

水晶宮

yan321 發表於 18-4-19 08:59
原本打算同個菲續約,已做了菲領事館的文件及contract,交了錢。現在都係不續了,是否不去拎返份contract就 ...

你都未拎文件去入境處做簽證, 即算唔血完成續約程序呢?
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆樓主:

我知錢一定無,不過都只是數百元。
原因係其實佢一向好易黑面、少少都唔話得、寸咀、巴閉,態度問題。咁如果唔同佢交流,唔好理佢都還可以,咁我見係佢之前佢主動問我續約,所以咪唸住是但。但近排因為機票、行李問題又發作,一時咁、一時咁,我問多兩句就發脾氣,我叫佢如果你續約要改,我比機會你。佢話唔續、唔改……所以我話up to you.

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你未去香港入境處申請個visa, 都未算完成續約,大家都可以隨時取消文件

大宅

5R2H 發表於 18-4-19 23:39
你未去香港入境處申請個visa, 都未算完成續約,大家都可以隨時取消文件

咁唔使拎返contract返嚟都可以?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

yan321 發表於 18-4-19 23:44
咁唔使拎返contract返嚟都可以?

照拎,之後撕左去

wcpcelia    發表於 18-4-20 17:31

伯爵府

yan321 發表於 18-4-19 18:27
我知錢一定無,不過都只是數百元。
原因係其實佢一向好易黑面、少少都唔話得、寸咀、巴閉,態度問題。咁如 ...

同我媽果個一樣
上次續約已經係咁反應
照續,但第3年態度仲差過前兩年
現仲有一年,會忍埋佢就換人了

男爵府

最後點?簽左合約,僱傭關係便生效,提前終止要一個月通知或代通知金,若無對方有權向你追討。

大宅

juanmc 發表於 18-7-7 09:42
最後點?簽左合約,僱傭關係便生效,提前終止要一個月通知或代通知金,若無對方有權向你追討。 ...

最後都係沒有續約,佢亦完約日期走了。其實我都要再請人,所以順便問吓幾間agent我呢個情況,個個都話無問題,因我都未做入境處呢part,根本都無當過續約,照完約日期離開就得,所以我連和佢份合約都無去領事館攞返,因其實都無影響。

男爵府

yan321 發表於 18-7-7 10:20
最後都係沒有續約,佢亦完約日期走了。其實我都要再請人,所以順便問吓幾間agent我呢個情況,個個都話無問 ...

即係要連埋入境處手續完成晒先叫整個續約程序完成?

侯爵府

yan321 發表於 18-7-7 10:20
最後都係沒有續約,佢亦完約日期走了。其實我都要再請人,所以順便問吓幾間agent我呢個情況,個個都話無問 ...

你啱,一日visa 未出唔算做咗㗎,取消啦

子爵府

Angel8 發表於 18-7-9 22:02
即係要連埋入境處手續完成晒先叫整個續約程序完成?

當然,以入境處批出working visa為止,visa唔一定批架

首頁

尾頁

跳至