自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 jutau 的帖子

多謝分享!真係好多知識!

水晶宮

Rachelmamab 發表於 18-4-19 23:14
覺得香港嘅醫療體系唔係太多有心嘅人員,病人有病要自己揾醫生,私家又賺盡,唔通啲私家醫生唔記得咩叫贈醫 ...
咁又唔好咁講, 樓主個CASE係要自己出去揾好/名醫, 我唔信你行入政府政府唔理你囉, 點都比個期你睇, 有D嘢好難講, 你要求好/名醫, 一定有返咁上下架啦, 私家係商家, 佢只講利益唔通講心咩, 佢都賣咗服務同時間比你啦. 我唔係話私家啱矖, 但我都係覺得供求問題, 我自己就私家政府两边醫病, 所以明白遊戲rules.

大宅

回覆樓主

我99十年前都發現腦下垂體有個䐉,睇左四個腦科(名我唔記得),有一個話要開刀(咖嗎線,好貴),佢講到好簡單。
另外有兩個都話唔需要開刀,咁既年紀有好平常,觀察住就得,同埋驗內分泌,因為腦下垂體係控制內分泌。
最後一個話根本個陰影唔係瘤,係佢後生時生仔失血過多⋯⋯影響令到有個洞(詳細內容唔記得)。
我99現在冇事同平日一様,初初佢都好緊張年年要去照腦,現在已經唔去,淨係驗下內分泌就算。
以此經驗一定要睇多兩個醫生取意見,開腦不是小事。希望你家人冇大礙

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

覺得香港嘅醫療體系唔係太多有心嘅人員,病人有病要自己揾醫生,私家又賺盡,唔通啲私家醫生唔記得咩叫贈醫 ...

但願如此

子爵府

回覆 Sandytsy 的帖子

藍明權,佢幫我一個朋友的老斗開過腦

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 cjess111 的帖子

多謝你意見. 我地都會聽下唔同意見先.

大宅

Sandytsy 發表於 18-4-19 23:00
請問有冇腦神經科醫生介紹?親人腦下垂體發現有瘤,想找私家醫生睇。謝謝!
...

馮正輝

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

我唔知楼主要neurosurgeon 定系 脑神经医生?因为后者唔会做手术。如后者,我爸看黄X遐医生30年,绝对是个好医生。佢唔只睇你一种症,而是全面照顧,仲有手机聨络,现在还在港大教学。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

權威嘅當然係神級馮正輝醫生.....不過唔知而家收唔收新症呢?

男爵府

回覆 Ste824 的帖子

多謝你資訊, 其實我都唔知是否需要做手術, 現階段先睇咗腦科先, consult咗先. 希望唔係咩KICK手嘢!

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆 Sandytsy 的帖子

要睇岩医生啊,唔系就嘥弹药!你亲人在公家有出院纸嘛?看看diagnosis 是什么,才知道应该找什么科医生。另外一个方法,就是拿着diagnosis,打电话到你想看的医生,问他看不看这症,我頭晕时都是这样打电话给黄医生才去看。

子爵府

Sandytsy 發表於 18-4-20 09:42
回覆 964000 的帖子

即係睇咗內分泌科, CHECK咗賀爾蒙先, 唔需要急住睇腦神經科住嗎?

Pm

水晶宮

熊醫生腦科了得!
自由太多會令世人失去平衡

別墅

cjess111 發表於 18-4-20 11:01
我99十年前都發現腦下垂體有個䐉,睇左四個腦科(名我唔記得),有一個話要開刀(咖嗎線,好貴),佢講到好 ...
有病真係要多睇幾個醫生,如果經濟條件許可的話。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

熊妹妹 發表於 18-4-20 00:22
熊偉民醫生,一位很有heart的醫生。我爸早幾年做過開腦手術,半身癱瘓,有吞嚥困難,要靠鼻胃喉食奶,經熊 ...

熊偉民醫生是一個很有醫德的醫生 ,他細心及醫術高明, 佢同方道生醫生喺中環, 自己開診所。
新的一天...希望真的有新的希望吧...

男爵府

sp2007wtm 發表於 18-6-10 22:32
熊偉民醫生是一個很有醫德的醫生 ,他細心及醫術高明, 佢同方道生醫生喺中環, 自己開診所。
...

熊醫生收費如何? 怎樣有醫德? 謝謝!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

Yammiewu 發表於 18-6-10 22:41
熊醫生收費如何? 怎樣有醫德? 謝謝!

老公15年去睇熊醫生, 因為我老公的情況係要喺屯門醫院排期 ,做手術 ,但我有想去熊醫生嗰度, 看看有冇其他方法可以做 ,上到熊醫生的診所 ,他的診金是千五蚊 ,熊醫生 對我們說了一些安慰的說話及提出了一些醫學意見 ,當我埋單的時候 ,姑娘子收平咗畀我哋 ,可能我同熊醫生講 ,我是基督徒 ,因為熊醫生都是基督徒 ,我不知是否這樣的原因, 所以我覺得佢好有醫德 ,唔會因為幫唔到我, 只識賺錢求財。
新的一天...希望真的有新的希望吧...

男爵府

sp2007wtm 發表於 18-6-10 23:00
老公15年去睇熊醫生, 因為我老公的情況係要喺屯門醫院排期 ,做手術 ,但我有想去熊醫生嗰度, 看看有冇 ...

珍珠宮

何又知人地冇善施?!

老實我覺得香港醫生整體醫德比附近區域好得多,台灣不知幾多兼保健品推銷,大陸......就更理直氣壯,冇保證金你慢慢等,現在要靠行政命令去管。

首頁

尾頁

跳至