自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

yyyyan 發表於 18-4-21 15:51
我e兩三年都係長期耳鳴,做咗聽力測試左邊耳仔得返三成聽力,醫生懷疑耳仔曾經中風。
...

原來咁多人有單邊聽力受損呢個問題…… 我哋真係要好好保護隻好耳,雖然知道突發性失聰係無聲無息又避無可避,只可避免長期響高躁音環境下活動。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

famhappy 發表於 18-4-21 18:46
我就係一次感冒之後中耳炎開始就耳嗚,睇個幾個耳鼻喉科專科,又睇埋政府專科都冇得醫
...

聽力有受損嗎?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

無牙老虎 發表於 18-4-21 18:53

蟬跟身之人報到,隻蟬養咗一年,醫生話我要養一世

我都係養蟬養一世,呢兩日開埋鍋爐添

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

howard22 發表於 18-4-21 22:35
我都係上年6月,右耳突然耳鳴,睇左耳鼻喉科兩個醫生,又去針灸都唔得,聽力測試兩次都係去到中下,第一個 ...

最重要係聽力唔再壞就得,蟬聲嘅嘢,我都想搵辦法令佢消失

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

blackberry 發表於 18-4-21 23:31
樓主,你好多病痛,祝福你健康

係呀,仲通通都係不治之症,1x歲已單邊耳朵失聰,3x歲雙膝骨刺連踎低、坐矮櫈呢d動作都做唔到,4x歲癌症…… 呢個殼真係

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

一罐可樂 發表於 18-4-22 00:46
我因為鼻咽管倒流,引致中耳積水, 令一邊耳有耳嗚, 亦令聽力差左, 雖然放左導管穿過耳膜出外耳keep住排水, ...

要長期排水?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

尋晚睇流行經典50年聽人唱歌,聽到兩重聲,一把聲聽到do re mi fa so…,另一把聲係do do do do do……已經食咗2日藥喇

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

Giant 發表於 18-4-21 16:08
同是天涯倫落人,其實單邊聽力對日常生活真係好唔方便,同事響我壞耳的一邊叫我會聽唔到,好似好寸唔啋人 ...

同盟
我單邊耳,係分唔到聲音從哪邊來 :前、後、左、右?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

BingoJoey 發表於 18-4-22 08:43
同盟
我單邊耳,係分唔到聲音從哪邊來 :前、後、左、右?

係呀,所以玩“耍盲雞”一定輸硬

水晶宮

2024年龍年勳章

Giant 發表於 18-4-22 08:23
原來咁多人有單邊聽力受損呢個問題…… 我哋真係要好好保護隻好耳,雖然知道突發性失聰係無聲無息又避無可 ...

有時係冇原因的。有D病例係訓醒覺就聽唔到。。。最重要係有事時把握黃金時間求診,否則堪坷過後真係冇艇搭㗎喇

水晶宮

2024年龍年勳章

Giant 發表於 18-4-22 08:38
尋晚睇流行經典50年聽人唱歌,聽到兩重聲,一把聲聽到do re mi fa so…,另一把聲係do do do do do……已經 ...

如果已經聽得出doremi,藥力發揮緊,比多少少耐性。留意病情進展,有必要時早D再搵醫生望多一次
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

侯爵府

Giant 發表於 18-4-22 08:18

咁妳聽覺有冇因而受損? 成日復發都好煩。

醫生叫左我做聽覺檢查,我一直懶未做。
我估右耳係差D,因為成日塞同耳鳴,都要搞搞佢⋯⋯

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

報到!!
左耳試過突發性失聰, 曾經聾過一段時間, 明白孤獨感, 同唔實在嘅感覺...

雖然耳仔"好"返, 有返6成聽力...
不過蟬聲V聲長期相伴 (仲要兩隻耳都有耳鳴), 左耳又長期塞, 減唔到壓...

繼續轉去政府醫院跟進 (醫生已經指明無野可以做到), 唯一係 keep 住 check, 睇吓有無變差...
上兩個星期去做聽力測試, 耳鳴嚴重到令耳仔聽唔到某d音頻...
當時忍唔住喊咗, 一邊做測驗一邊流眼淚...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

buklaylay 發表於 18-4-22 11:08
報到!!
左耳試過突發性失聰, 曾經聾過一段時間, 明白孤獨感, 同唔實在嘅感覺...

唔好喊,一般生活(如聽電話)應付到嗎?如果應付到,已不算太差,完全明白耳鳴令人煩躁,係雙耳就更忟,醫生有冇乜建議? (如助聽器)

我呢兩日成日問屋企人聽唔聽到直升機聲? 因分唔到d聲係真實還是耳鳴,好down 好混亂 ,響街上比較嘈的地方就仲忟憎,蟬又叫,鍋爐又“胡胡胡“,別人講嘢又好遠…… 精神分裂咁滯

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Giant 發表於 18-4-22 11:23
唔好喊,一般生活(如聽電話)應付到嗎?如果應付到,已不算太差,都明白耳鳴會令人煩躁,係雙耳就更忟,醫 ...

樓主有心...

聽電話習慣用右耳, 因為左耳聽到某d聲音, 會變咗...

同人傾偈, 有時聽得唔係太好, 而且自己講野時盡量咬字清楚d, 怕聽力弱影響發音...

醫生就係話無野做到, 耳鳴耳塞等問題, 要自己去適應...

總言之, 聽覺嘅問題, 大家都要加油!!!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

Giant 發表於 18-4-20 14:05
多謝各位,我睇完醫生喇,睇家庭醫生,檢查後話外耳冇事,轉介我睇耳鼻喉。
Book到就即刻去睇啦,佢話我鼻 ...

20年前,我已經有…睇咗無數醫生,最後先知個學名叫做"可可他中耳炎"…病因係鼻同耳之間既管道出問題,鼻水流咗入耳仔…積累下耳膜會受壓。所以有無鼻敏感,都要洗鼻…定期睇醫生,等佢幫你睇下要唔要抽返耳裡既堆積物。
不知所謂的乙陸!!!

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

Giant 發表於 18-4-22 08:25
聽力有受損嗎?

我聽力正常,只係耳嗚!
我依家耳嗚都慣左啦,初初真係吾知咩事冇啦啦一次勁感冒之後中耳炎就攪到咁,睇過幾個醫生都係過正常,初初真係好吾慣架又嘈,依家都差不多三年啦慣晒啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

Giant 發表於 18-4-22 08:34
要長期排水?
係呀, 醫生話我鼻咽管無將鼻水/分泌物流返落喉嚨, 反而倒流入左中耳, 引致中耳積水, 而放一次導管大約維持9 個月, 耳膜一路埋口,就會迫返條導管出外耳道, 跟住中耳又積水, 我既情況平均一年做1 次手術, 上年巳經做第3 次做手術

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

一罐可樂 發表於 18-4-22 12:13
係呀, 醫生話我鼻咽管無將鼻水/分泌物流返落喉嚨, 反而倒流入左中耳, 引致中耳積水, 而放一次導管大約維持9 ...

冇辦法治本的嗎?

子爵府

Giant 發表於 18-4-20 08:10
請問有咩嚴重病會有耳鳴架?

鼻咽癌
我朋友case係咁

首頁
23456...9

尾頁

跳至