1-3歲

跳至

首頁
12345...25

尾頁

大宅

想生BB熱投

由於我之前係呢度回覆個個post,有關小朋友要接受言語治療既問題,發現原來有好多JM都遇上咁既問題,而又唔知點算好,點先可以幫到小朋友開口說話,所以我決定開呢個POST去分享一下。
我仔仔18個月返健康院既時間已經話佢言語慢左6個月,到24個月再返去見醫生都話佢遲足半到,依然講緊太空話,佢係連疊字都唔會講,只會手指指講:要呢個呀。
當時我諗佢可能要接觸多啲同齡小朋友,所以比佢22個月大返playgroup, 但返左3個月都唔見有進步,咁啱佢又係細B(9月出世),佢2歲2個月已經要IN幼稚園K1,結果見左8間只有1間新校收,我當時7間都話唔收真係喊左出嚟
到左佢26個月我出去搵私人既言語評估,想知究竟遲左幾多,希望可以追返,因為當時政府轉介要我等1年先可以評估,2年先有機會接受治療,我覺得太遲了。
搵左私人要$1000做評估,結果遲左9個月,跟著我好好彩上啲討論區搵到間言語治療,個到啲姑娘同言語治療師好好,上了3個月已經見到有進步。
我仔仔現時已經讀緊K1(3歲半大),而言語認知既訓練依然上緊,已經讀左1年四個月,我覺得獲益良多,要治療要趁早,我聽姑娘講係有個黃金時期去學講野,過晒再追要用更長時間。
而家繼續上訓練學既除左言語、發音、認知、社交、常識等等。

Treema    發表於 19-9-11 19:34

複式洋房

tammychk 發表於 18-4-20 18:17
由於我之前係呢度回覆個個post,有關小朋友要接受言語治療既問題,發現原來有好多JM都遇上咁既問題,而又唔 ...

有私人評估資料嗎

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

由於我之前係呢度回覆個個post,有關小朋友要接受言語治療既問題,發現原來有好多JM都遇上咁既問題,而又唔 ...

我仔仔係CAC做左初步言語評估,整體發展小過1歲 ,亦都排到同仔仔下個月轉上密集言語同認知訓練喇,希望係9月返學前同佢盡追

複式洋房

我仔仔歲半都仲係講緊bb話,樓主可以PM資料比我嗎?謝謝

別墅

請問可以pm言語治癒師的資料嗎?仔仔21個月,仲係講緊太空話,先謝謝你的資料~

大宅

想生BB熱投

hapisaturday 發表於 18-4-20 18:38
有私人評估資料嗎

已pm

大宅

想生BB熱投

wai0824 發表於 18-4-20 19:58
我仔仔係CAC做左初步言語評估,整體發展小過1歲 ,亦都排到同仔仔下個月轉上密集言語同認知訓練喇 ...

一定會追到架,比啲時間同耐性就可以,加油

大宅

想生BB熱投

andrewhaha 發表於 18-4-20 23:25
請問可以pm言語治癒師的資料嗎?仔仔21個月,仲係講緊太空話,先謝謝你的資料~
...

已pm

大宅

想生BB熱投

回覆樓主:

再分享多少少,好多人問我啲課程上咩呀?點教呀?
其實我仔初時上個陣連爸媽都唔識講,仲講緊太空話,我上既密集課程每星期上2堂,每次2個鐘,
啱啱開始上個陣(26個月),我見啲姑娘會首先教佢地要自己擺好對鞋同個袋,認下自己個名,再唱歌,跟著會做啲個人工作,會教佢地講啲單字,再講詞語,例如入啲錢錢去隻豬仔度,(隻豬豬會發聲既玩具)……等等,會訓練大小肌肉,平衡力,社交呀,食茶點,放學。再加每個月見2次言語治療師。
我要其實我個人認為上1,2個月或者上幾堂係唔會咁快見到成效,因為我仔初時上堂頭1個月淨係喊嘜都冇學過,但第2個月佢慢慢習慣了,先叫做學野

geelyho    發表於 18-11-29 13:35
geelyho    發表於 18-11-29 13:35

大宅

想生BB熱投

Cat0802 發表於 18-4-20 21:21
我仔仔歲半都仲係講緊bb話,樓主可以PM資料比我嗎?謝謝

已pm

大宅

想生BB熱投

回覆樓主:

我仔上緊言語社交認知訓練密集課程,除了言語外,姑娘還會訓練佢地社交能力,同大家分享一下言語比較差既小朋友好少開口講野,同人溝通,所以社交能力比較差,以我仔為例,佢20個月大既時候上playgroup,係唔會同小朋友玩,佢會自己玩自己野,行去一邊唔出聲。
我亦聽到有家長說孩子不懂與同
其他小朋友互動,以下方法係訓練中心既姑娘娘同我講既一番說話,大家可以睇下。
大家不妨留意孩子玩的時候的眼神方向
留意「佢知唔知自己同人玩緊」

於學校常見的例子是,一班同學玩煮飯仔
同學們熱烈「討論」要煮甚麼,孩子則自己在一旁煮煮煮。

大宅

想生BB熱投

回覆樓主:

明顯地,他們是「一起」玩同一份玩具
但過程中是甚少望別人的食物
孩子缺乏的不是社交技巧,而是社交的基礎
【共同專注】是指大家的焦點是一致的
例如打麻雀,四家人一同看著枱面,大家不需要眼神交流,但卻是「一起」進行活動
小朋友往往只集中看眼前「自己的東西」
而無覺知留意其他事與人。
訓練共同專注最好的是「蓋棉胎」
只由一個人翻牌,其他人拍當大家都能全神貫注地留意枱面的牌後,就可以每人分少少牌,輪流翻。由「共同專注」提昇至「輪流作轉」
大家可以試試。

男爵府

我都想要資料,thanks(emoji)(emoji)

大宅

想生BB熱投

yuenyung1018 發表於 18-4-22 20:14
我都想要資料,thanks(emoji)(emoji)

已pm

大宅

我仔仔就快歲半,但都係講緊bb話, 乜都唔識咁, 可否pm 資料給我,謝謝!

別墅

我都想要資料,麻煩請pm,謝謝

洋房

回覆樓主

我都好有興趣,麻煩請pm (emoji)(emoji)

複式洋房

請問可否pm資料給我? 謝謝!

複式洋房

樓主可PM語言訓練資料嗎?謝謝!

複式洋房

回覆樓主

我都想要資料 謝謝

首頁
12345...25

尾頁

跳至