論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我今次換左新agent, 都唔知點做野!
2月尾俾哂資料,差唔多1個月後先話仲差啲資料!
到依家4月22號都冇收到任何政府信!
催左幾十次!又話岩岩批visa!點解我冇信呢咁?
唔知咩事!

請問有ref no後可以打咩電話同send咩email請入境處快啲?
Thx

大宅

回覆樓主

入境處电21118435,比個檔案編號同講個理由比入境處佢會快啲!

水晶宮

Msolivialeung 發表於 18-4-22 22:39
到依家4月22號都冇收到 ...

因為係agent幫你搞文件。入境處處d信件係直接寄比agent而唔係你。

但你agent話已經批左簽證, 叫佢whatsapp個簽證比你睇。

我當時預agent大約幾時收到入境處封確認申請信(即有ref#嗰封), 就打電話問agent收到未, 收到叫佢whatsapp比我。咁我第2日就親身上入境處求請。

到上入境處網check到個簽證批左, 我即刻通知agent, agent即日幫我去入境處拎簽證。 我要求佢拎左後whatsapp比我。

之後agent幫我安排2日內外傭係澳門返香港(因我嗰個係斷約外傭)。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

Msolivialeung 發表於 18-4-22 22:39
到依家4月22號都冇收到 ...

agent都話個visa批左, 你唔需要打電話去入境處求請批簽證啦!

你應該問agent個工人幾時可以到港入屋。

如果你唔相信個visa已經批左, 叫佢whatsapp張visa比你睇。

天空之城, 快樂之地

子爵府

回覆 Maggie96088506 的帖子

唔該

wcpcelia    發表於 18-4-23 14:33

子爵府

回覆 PCCW2319 的帖子

但係我一封入境處信都冇喎?所以唔明咩visa!應該係入境處有確認信話我知約4個星期點點點架係咪

子爵府

但係我之前都係agent幫我搞,都有信寄俾我!當然唔係呢係agent啦!
係咪催下真係可以快啲?
真係激死,未試過咁耐都仲冇聲冇氣!

水晶宮

Msolivialeung 發表於 18-4-22 23:19

但係我之前都係agent幫我搞,都有信寄俾我!當然唔係呢係agent啦!

你搞清楚入境處係咪出左visa先。都出左visa就唔係催入境處, 而係催agent, 叫佢快d買機票安排外傭到香港。

子爵府

明白,唔該

子爵府

請問聲你,agent岩岩send 左工人visa 俾我睇!依家姐係佢可以黎香港係咪?催agent買機票俾佢,岩唔岩?
唔該你!

複式洋房

Msolivialeung 發表於 18-4-23 14:12

請問聲你,agent岩岩send 左工人visa 俾我睇!依家姐係佢可以黎香港係咪?催agent買 ...

影比妳睇係第一板個人資料passport
或定真係入面寫住入境處批左幾時開始三個月內可以入境個申請(一張貼紙貼係入面工作證)

水晶宮

Msolivialeung 發表於 18-4-23 14:12

請問聲你,agent岩岩send 左工人visa 俾我睇!依家姐係佢可以黎香港係咪?催agent買 ...

係呀!你問佢安排左外傭幾時搭飛機黎(唔係問佢安排左未), 比資料你。
天空之城, 快樂之地

複式洋房

PCCW2319 發表於 18-4-23 14:22
係呀!你問佢安排左外傭幾時搭飛機黎(唔係問佢安排左未), 比資料你。

之前試過印傭來香港會係印尼機場比政府人員捉返
因為佢地未有係印尼比錢上堂
跟著佢地成日要收風等冇政府人員係機場捉人先買機票尼香港
吾知係咪這個情況

水晶宮

戈戈 發表於 18-4-23 14:26

之前試過印傭來香港會係印尼機場比政府人員捉返

係講緊由香港入境處發出既工作簽證(WORKING VISA)
天空之城, 快樂之地

子爵府

回覆 戈戈 的帖子

第2,入境visa 寫明幾時前要入境

子爵府

PCCW2319 發表於 18-4-23 14:22
唔該曬

首頁

尾頁

跳至