自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前助養嗰個女仔搬咗去第二度,宣x會轉咗另一個女仔俾我,好似冇乜感情。
加上我喺一個地區谷內見到有人帶物資去某個地方扶貧,發生唔好嘅經歷,如發現那裡分部亂用捐款,派物資時發生混亂而令當事人感到憤怒,而香港宣x會一直找藉口自圓其說!
寧願捐錢給毛孩(如果毛孩搞番清楚盤數的話)
不喜勿插,我已經冇嘢做,捐錢是用自己積蓄捐的

禁止發言

回覆樓主:

男爵府

angellate 發表於 18-4-23 12:25
宣明會一直都係得個名。。當你捐100,有80比咗去行政費。。個20蚊仲要比個邊瓜分。。其實個助養人分分鐘得2 ...

真唔真?好似有規定行政費唔可以多過百分幾㗎

男爵府

宣明會一直都係得個名。。當你捐100,有80比咗去行政費。。個20蚊仲要比個邊瓜分。。其實個助養人分分鐘得2 ...

咁離譜?成日都有傳話慈善團體高層都幾高人工!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係喎
上年救助兒童會單野
蘋果有做過個表講行政費百分比,宣明會做得OK架喎

https://static.appledaily.hk/ima ... 03/large/a0101a.gif

大宅

邊間助養兒童較好?

珊瑚宮

回覆樓主:

cut唔cut助養係自己意願, 想咩繼續做, 唔想咪取消, 無得迫, 唔需要搵人認同做法。

琥珀宮

想CUT就CUT

伯爵府

我記得有一年, 我講過同樣既野....話呢D 慈善基金既政行費高得離譜,
D 高層出TRIP最少都要坐BUSINESS CLASS...
跟住比人圍, 話我亂UP.... 所以我就收晒聲囉.....

對外公開數字, 一定好好睇睇, 但事實響D 細節上面, 係好難令人理解.
所以我都無再捐錢.....

sonet    發表於 18-4-23 14:49

子爵府

回覆樓主

成日加價,愈加愈多,

禁止發言

大宅

回覆樓主:

題外話,其實樓主上來問都係想廣納意見再自己分析下做決定,但發現愈來愈多人回覆都係話成件事係樓主主觀意願唔洗問人,自己決定啦etc 唔係呢個鋪啦,我見到已經好多個鋪都會有人咁講,其實冇對錯既,講既亦都係事實,但個感覺比人好似好掘咁,一野打沈人,其實世界上所有問題都可以咁樣決定既,但討論區就係用來傾下講下問下意見嫁啦?咁個d人平時係咪真係唔會問人拎意見乜都自己決定嫁?

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

keikeicat 發表於 18-4-23 12:11
之前助養嗰個女仔搬咗去第二度,宣x會轉咗另一個女仔俾我,好似冇乜感情。
加上我喺一個地區谷內見到有人帶 ...

我都有助養兒童,但個小朋友長大了已出身,宣明會冇任何通知,我打去問先講!

大宅

回覆樓主

我都有捐開呢間,之前嗰個搬走左,安排左第二個小朋友俾我,係有少少失落嘅。但我無咁多心力去逐間逐間比較行政費各樣,我本住一個心,係幫得幾多得幾多,過得人過得自己,所以我選擇繼續捐。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

所以我捐左十幾年,唔係助養,早幾個月cut左自動轉帳

大宅

回覆樓主:

如果真係想助養,倒不如搵啲細機構?因為相對上好似支援冇其他大機構咁多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

imubbb 發表於 18-4-23 13:46
題外話,其實樓主上來問都係想廣納意見再自己分析下做決定,但發現愈來愈多人回覆都係話成件事係樓主主觀意 ...

咁又好多人好有主見既 我都想自己咁果斷

水晶宮

回覆 keikeicat 的帖子

我CUT咗啦, 捐咗十年, 依家捐保良X

大宅

回覆樓主:

捐唔捐錢係自由,
自己覺得啱嘅就去做啦

首頁

尾頁

跳至