自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

ngwong2 發表於 18-4-23 15:59
no.我住公屋養一个都好吃力。見同邨一个男養老婆+2个小孩。我都吾明?。羡慕佢老婆吾洗做!
...
點解唔明呀,住公屋好多自僱人士,唔係冇錢架

大宅

panyeung 發表於 18-4-23 13:57
唔會猛猛緊,係會乞食

精竟

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

sasa0516 發表於 18-4-23 16:58
唔止5口 ,重有2老

嘩,好勁!你老公揾既錢去到你手會變多

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

sasa0516 發表於 18-4-23 14:34
我應該係岩岩好,
月入2萬多,住公屋,黎緊生第3個
計過都重ok

我睇返晒d留言。。其實我一家同你差唔多。。不過我地都一樣唔使俾好多兩邊父母,其實夠唔夠,發現都係好睇生活模式,習慣唔係大使。。自然到自己有頭家時,都唔會有太大轉變,所以夠用
諗返起由以前老公搵萬多元養一家三口,到現在人工多了養一家五口。。最大使費真係到佢地開始讀小學果時。。。頭幾年都真係唔使好多錢。。。
不過,你住公屋都真係慳唔少

珍珠宮

sasa0516 發表於 18-4-23 14:34
我應該係岩岩好,
月入2萬多,住公屋,黎緊生第3個
計過都重ok

好勁

珍珠宮

櫻花bb 發表於 18-4-23 15:37
認真嗎?!兩萬幾夠養一家五口

其實我信真係夠,每人洗錢方法唔同,兩皮可能真係基本生活,睇醫生排街症,冇保險,食好普通菜,豬肉,蕃茄蛋,平價魚,通常都好少出街,因為我朋友一家8口搵三萬三都夠洗,仲要有工人,吹唔吹漲

因我出糧比佢,所以我知佢搵幾多

wcpcelia    發表於 18-4-24 15:07

子爵府

kmbb519 發表於 18-4-23 14:44
一直都係老公供樓同比水電煤....我買日用品 (有限錢), 所以我而家無做野一兩年都OK, 但佢唔會比錢我, 我都 ...

同我一樣!
不過真係無乜錢買太多野, 要勒住勒住

侯爵府

瞓得好勳章

c.hutchson 發表於 18-4-23 18:52
2萬幾可以養5件咁堅

叫做岩岩好囉…唔可以對旅行有咩幻想

侯爵府

瞓得好勳章

choco_soup 發表於 18-4-23 19:53
請指教如何慳家

租1000,水電煤1000至1500
幼稚園5xx,保險1600
買餸3000,老公返工3000至4000(佢唔煙唔酒唔浦,係有時買下波),兩老無規定1000至2000
bb未出世,最多產檢下,1000至1500
大仔洗費1000至1500
上網,電話費2個1000
雜費1000,再計埋有時同家人出去食飯,突發開支2000
其實都真係差無幾啦

侯爵府

瞓得好勳章

magcat 發表於 18-4-23 20:50
有間公屋D$見使好多

絕對係,我家只需1000有找

侯爵府

瞓得好勳章

stagea 發表於 18-4-23 22:58
嘩,好勁!你老公揾既錢去到你手會變多

唔係嫁,不過咩都慳,同唔會諗去旅行

侯爵府

瞓得好勳章

wy_yen 發表於 18-4-23 23:57
我睇返晒d留言。。其實我一家同你差唔多。。不過我地都一樣唔使俾好多兩邊父母,其實夠唔夠,發現都係好睇 ...

岩,絕對係,
由當初我老公未轉工每月得萬5,我就出黎返下pt,到佢轉左工,我就全力照顧仔女
人睇我好,我睇人地好,你估我唔想坐下飛機咩 ,但為頭家,等仔女大左先算啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kmbb519 發表於 18-4-23 14:44
一直都係老公供樓同比水電煤....我買日用品 (有限錢), 所以我而家無做野一兩年都OK, 但佢唔會比錢我, 我都 ...

点解5比$你?

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

donald63 發表於 18-4-23 13:56
如題

暫時仲ok,返PT 一星期上一兩日工

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

女人有能力要出去搵錢的

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

sasa0516 發表於 18-4-24 00:42
唔係嫁,不過咩都慳,同唔會諗去旅行

你好識洗錢!錢真慳番來、要向你學下野

侯爵府

喧嘩 發表於 18-4-23 15:01
我幫緊亞女打工, 一個月洗我5萬, 如果佢留番香港讀書都夠嘅
嘩!請問讀邊度邊間貴族學校要五萬一個月?

男爵府

ycmami 發表於 18-4-24 07:40
嘩!請問讀邊度邊間貴族學校要五萬一個月?

去英國囉

水晶宮

iamiam 發表於 18-4-24 00:05
其實我信真係夠,每人洗錢方法唔同,兩皮可能真係基本生活,睇醫生排街症,冇保險,食好普通菜,豬肉,蕃 ...

可能有投資,冇話你知啫⋯
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁
45678...12

尾頁

跳至