夫婦情感

跳至

首頁
12345...39

尾頁

大宅

同老公結婚三年,上年囡囡出世,到上兩個月見到佢同女下屬的親密電話,果下好迷失,搵過心理醫生,搵過社工,到最後搵埋求神問卜,去過泰國四面神,香港黃大仙,如果今個時期連和合都做埋,再唔得,我真係唔知可以點。

後記 真心多謝大家,無論同情我支持我駡我的人,都想說一句多謝。你們的說話,我有記在心。和合同婚姻輔導我都會做,亦會改變自己,了解我地的問題,就算最後失敗,我都唔會怨

佢昨晚母親節約我同我99食飯,食完飯佢認錯了,但我內心好唔知點,到底佢值得我原諒嗎?

大宅

你老公知道你知悉嗎?

翡翠宮

回覆樓主:

desperate 到咁既地步
吾 work 仲吾放手

大宅

知道,當初佢死口唔認,其後我說我睇到佢地對話,佢就說離婚。我真係咩都試過,希望今次最後希望(和合)會成功,否則我都唔知可以點

大宅

Vanessawong1314 發表於 18-4-24 00:08
知道,當初佢死口唔認,其後我說我睇到佢地對話,佢就說離婚。我真係咩都試過,希望今次最後希望(和合)會成 ...

點解要咁委屈自己呀?同佢離婚好好同小朋友生活仲好啦

大宅

我都唔明點解你要咁委屈自己
仲要去求神問卜
你有冇諗過如果咁都靈驗,就冇人會離婚啦!

佢都開到聲話離婚,你仲話咩都試過如果最後都唔得都唔知點,你如果忍受到佢有第三者就可以唔洗攪咁多

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果你係上一代60歲女人, 迷信唔出奇
但你結婚3年, 女女先一歲, 你最多咪3X歲, 竟然迷信到咁
你老公一D悔意都無, 仲話要離婚, 你做幾多都無用啦, 婚姻唔係單方面付出既事呀
點解你仲要攬住件垃圾唔肯放手呢?
你有無獨立經濟能力呀? 掉左件垃圾努力湊大個女好過啦

大宅

好多人叫我放低,但針不桔到肉點知痛,講永遠易過做好多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Vanessawong1314 發表於 18-4-24 08:37

其實係你老公已經提出左離婚

喺佢眼中同心中,似乎都無你同個女存在,仲要小朋友先咁細,咁都講出口話離婚

瑪瑙宮

Vanessawong1314 發表於 18-4-24 08:37

如果佢無講過離婚, 而係話有悔意想同你重新開始, 就話值得咩都試下.

而家係佢話離婚, 佢都唔愛你, 想你消失, 見多一秒都嫌多, 咁試乜都無用喇, 明唔明呀?

唔係叫你放低, 係叫你放手, 放過自己.

If 你都係唔想明, 你都係一直太倚賴尼个人生存, 咁你會一直咩都試, 希望成功令自己繼續可以倚賴尼个人生存. 你可以唔離婚, 等佢自己申請離婚, 再爭撫養權, 我諗佢都唔會同你爭.

翡翠宮

而家係2018年,吾係1818年
就黎離婚多過結婚

你自己諗清楚愛一個吾愛你既人做乜Q ?
定係你吾想改變,吾想行出 comfort zone ?

係咪如果有人話養鬼仔可以拉番住個老公,你都照做??

用個腦諗下野啦,要挽救都要對症下藥,試過都挽救吾到,即係無得救囉!

Chinyauma    發表於 19-3-29 02:05
Chinyauma    發表於 19-3-29 02:05

男爵府

樓主,你老公東窗事發冇求你原諒反而話離婚,好明顯佢本身都已經唔愛你想走,其實你做乜都冇用,你不如留返啲錢好好生活同照顧個女好過,你其實應該部署嘅係睇吓點樣同佢傾要佢分擔同埋比贍養費或者攞佢一筆,唔係去搞呢啲嘢,人變咗心你冇辦法挽回的,如果有人同你講話落佢降頭有用咁你又去試?唔好曬呢啲錢,俾啲神棍呃,無無謂謂呢度洗啲嗰度洗啲,到最後你老公單方面申請離婚走咗,你就會覺得而家你所做嘅嘢同洗嘅錢好戇居

hello_rabbit    發表於 18-4-24 12:06

大宅

多謝大家,道理我係明白,但我做了起碼叫無後悔,錢無左我可以搵番,而且膽養費個d 其實我唔係好care. 至於係咪呃,大家有大家的信仰。 當買心靈安慰都好,就算搵律師攪離婚都好,一樣要使錢,唔通又話律師呃錢。現在我眼中,錢並不算是什麼

複式洋房

回覆樓主

正面唸,你而家仲後生。可能離左婚會偶到個更好

webarebears123b    發表於 22-2-12 23:03
chunsamyuen821    發表於 18-4-24 16:50
hello_rabbit    發表於 18-4-24 12:05

大宅

其實你求神問卜有咩作用? 希望到話你老公會返黎, 只係玩玩下嗎?
如果你會原諒佢, 我相信你直接同佢講, 效果會更好吧

男爵府

Vanessawong1314 發表於 18-4-24 10:17
多謝大家,道理我係明白,但我做了起碼叫無後悔,錢無左我可以搵番,而且膽養費個d 其實我唔係好care. 至 ...
或者本身我唔信呢啲嘢,所以我唔覺得會有幫助,不過既然你做咗覺得舒服啲你就做,但另一方面會唔會考慮搵婚姻輔導,同埋同你老公好好傾下,搵吓問題係邊,點解佢想離婚,係咪相處有問題,咁樣會唔會實際啲,同埋佢個女同事係咪單身,定都係有家庭?如果對方都有家庭可能你老公一廂情願,你哋本身關係點?兩個人一齊耐,剩返柴米油鹽同生活,可能一時之間有新刺激新鮮感佢真係迷失左,或者你試吓盡最後努力同佢傾下

webarebears123b    發表於 22-2-12 23:03
SALLY媽媽    發表於 18-10-9 14:12
SALLY媽媽    發表於 18-10-9 14:11
SALLY媽媽    發表於 18-10-9 14:11
hello_rabbit    發表於 18-4-24 12:10

子爵府

為個女好,早D走,一個老公令你做咁多無謂的事,早D放過自己,放多D心時間去個女好過。

WSYSC    發表於 23-3-26 09:26

翡翠宮

Vanessawong1314 發表於 18-4-24 10:17
多謝大家,道理我係明白,但我做了起碼叫無後悔,錢無左我可以搵番,而且膽養費個d 其實我唔係好care. 至 ...

你竟然將陳振聰之流同要考牌既律師比

男爵府

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回

Vanessawong1314 發表於 18-4-24 00:08
知道,當初佢死口唔認,其後我說我睇到佢地對話,佢就說離婚。我真係咩都試過,希望今次最後希望(和合)會成 ...

要作最壞打算!! 冷靜唸下:

1. 你會唔會自己湊番個囡?
2. 你會唔會搬?
3. 萬一你「迫」他或他扮「回心轉意」,然後「家暴」、或「虐兒」,咁點算?

琥珀宮

首頁
12345...39

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊