論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本來諗住四月返工, 搵左個約滿印印, 入境處31號先出visa, 而家偷雞來我家做住先. 做左三日, 都冇咩問題,我自問又對佢唔差, 大家合作愉快嗰隻. 我星期六瞓晏覺, 冇叫佢做野, 佢自己摷嫘絲批拆抽油煙機來洗, 我重覺得佢好好. 好自動波, 係有心機留係度做嘅.點知尋日佢放假出去, 轉頭agent打俾我, 話工人唔做了, 好突然, 工人唔做嘅原因, 係佢話第一日來我就要佢簽份僱員守則, 佢hard feeling, 所以唔做la. 你地話有冇攪錯,份守則係我係bk download嘅, 我同佢解釋話唔係你犯錯就可以炒你, 呢份守則係一個指引, 大家清晰啫. 如果你真係咁唔開心, 我可以取消佢. 點知佢仍然話hard feeling, 都係決定唔做. 我問佢你係咪覺得我地對你唔好, 佢又話我地對佢好, 但係agent已經幫佢搵工, 所以都係決定唔做啦! 我都就晒佢la,點解重要咁?激到我死, 重有十日唔夠就要返工, 佢先來玩野, 我真係喊左出來. 我同個agent嘈, 我話個工人咁樣, 你地係咪夾埋呃$, 好彩個visa未出, 唔係連機票都蝕埋, 最後個agent話個工人肯賠番合約同驗身$俾我, 咁即係agent可以退番晒$俾我. 算係不幸中之大幸, 但係真係好唔開心, 而家d工人真係惡, 根本唔旨在. 呢位姐姐叫siti-zulaekha 19-04-1978,應該再出來搵工,大家小心la.

侯爵府

原帖由 mini 於 09-3-23 10:34 發表
本來諗住四月返工, 搵左個約滿印印, 入境處31號先出visa, 而家偷雞來我家做住先. 做左三日, 都冇咩問題,我自問又對佢唔差, 大家合作愉快嗰隻. 我星期六瞓晏覺, 冇叫佢做野, 佢自己摷嫘絲批拆抽油煙機來洗, 我重覺得 ...

佢sunday 放假, 去agent 樹搵到一份比你屋企更好的工...........

大宅

重洗問,一定係啦!
原帖由 hinhinmummy 於 09-3-23 10:44 發表

佢sunday 放假, 去agent 樹搵到一份比你屋企更好的工...........

複式洋房

我諗都係, 但就俾佢玩死, 而家都唔知點算, 點返工?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以未出visa偷雞做住先都有辣有唔辣, 我有個朋友又係好似你咁, 請咗新工人又係做住先, 又係做咗3日話唔做, 不過我朋友諗佢係受到樓下啲工人唆擺.

子爵府

但你同工人已簽左約, 現在工人話唔做, 咁工人要否賠償一個月工資給僱主呢, 你有無打去勞工處問呀,
原帖由 mini 於 09-3-23 10:34 發表
本來諗住四月返工, 搵左個約滿印印, 入境處31號先出visa, 而家偷雞來我家做住先. 做左三日, 都冇咩問題,我自問又對佢唔差, 大家合作愉快嗰隻. 我星期六瞓晏覺, 冇叫佢做野, 佢自己摷嫘絲批拆抽油煙機來洗, 我重覺得 ...

大宅

我之前試過揀左個工人, 簽左約, 後來同屋企人商量過決定唔要佢, 在visa批出前同agent講轉工人, 工人收多我800元, 就比我換, agent果邊話visa出果日, 工人要再去入境處簽文件, 簽左先係正式係你工人, 一日未簽都未正式有僱傭關係, 如等緊期間, 雙方都有權解約, 當然啦, agent打開門口做生意, 所以再換就要多收agent fee。

原帖由 bebefun 於 09-3-23 12:32 發表
但你同工人已簽左約, 現在工人話唔做, 咁工人要否賠償一個月工資給僱主呢, 你有無打去勞工處問呀,

大宅

我最近已經申請了一個印印了,她曾在香港做過2年;但下午五六點,明天五六點她景然說要走???????
聽我現在印印說,當她剛剛上工時很多工人精(特別neighbour 的黑臉賓賓)成日說我不善.....炒人;其實d賓賓成日借財仔......令我真是太多disturb.

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-3-23 10:53 發表
所以未出visa偷雞做住先都有辣有唔辣, 我有個朋友又係好似你咁, 請咗新工人又係做住先, 又係做咗3日話唔做, 不過我朋友諗佢係受到樓下啲工人唆擺. ...
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

你估她們會賠償給僱主咩????
原帖由 bebefun 於 09-3-23 12:32 發表
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 KaKaYa 於 09-3-23 12:59 發表
我最近已經申請了一個印印了,她曾在香港做過2年;但下午五六點,明天五六點她景然說要走???????
聽我現在印印說,當她剛剛上工時很多工人精(特別neighbour 的黑臉賓賓)成日說我不善.....炒人;其實d賓賓成日借財仔...... ...

我有2個朋友都因為樓下啲工人講閒話請唔到工人, 1個就2年換7個工人, 1個就要由賓改為請印, 佢哋幾乞人憎吖!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

啲工人講是講非眞係好恐怖,我鄰居請個新工人返黎幾日,帶啲小朋友落完會所玩,個新工人同其他工人傾完計,夜晚竟然同佢辭工.

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-3-23 13:08 發表

我有2個朋友都因為樓下啲工人講閒話請唔到工人, 1個就2年換7個工人, 1個就要由賓改為請印, 佢哋幾乞人憎吖!

大宅

佢地又不會賠償給僱主????真是大種x丐...

原帖由 kitkitlo 於 09-3-23 13:41 發表
啲工人講是講非眞係好恐怖,我鄰居請個新工人返黎幾日,帶啲小朋友落完會所玩,個新工人同其他工人傾完計,夜晚竟然同佢辭工.

男爵府

點問? 依家係visa 未出工人偷步去樓主屋企做野, 合約都未生效。走去問, 咪即係自投羅網話比人知我用黑工?

大宅

This kind of maids are not using their brain.

Whether the employer is good or bad, they should judge their own. How can they resign (lost their job) by just listening the comment from other maids who have not really worked for this employer and they only met for few hours?

原帖由 kitkitlo 於 09-3-23 13:41 發表

複式洋房

好多謝各位關心,我決定暫時唔請工人住la,我個大仔12歲,細女都已經二年班,我幫佢地揾左補習班,放工自己湊番,最多辛苦d,我都想試下自己得唔得,唯一擔心嘅係星期六日冇大人係屋企,但係都唔理得咁多,實在唔想再受工人氣啦!

ps.我個工人都係星期六下午同個女落街玩,星期日就話唔做,都唔知係咪我俾其他衰印講是非tim!

首頁

尾頁

跳至