嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2星期前因為患咗玫瑰痤瘡去睇皮膚專科醫生,睇咗一個好冇醫德嘅醫生,為咗唔想更多人受害,我索性開名啦,就係佐敦恆城大廈 劉家豪醫生

事緣我覺得藥費十分昂貴,抗生素收$75一粒,仲未計藥膏等,而我知道自己嘅情況需要食3-6個月抗生素,小數怕長計,咁我就第二次覆診嘅時候,請呢位劉家豪醫生開藥紙比我,等我可以出去配。

點知呢個醫生堅持唔肯,仲話如果唔喺佢度配藥就會blacklist我,以後冇得睇佢...

個姑娘又覺得我喺度搞事...

其實嗰一刻係真係好驚,唔知自己做錯咗咩,問醫生攞藥紙就搞到醫生咁大反應。

咁昨天我就去咗另一位中環嘅皮膚專科醫生覆診,醫生好有耐性,解釋得好清楚。

最後重點嚟啦!

喺新醫生度配同一款原廠抗生素,竟然只係$12-13/粒,平咗接近6倍!

假設我喺嗰位『劉家豪醫生』睇兼配6個月藥,要俾$13500,而家喺而家呢位醫生度配只係$2340 @@

昨天知道咗真係O咗咀,$12-13/粒都已經有錢賺,究竟呢位『劉家豪醫生』食水有幾深?!

好無醫德,為咗賺錢真係去得好盡。。

大家真係唔好睇佢。

lindia    發表於 19-5-8 16:30

大宅

einnoc 發表於 18-4-24 21:34
2星期前因為患咗玫瑰痤瘡去睇皮膚專科醫生,睇咗一個好冇醫德嘅醫生,為咗唔想更多人受害,我索性開名啦, ...

可否Pm 中環皮膚科醫生資料?

複式洋房

push

複式洋房

回覆樓主:

好夸張,其實呢D藥物收費有有監管架?佢想收幾多都得?

洋房

回覆 einnoc 的帖子

可否Pm 中環皮膚科醫生資料?Thanks!

珍珠宮

2星期前因為患咗玫瑰痤瘡去睇皮膚專科醫生,睇咗一個好冇醫德嘅醫生,為咗唔想更多人受害,我索性開名啦, ...

唔評論醫德。
只講開紙去街買。
首先香港醫藥的管理運作,可能你唔多明白。由於抗生素係受嚴格管制藥物,佢開紙俾你去街買,係咪一定平過75蚊?
平過,又要諗憑呢張紙,可以係幾多間買?香港好多藥房留下個copy record佢地按單賣咗多少,唔會扣張紙(你都要用3-6個月,唔可能一次俾哂個量你),如是者持紙人可去B店C店D店E店......限期使用幾耐都冇用,因為完全失控,醫生會被告的
一般私家醫生都可(連續性)去返佢診所配藥,咁就唔收診金,但一般連配三次就要再見醫生睇進展,有需要就調整,所以你所計的使費未必一回事。
Anyway, 你信任依家呢位就得。祝早日康复。

複式洋房

brindlewin 發表於 18-6-9 10:42

唔評論醫德。

可以pm 中環e 生資料嗎?thx

複式洋房

回覆樓主

可否pm中環皮膚科醫生(emoji)(emoji)

複式洋房

雞蛋糕 發表於 18-7-14 01:25
可否pm中環皮膚科醫生(emoji)(emoji)

呢位劉醫生一直都係食水深,醫徳??

大宅

樓主,我都想要中環醫生資料,唔知佢睇頭瘡得唔得?
診金幾多?

瑪瑙宮

cartieeeer 發表於 18-10-19 16:24
樓主,我都想要中環醫生資料,唔知佢睇頭瘡得唔得?
診金幾多?

頭瘡有機會係頭皮毛孔阻塞,試下轉一些深層清潔洗頭水,藥房萬寧果d都會有好多種類,,keep住用一排,應該有改善。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

moonlight9198 發表於 18-10-23 23:01
頭瘡有機會係頭皮毛孔阻塞,試下轉一些深層清潔洗頭水,藥房萬寧果d都會有好多種類,,keep住用一排,應該 ...

試過好多了。

我老公由中學有粒頭瘡,之後開始有個R頭嘅壞習慣,到而家越R越勁。
我改唔到佢壞習慣,佢自己都控制唔到。所以想醫好粒瘡先。

複式洋房

可以pm 中環e 生資料嗎?thx

複式洋房

可否PM 中環皮膚科病生

民房

我都有睇個流醫生,一樣好貴,可以PM 中環醫生資料嗎?

大宅

可否pm 中環醫生給我

大宅

請問可否pm 中環醫生?
THANKS

男爵府

我媽有皮膚血管炎,最近嚴重咗,可否PM 中環醫生比我,唔該幫忙

子爵府

咁都得?

男爵府

中環個個醫生收費如何?請pm

首頁

尾頁

跳至