自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小兒中四,每次考英文卷三(Listening & Integrated Skills)都很低分,今次統測只得40%,很擔心他這樣的英文成績升不到大學

請指教有什麼方法可改善成績?補大型補習社的英文班有用嗎?有沒有成功的例子可分享一下,感謝大家幫忙

子爵府

活出彩虹 發表於 18-4-25 16:44
小兒中四,每次考英文卷三(Listening & Integrated Skills)都很低分,今次統測只得40%,很擔心他這樣的英文 ...
靠聽多D,你有無買坊間練習比佢做。我囡(P5)普通話好普通,上年暑假成日睇大陸節目,2個月後,普通話變得一D都唔普通。

男爵府

熱媽 發表於 18-4-25 16:54
靠聽多D,你有無買坊間練習比佢做。我囡(P5)普通話好普通,上年暑假成日睇大陸節目,2個月後,普通話變得一 ...

謝謝你。他聽應該沒大問題,就是寫個part完全甩哂唔中point, 95撘8

子爵府

親子王國15週年勳章

40% 好低 wor...一係仔仔前面 Part A 聆聽都攞唔高分,一係就 Part B 寫左等於冇寫,幾乎零分。

寫作有問題,咁連帶 Paper 2 有影響嗎?

如果 Paper 2 有低分情況,即係底打得唔好,要自己多寫作多練習,相信如果你仔仔肯向學校老師提出,佢地都會肯免費同你仔改作文。

如果 Paper 2 冇影響(正正常常),只係 Paper 3 奇奇怪怪,咁即係有 2 個問題:1. 唔知每條題目要求寫乜(例如叫你唔需要寫邊個係演講嘉賓,但係你就寫左,叫你寫幾時還器材,但係你唔知道要寫)、2. 抄唔切聆聽內容。

第一問題容易處理,只係需要你睇清楚 data file,有三個 task,可以用三色 highlight 去提自己邊個 point 係邊個 task。第二個就好多英文叻嘅同學都有呢個困難。自己要去諗多 d 符號去簡化。例如 @ 係 at、v 係 in、^ 係 on,|| 係 between 之類。同時要練速寫,可以每星期/每日攞一篇報紙,限時抄寫。

Paper 3 Part B 嘅字數唔需要好多,如果題目話寫 150 字左右,其實 200 字已經搞得掂。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 18-4-25 17:16
40% 好低 wor...一係仔仔前面 Part A 聆聽都攞唔高分,一係就 Part B 寫左等於冇寫,幾乎零分。

寫作有問 ...

非常感謝你詳細用心的解答,我會朝著你提議你方向研究一下,希望拆解到謎團啦

wcpcelia    發表於 18-4-25 17:37

寶石宮

2023年兔年勳章

1998Ruby1998 發表於 18-4-25 17:16

寫作有問 ...

好詳細

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

我以前寫果part,係睇左答案先再仿作,唔好照抄(因為買舊書有model answer), 漸漸分析同掌握到個pattern應該點寫,例如topic sentence,點作靚佢,好快就明白點做了

男爵府

C.Humphrey 發表於 18-4-26 12:03
我以前寫果part,係睇左答案先再仿作,唔好照抄(因為買舊書有model answer), 漸漸分析同掌握到個pattern應 ...

謝謝,讓我試一下

首頁

尾頁

跳至