在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身做開舊公司三年,喺搵到一間福利假期出名好嘅公司轉咗工,但入職幾日後發現同見工時講嘅工作性質好大分別,覺得唔適合下就辭咗無做。抖咗成個月終於返另一份新工,雖然份工人工係多咗dd,但始終都係覺得又唔係咁適合,宜家又想要搵過份工,好煩,有d 唔開心,仲搵唔搵過份工好。舊公司可能做慣咗,嗰時上司有出好好嘅條件(但唔係加好多錢)留我,有d 後悔當初堅決離開,呻完。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

可能新工未適應,同時自己心態又不自覺地同舊公司比較!我都係過來人,由返day 1到而家都只有8日,最初兩日都同你一樣有點後悔自己點解要離開舊公司(我舊公司仲做得比你耐,超過十幾廿年!)不過我同自己講既然都揀左呢條路就要向前看/向錢看,每日投入學新野,唔識就問人,今個星期有啲野上到吓手,感覺良好,雖然唔知日後會點,不過我要不斷調節心態,返工投入啲,放工就同家人一齊輕鬆吓,唔好亂諗野!

加油呀姊妹!

大宅

yeesumyin 發表於 18-4-25 21:57
可能新工未適應,同時自己心態又不自覺地同舊公司比較!我都係過來人,由返day 1到而家都只有8日,最初兩日 ...

希望我會快d 適應啦,大家加油

別墅

duyan06 發表於 18-4-25 21:38
本身做開舊公司三年,喺搵到一間福利假期出名好嘅公司轉咗工,但入職幾日後發現同見工時講嘅工作性質好大分 ...

Same here,有時走左又留戀舊的,一起向前看吧!

wcpcelia    發表於 18-4-28 18:22

男爵府

我都準備離開公司 做左接近5年, 6月開始番新工
不過我都同自己講 唔好成日望番轉頭 人要進步.........

子爵府

比的時間適應下啦, 我以前份工都做左好多年, 最近搵到part time做, 人事上都好過以前份工, 加油呀

大宅

回覆樓主

好彩呢度d 同事都係正正常常無咩野,氣氛都好d,唯有向前行,希望會更好

大宅

Lpl8686 發表於 18-4-26 13:33
Same here,有時走左又留戀舊的,一起向前看吧!

係呀,唔知點解個心係會留戀,明明嗰時決意要走

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

duyan06 發表於 18-4-26 16:42
係呀,唔知點解個心係會留戀,明明嗰時決意要走
我都係呀!做人真係好茅盾,希望大家keep住向前看!
可以嘅話不如大家過多一排再傾吓新工做成點?

大宅

yeesumyin 發表於 18-4-26 23:32
我都係呀!做人真係好茅盾,希望大家keep住向前看!
可以嘅話不如大家過多一排再傾吓新工做成點?
...

唔知點解,我仲日日睇jobsdb 搵工有無其他工

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

duyan06 發表於 18-4-26 05:51
希望我會快d 適應啦,大家加油

加油

別墅

回覆樓主:

加油呀!我都就快番新エ。唔知你個行點,我個行就好難搵,所以我同自己講無論點都要自己去適應新エ,為小朋友和一家人的幸福而努力!
共勉之。

大宅

ChanSiLai 發表於 18-4-27 11:56
加油呀!我都就快番新エ。唔知你個行點,我個行就好難搵,所以我同自己講無論點都要自己去適應新エ,為小朋 ...

我嗰行都算易搵嘅,但唔同公司人工就可以差好遠

男爵府

回覆樓主:

我都返左一星期,
各樣都OK 但工時長左地點遠左好唔慣 ,冇晒時間顧屋企,好掙扎繼唔繼續

大宅

Handsomewoman 發表於 18-4-27 18:36

我都返左一星期,

好有同感,我就新舊工地點都一樣,不過係攰好多因為新工要企多d 時間,返到屋企對腳勁攰,感覺唔太好受咁

男爵府

duyan06 發表於 18-4-27 23:37
好有同感,我就新舊工地點都一樣,不過係攰好多因為新工要企多d 時間,返到屋企對腳勁攰,感覺唔太好受咁
...

睇埋所有條件再考慮適唔適合。例如同事,工司待遇福利等

大宅

Handsomewoman 發表於 18-4-27 23:41
睇埋所有條件再考慮適唔適合。例如同事,工司待遇福利等

其實我搵呢份工前係想入另一間公司,因為到我知有空缺時前上司refer 我原來佢公司剛已請咗人,要等有人走先有位,所以我係諗住做住呢度先,其實宜家薪酬福利整體上都ok,係返到攰d.所以有d 唔開心

男爵府

duyan06 發表於 18-4-27 23:51
其實我搵呢份工前係想入另一間公司,因為到我知有空缺時前上司refer 我原來佢公司剛已請咗人,要等有人走 ...

你返新工同我心情差唔多

大宅

Handsomewoman 發表於 18-4-28 00:21
你返新工同我心情差唔多

知音人所以我成日都上jobsdb 睇最新情況,睇下仲有咩啱

男爵府

duyan06 發表於 18-4-28 01:10
知音人所以我成日都上jobsdb 睇最新情況,睇下仲有咩啱

但如果人事同待遇都OK放棄又可惜。又難請假去見工

首頁

尾頁

跳至