自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

寫港爸及港媽真係好貼切, 我細佬27歲仔比我爸媽仲到勁無責任感, 咩自己野都唔識/唔駛做, 最叻/好彩就係有份工同每月出糧交1/3比亞媽做家用. 我老公同叔仔兩個3x歲人因為孝順加現實所以都離唔開老爺奶奶控制, 迫住要跟佢地一齊移民, 驚兩老在美國無人照顧, 而且唔跟埋去又邊有大屋住有靚車搓, 無奈我同亞仔唯有跟住去, 比亞仔接受全西方教育, 亞仔雖然唔駛變港男, 但係變成ABC仲衰....

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

原帖由 mydearbb 於 09-3-23 23:09 發表
我只想囡囡一生幸福,愉快,沒太大的經濟壓力,有最多的快樂,最小的痛苦..
在這樣強烈願望下,無可避免..我會成為一個港媽,囡囡係港女
其實,不是新鮮事啦~港男港女這話題
每逢有批評港女的討論
我都會同我老公講:將來,你個囡囡都會係港女
~So what!? 那又如何!?
我寧願囡囡係標準港女,識飲識食識著
嫁個長進的老公,事事順風順水..
千萬不要做一個無要求的人,嫁個不長進的男人
很多女人,就係咁..
本來,就咩都求其,咩都馬馬虎虎..
然後又無睇清楚,無諗清楚,就跟個古惑仔,爛賭鬼,懶鬼..
女人咁就一生KO
報紙都寫啦:有d女人可以嫁錯幾次,生幾次..
最後連自己都顧唔掂,仔女都唔要..
咩性格,就有咩命運!! 與人無尤
無腦,唔識生存,唔識擇偶,唔識照顧仔女
我老公好錫,好緊張個女,佢都一樣咁講
自己個女係好寶貝,做咩要跟個不上進的男人捱苦?
捱到眼突,都係自己父母心痛,衰男人係唔會心痛,仲會有個衰99..
男就怕入錯行,女就怕嫁郎..
一個女人嫁錯,不止害苦自己,害埋自己仔女,自己娘家..
嫁個爛賭鬼,成日要娘家幫還債,唔幫又唔得..都夠苦啦
十個衰男人,九個累埋親家
So,我寧願囡囡做個高貴的女人,港女咪港女law

講得好 .. 希望你貫徹始終.. 你囡囡生生性性, 跟循哂你所有主觀願望... 不偏不倚, 幸福快樂..

洋房

禁止訪問

別墅

我一定唔會比自己做港媽!!!其實只要佢地開心,佢地將來點好睇佢地自己選擇的!!

大宅

我媽媽唯一既港媽特點就係要我買樓...而事實亦證明佢係正確既,因為我買樓時確實係樓市谷底。如果唔買樓,我D錢賺左都係俾我揮霍曬。 到我子女長大時...睇下點啦,正常情況下都應該要有層樓既。

個女使唔使嫁個有錢人...well,最理想係有衣有食有屋住,老公有穩定收入,錫老婆錫子女。太有錢...靠唔住的。我有個同學嫁左俾有錢人個仔,本來個老公都幾好,有家產有學識...但係後來還是被拖累...好似係破產兼坐監。
laughin' to keep from cryin'

別墅

原帖由 mydearbb 於 09-3-23 23:09 發表
我只想囡囡一生幸福,愉快,沒太大的經濟壓力,有最多的快樂,最小的痛苦..

在這樣強烈願望下,無可避免..
我會成為一個港媽,囡囡係港女

每逢有批評港女的討論
我都會同我老 ...

好野!! 有性格!

不過有時嫁一個點樣既人, 係講一樣野ge jet, 就係命水!

講真個老婆搵十萬, 個老公搵一萬(都無), 都大有人在. 但咁又唔代表唔幸福架喎, 亦唔代表個男唔長進, 例如個男係做牧師ge, 個男ge都可以好高貴!!!

男爵府

篇文章係咪男人寫架 ? 彈劾力道 都好重女輕男咁 bor !

對港女港媽就大大力狂插 : 貪錢、好名牌、夢想嫁個有錢人、唔識煮飯唔肯做家務.......連媽媽希望女兒嫁個有前途、有穩定工作的丈夫,婚後置業有個安樂窩亦是錯

相反,形容港男 ge罪行只係輕描淡寫 : 「大細路」、幼稚、欠缺「獨立性」──而罪魁禍首亦是怪港媽太過關愛...........

大宅

每逢有批評港女的討論
我都會同我老 ...

You are right!!!!!!!!!!我而家得個仔, 如果我好彩生多個女, 我都要做港媽, 想個女嫁得好, 想個女嫁個上進又叻嘅丈夫!!!我都希望教好個仔, 等佢做個叻嘅好男人, 盡左自己做媽媽嘅力, 希望佢地條路易行d la~

子爵府

我媽子都唔係港媽
我地結婚咩都冇攪只係註冊同食餐飯咁就算
至於禮金......4位數字就算
媽子話只要佢對我好,好過佢俾幾多禮金

男爵府

港女呢個名詞距離我好像很遠, 因為我唔鍾意買名牌, 唔會睇個男人有無錢先拍拖, 亦都唔會要個男人樣樣事以自己為先, 捧到自己天咁高, 至於個仔我亦不會令他成為娘腔腔的電車男, 要令個仔成為真真正正的男子漢是我人生其中一個目標, 因為我老公巳是一個不折不扣既港版電車男, 遇到問題無承擔只會縮埋龜殼裡等事情自然解決, 好軟弱, 結婚初期佢可以為我未及佢剛收工下班而即時有飯食而不滿同黑面, 他的種種漏雜我統統都歸咎於99對我老公太照顧周到, 所以我偶有照顧不周, 老公都會時不時發作黑面, 我覺得好惡頂, 惡頂到時時想帶埋個仔走, 1) 唔想個仔受佢影響一樣咁少爺, 又無承擔太細膽 2) 覺得佢eq太低無容人之量, 眼中以自己為大

以上只是有感而發, 如有雷同, 實屬考合

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 OneTwoThree 於 09-3-24 22:41 發表
港女呢個名詞距離我好像很遠, 因為我唔鍾意買名牌, 唔會睇個男人有無錢先拍拖, 亦都唔會要個男人樣樣事以自己為先, 捧到自己天咁高, 至於個仔我亦不會令他成為娘腔腔的電車男, 要令個仔成為真真正正的男子漢是我人生其中一個目標, 因為我老公巳是一個不折不扣既港版電車男, 遇到問題無承擔只會縮埋龜殼裡等事情自然解決, 好軟弱, 結婚初期佢可以為我未及佢剛收工下班而即時有飯食而不滿同黑面, 他的種種漏雜我統統都歸咎於99對我老公太照顧周到, 所以我偶有照顧不周, 老公都會時不時發作黑面, 我覺得好惡頂, 惡頂到時時想帶埋個仔走, 1) 唔想個仔受佢影響一樣咁少爺, 又無承擔太細膽 2) 覺得佢eq太低無容人之量, 眼中以自己為大

以上只是有感而發, 如有雷同, 實屬考合

咁尼個世上又實在太多巧合啦..

珍珠宮

原帖由 鵝老太 於 09-3-24 21:53 發表
篇文章係咪男人寫架 ? 彈劾力道 都好重女輕男咁 bor !

對港女港媽就大大力狂插 : 貪錢、好名牌、夢想嫁個有錢人、唔識煮飯唔肯做家務.......連媽媽希望女兒嫁個有前途、有穩定工作的丈夫,婚後置業有個安 ...

即係幫男定幫女即... 其實我都覺作者數得唔夠全面... 男家都有人想擺酒充闊佬之人嘛..

不過我係只有女既媽咪..仍覺港媽唔抵爭.. 有D港媽仍活在自己既夢內唔肯出來面對現實架.. 自己挨死係一件事.. 夢想仍要女兒幫手實現架.. 拖到個女標梅已過.. 仲仍然覺得唔嫁好過嫁, 到自己兩腳一伸..個女就...

子爵府

每逢有批評港女的討論
我都會同我老 ...

Barbe 公仔:loveliness:

複式洋房

問題出在"港女""低質素高要求"呢點上呀.

有要求係好事,不過係進行到連親密關係都係一副理所當然,高高在上,不參與建設的模樣,就會到手幸福最後都化為烏有.

而且,我覺得要個女有全面的幸福,教育成為"港女"只能得到保障,是否是幸福呢?

我覺得幸福要自己爭取.

作者還有個疑問,是否有錢就可以抹殺其他缺點?

(我係女人.)

首頁

尾頁

跳至