親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

ir9974 發表於 18-4-26 15:31
同啲friend計劃自由行,咩都係我一個做,唔緊要,但問親意見,個個都講你揸主意啦!你話時啦!最近緊要平靚 ...

其實其他人真係無意見,由一個人話事,仲好plan,我同fd去都係我plan同做領隊

男爵府

seaheart88 發表於 18-4-27 10:22
Give me five

主要有食有玩。。。同埋唔好講幾錢。。特別係啲溫泉酒店。。咁就冇乜意見。。。當 ...

係呀,係呀,溫泉酒店唔講得幾錢,一知肯定煩死都有份。

但我最鍾意浸溫泉,除左第一次,次次行程都有 同老公去咪1晚囉,同阿媽去可以狼狽為奸,浸夠四晚。

黎緊獨遊,我自己一個梗係要浸爆佢啦

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

無意見就跟團,費事鬧交

wcpcelia    發表於 18-4-28 16:09

琥珀宮

ir9974 發表於 18-4-26 17:41
依家唔係享唔享受問題,係一大班人出嚟玩,比啲意見,有商有量,互補不足,咁先唔洗到時有爭議。
...

若一開始就一人一句一個意見,有排都傾唔埋Lan 啦。

由你提議個plan先,有實質野,佢地容易比意見,之後再compromise同confirm 大家ok,就唔怕之後有爭議。

就算跟團,都要一個人主動去搵團既資料去confirm 大家啦

其實一齊去玩,就要有人帶頭做統籌,你唔願意做呢個角色,無謂勉強,若又無其他人肯做,你咪唔出聲,大家hea 下hea下就自然去唔成,咪當開初話一齊去旅行只係吹下水,不當真啦。

複式洋房

回覆 GS1968 的帖子

旅行社會帶去買野。最好跟day tour, 定晒日頭行程,夜晚先一齊自由活動。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

如果我同家姐佢哋去,佢哋全程跟住我行,我好似帶街咁,c6就係司機,行程我安排好曬,佢哋俾錢同出現就得,仲好過跟團,起碼唔使強迫購物,計埋數分分鐘平過跟團所以我一話去旅行,佢哋即
I 大蚊豬   

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

出入搭的士,去較遠例如茨城,富士山⋯⋯跟一日團

以你個案最好不要一齊去,實鬧架反面

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

有好有唔好, 不過最好要講有冇預幾錢囉

公爵府

同啲friend計劃自由行,咩都係我一個做,唔緊要,但問親意見,個個都講你揸主意啦!你話時啦!最近緊要平靚 ...

咁佢無意見 又唔會到時阿g 阿jor 又有乜所謂

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

Hayasan 發表於 18-4-27 19:53
邊有可能唔阿之阿左 ?
我都係超級冇所謂的人, 但你安排淡季去東京 6日5夜, 坐廉航通宵機去、清晨六點返香港 ...

真㗎!咁編法,返嚟真係無哂friend
快樂可人兒
:-DResults:

象牙宮

回覆樓主:

我身邊都係咁,唔好話朋友,親戚都係!我唯有求其plan,去到再執生咋!

大宅

回覆樓主

遇到d話話就話冇所謂,之後又呢又勞個d先煩。
剛剛先去完日本有10人,又係話冇所謂,book機票酒店景點餐廳租車我一手包辦,其實好鍾意做,而我亦係最得閒嗰個。跟著又話有某親戚想加入,C6一口拒絕咗話唔得已經book曬嘢,其實係唔想我辛苦,跟著姑仔打來鬧我哋唔俾個親戚去,又話"你哋做唔倒出聲吖""乜都係你哋話事",仲話自己宜家唔去,問我拎機票號碼改機票。

大宅

回覆樓主:

我有個朋友成日話要同我同埋佢2個囡旅行,我完全唔想,就係怕麻煩,又要就晒佢地,足足講左幾年都唔成。但今次同屋企人去,雖然我要做統籌但好樂意,因為每人負責一部份,分工合作,大家對行程都付出實際意見。
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

禁止訪問

回覆樓主

伯爵府

幾年前同一班已5係朋友嘅朋友幾家人一齊去台灣,先前女的開晒大會講好行程,去到又話熱去到景點又問點解要去鵝鑾鼻又點解要去出火,包車到左打狗領事館又話樓梯長5行,去到東港又話咁嘅5食,返到香港我同佢地講第日有機會再一齊去旅行,自己一家睇下岩5岩先好去,5好浪費我時間同錢,自此之后我同家人和另一家朋友去算了,太多人都好煩

伯爵府

shannon_fky4186 發表於 18-4-27 10:20
我都係中意同老公去,可以自己渣曬旗,老公只要有得玩同食同唔知價錢,就無意見。又有人幫手攞戰利品同分 ...

我十陣都係最鐘同呀女老公去,我負責買機票酒店,同女攪行程,老公同女睇地圖,老公拎野,都係自己一家人去最好

大宅

pat614 發表於 18-4-29 12:15

幾年前同一班已5係朋友嘅朋友幾家人一齊去台灣,先前女的開 ...

嗱嗱嗱,仲記住呀下

伯爵府

叉雞飯 發表於 18-4-29 12:27

嗱嗱嗱,仲記住呀下

我會記一世架,所以你要對我好d呀

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都試過 plan 左幾次同老公朋友去既旅行,
有次都成8個人,
全部都係男人老狗,
可能旅行呢D真係男人好D,
大家都事前/事中/事後無意見,
過程算唔錯,
但老實講就算係咁,
我自己都好大壓力,
又怕大家唔岩玩唔出聲,
又怕有D野唔岩玩佢地頂硬上,
例如有一兩個朋友係己退休人仕,
我地有一日 plan 左大半日踏單車,
我有話有另一個唔踏單車行程比埋佢地,
同佢地講話如果你唔想全日踏單車可以自己咁咁咁玩,
但佢地都係照跟,
全程無出聲,
但我唔小心知道左原來其中一個係行程中扭親,
我都不知幾驚。

之後我同老公講,
旅行都係想輕鬆,
我知大家都好好無意見,
但我真係無法係無壓力之下 plan 有朋友跟團既行程,
我完全輕鬆唔到,
之後我就謝絕曬所有想 join 既朋友。

不過我諗之後總會有拒絕唔到既情況,
唉。。。

首頁

尾頁

跳至