少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 貓狗褓姆 想生BB熱投 DHA勳章 冬日勳章 趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最難忘的母親節, 是第一次當媽媽後, 和我媽媽一起過的母親節。大女出生後, 我除了在媽媽家坐月外, 返回工作後, 女兒都一直由媽媽照顧。到周末由我來照顧自己女兒時, 深深感受到母親的偉大和辛勞, 卻從不計較, 讓我可以安心工作。「養兒方知父母恩」, 那一年的母親節, 是多年來我最想感謝母親的節日。

洋房

2018母親節勳章

「慈母手中線,遊子身上衣,臨行密密縫,意恐遲遲歸,誰言寸草心,報得三春暉。」是我多年來都不太深明的語句,但當我為人父後,這幾句說話就經常充斥在我腦海中。
我深信世上每一位母親都是很偉大的,而我的母親當然唔例外;她辛勞的雙手內滿有我快樂的童年;行動不便的雙腿滿有我成長的足跡!我的母親雖然身體柔弱,但在我心裏卻是無比的強大,是我童年最穏固的安舒區。
我的母親永遠都只會為我打算,為我擔心,我送花給母親會說我浪費,我帶母親去吃好的會因價錢貴而吃得不自在......在我心中,每年都有365天母親節,我作為兒子,都應該用上每一天去對母親好,所以我並沒有最難忘的母親節,因在我心中,每一天都是母親節。但若論到最難忘的一天,必定是多年前我出世當天,因當天就是我的母親最辛苦、最痛的日子!
看着母親日漸增長的白髮,每天加深的皺紋,作為兒子的我雖然心痛,但仍要對您送上最深切的祝願:身體健康,生活愉快! 我永遠都會敬重您,愛錫您,我偉大的母親 !

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最難忘母親節, 係女兒第一次在學校學整康乃馨送比我

因為係第一次收女兒親手整的母親節禮物

果刻真係好感動

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆 中央情報員 的帖子

最難忘的母親節是媽媽去世的那年, 她是在母親節翌日離開我們; 媽媽, 我愛您!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

最難忘母親節是我女當時幼稚園做的勞作,是一條好多珠珠穿成的頸鏈,女女回家興高彩烈的送給我,說以後我出街都有鏈帶,當然我立時告訴她咁樣太靚了,要去飲才可以戴,直到現在當然仍在櫃桶

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

有一年母親節,我的兒子問我:媽媽,你想要幾大粒鑽石?我同你去揀丫。我話:你又知我鍾意鑽石?佢話:因為見你喜歡載鑽石手飾嘛。我問佢有錢買嗎?佢話有呀,佢有儲零用錢,就算用曬都唔緊要呀,可以再儲。
我好開心攬住佢,同佢講媽媽最想收到既禮物就係佢開心同健康!把錢好好儲起,不用買禮物了,媽媽已經好開心了!

大宅

2018母親節勳章 2018復活節勳章

最難忘母親節係第一年自己出黎搵錢做野,儲夠錢之後同媽媽一齊上遊輪,因為媽媽好鍾意望海,同埋船上有晒佢想玩既野~之後我就立志要儲錢年年都要同媽媽搭遊輪去唔同地方

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 DHA勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

最難忘的母親節, 是我囡囡在幼稚園學校, 老師教她做母親節小禮物, 估不到囡囡送給我和媽媽, 感覺非常開心和意外, 十分難忘。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

中央情報員 發表於 18-4-27 11:38
母親節就快到喇,無論你今年係以仔女嘅身分,定係已為人父母嘅身分去慶祝都好,都歡迎大家留言分享一個令你 ...

最近好嗎?想念你由於我媽媽已經過世二年,本唔多想提及呢点,其實我媽媽對我非常之好,因早時候我家庭環境十分之窮困,但佢都能比我食得飽,穿得暖,我非常想念她.

中央情報員  您好!參加分享內容必須 30 字或以上,請詳閱參加方法、條款及細則,謝謝  發表於 18-5-10 18:26

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我媽咪實在太好,我好愛佢,每年母親節一定要同佢食飯,預祝補祝都要食,當自己做左媽咪都唔覺得母親節係for自己,因為我實在比唔上我媽咪,佢太好了,媽咪,母親節快樂,我愛你!

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

最難忘的母親節
母親節是我最愛的節日,最開心看到孩子們一天一天長大,他們必定為我準備驚喜,上年有[size=15.3333px]二個驚喜,第一個驚喜是送上母親節咭內容說 :
我們會聽話,不用媽媽操心及計劃將來 ! 多麼貼心。第二個是自製蔬菜沙律非常健康。簡單的心思令我非常窩心 !

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

最難忘的母親節係剛出來工作不久, 媽媽辛勞了一生也沒有坐過飛機, 所以賺到錢帶她坐飛機外遊, 她第一次坐飛機感到非常興奮。本來以為還可以有機會帶她外遊, 不過患了重病, 沒有機會再出外遊玩, 這係她第一次坐飛機, 也係她最後一次坐飛機了。事隔多年, 印象還係記憶猶新。

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

中央情報員 發表於 18-4-27 11:38
母親節就快到喇,無論你今年係以仔女嘅身分,定係已為人父母嘅身分去慶祝都好,都歡迎大家留言分享一個令你 ...

我相信給媽媽最難忘的母親節就是在十歲左右在母親節前,我静雞雞的參加了ㄧ個食油品牌的母親節卡創作比賽,那時家裡很窮,小朋友是完全沒有零用錢的,還記得剛好在母親節前兩天,突然收到信,説我拿了季軍,送了ㄧ個食油加食品的大禮包,媽媽高興得不得了,又感動又驚喜,哭笑不得,我今天還記得很清楚,媽媽,妳是最好的,母親節快樂!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我是一位單親媽媽:兒子五歲的時候,他攬着我說:媽媽我愛你,你仲有我,送給你一朵康乃馨(是廁紙花做的)

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

最難忘的母親節,兒子k1勞作送我一朵康乃馨及送上最甜的kiss

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主

最難忘的母親節:
中學時代做家政的母親節禮物送給媽媽, 媽媽保存到今時今日, 已經係十多年前的事了,這雖然唔係d咩禮物, 但她的珍惜令我好感動

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最難忘的母親節
那一年母親節,妹妹和哥哥合力煮了幾個小食,甜品,蛋糕慶祝母親節,看着他們在廚房忙了整天,兩兄妹雞手鴨腳終於完成菜式,一家人圍在一起開心的感覺,十分窩心!

大宅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章

我最難忘的母親節是女女第一年返幼稚園,母親節學校有個活動叫「護蛋行動」就是每人一隻生雞蛋俾小朋友從早上到放學呢個時間好好保護雞蛋,唔可以打爛,我記得女女一直好小心保護隻雞蛋,點知放學係門口俾同學撞一下就跌爛佐隻蛋,喊佐好耐,後來我知距係想母親節送俾我的禮物,我好感動,最後無辦法買隻新的雞蛋俾距,距呢個過程都體會到原來媽咪都好似距保護雞蛋咁一直保護距成長

洋房

2018父親節勳章 2018母親節勳章

我今年是第一次以母親身分過母親節,但都是繼續以子女身分同媽咪慶祝母親節,今年比較特別,因為想一家人去旅行,但怕路途遠所以最後我決定參加郵輪,媽咪是第一次坐遊輪,bb當然也是第一次坐郵輪,其實我都是第一次坐郵輪,所以今個母親節紀念我們的第一次,雖然簡單,但已經是一個難忘,有意義,開心的母親節,因為重要的是我們zai yi qi

複式洋房

2018父親節勳章 2018母親節勳章

最難忘母親節應該係9年前嗰個母親節,因為嗰日我地成家都齊人喺家中吃喝玩樂,歡度母親節。仲記得喺魚缸傍開枱打麻將既情景,因為我媽媽剛學會打麻將不久,每日都叫家人一齊開枱打,講真我自己無麻將癮,唔太鍾意打。因此,經常媽咪叫10次,我可能應承打2次,我已經覺自己算係孝順女了。嗰日母親節由下午3點打到10點,連晚飯都係只叫KFC外賣,邊食邊打麻將,可能媽咪都知今日唔打够又要出年母親節先可以打够癮,於是都唔願出街人逼人咁等枱食大餐了。喺我心中,最緊要媽咪開心 ,食大餐慶祝母親節定留家中打麻將都無所謂,只要媽咪覺得開心快樂就乜都得,我估可能媽咪更願意成家留低陪佢暢快打幾粒鐘添。

首頁

尾頁

跳至