興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

成日見到啲人問買乜嘢機抵玩, 另外一個貼我都講過,尋日聽見兩個衛訊職員嘅對話, 講話賣得最好嘅手機, 都係啲四千蚊以下的機, 所以特登揀咗幾款 ,俾大家參考

唔想用大陸機但係又要cheap嘅可以考慮Samsung J7 Prime, 又要要求影相靚,又要cpu速度快, 可考慮買$1998 HTC U ultra, 鍾意窄邊,唔要求高質素,但要各方面都平均, 可考慮三千蚊以下入手LG G6 64G版, 唔介意影相油畫化, 用高級835 CPU $3298 sony xz1都係一個唔錯嘅選擇 ,鍾情國產可考慮新款華為P20 Lite

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

sony 跌價跌到咁上下,買得過,但大前提,係5.2"mon,用慣大mon,未必慣,其他都好

別墅

子爵府

oceandeepsea 發表於 18-4-28 08:00
sony 跌價跌到咁上下,買得過,但大前提,係5.2"mon,用慣大mon,未必慣,其他都好
...

我比較另類,其實我鍾意四點六吋或以下細機, 我自己兩部都係大機,所以其實想買部可以真正單手操作嘅細機, 市場上面除咗sony同蘋果之外,基本上已經冇 可以單手操作的細機

子爵府

Hochunkit 發表於 18-4-28 08:11

多謝支持,歡迎大家提供性價比更高的手機

珍珠宮

2024年龍年勳章

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

baby668 發表於 18-5-1 15:36
多謝支持,歡迎大家提供性價比更高的手機
我用過華碩, Zenfone 機性價比好高, 吾追款就好抵用。2仟有部機,4GB ram, 64g rom.已經好夠用。出左新5,舊款,3,4 跌左價好超值。。

子爵府

panda361 發表於 18-5-1 15:47

前日衞訊見到兩部sugar手機,4G ram + 64G rom, 兩部都賣$2000以下,但demo機無乜裝apps都竟然lag機,一睇原來用高通4xx CPU,好心就唔好賣呢D電子垃圾啦

子爵府

Tabo63 發表於 18-5-5 14:09
我用過華碩, Zenfone 機性價比好高, 吾追款就好抵用。2仟有部機,4GB ram, 64g rom.已經好夠用。出左新5 ...

台灣野HTC同Asus比,Asus口啤真係差好多,我用過平板電腦,問問題多到喊,Zenfone4頂級版影相好得,朋友贪便宜入手,结果四千元入手,用唔夠六個月影相经常hang,WiFi又成日有問題,攞上去维修中心又話無事,最後用六個月收機佬最高收$1000,$1500放俾同事,$3500入咗LG G6,用一年無投訴

複式洋房

我個人都推薦ASUS(我自己都用),3千機ZENFONE 仲有埋雙鏡頭,好抵玩

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

baby668 發表於 18-5-14 10:45
台灣野HTC同Asus比,Asus口啤真係差好多,我用過平板電腦,問問題多到喊,Zenfone4頂級版影相好得,朋友贪 ...
ASUS 唔係咁差喎, software 我唔敢講, 但我部ZenFone Selfie 粗用咗兩年半, 跌過落地超過40次都冇事, 冇壞過仲用得, 單睇跌極都冇事 hardware 絕到一流, 我唔打機主要影相開心share多, 最近先開始上 facebook 勁慢到頂唔順想換...
我15年尾買嗰時$1900, 絕對超值

子爵府

fireiceice 發表於 18-5-20 18:59
我個人都推薦ASUS(我自己都用),3千機ZENFONE 仲有埋雙鏡頭,好抵玩

只要你留意下台灣本土論壇, 就會見到好多台灣人鬧爆華碩Zenfone每一代的手機, 台灣人永遠都支持國產, 所以htc同華碩都係台灣人首選對象, 但係華碩嘅網頁你會見到很多台灣人都說 華碩手機超多問題

https://www.asus.com/zentalk/tw/thread-303097-1-1.html

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=588&t=5440739#1

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=588&t=5420120#2

洋房

samsung C7

子爵府

回覆樓主:

如果唔介意Zonefone 4 小問題多和容易壞,呢個價錢其實真係非常抵玩

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

baby668 發表於 18-8-3 18:00
如果唔介意Zonefone 4 小問題多和容易壞,呢個價錢其實真係非常抵玩

Zenfone 5 都減咗價, smartone 客戶價 $2,798 (送一年爆 mon 保), 啲評價都唔太差, 我考慮緊住入貨
https://www.dcfever.com/phones/readreviews.php?id=2631

子爵府

catcat@cat 發表於 18-8-8 12:00
Zenfone 5 都減咗價, smartone 客戶價 $2,798 (送一年爆 mon 保), 啲評價都唔太差, 我考慮緊住入貨 :heheh ...

買華碩一定唔會買佢嘅高價機, 價錢貴一千蚊,係我就絕對唔會考慮

子爵府

fireiceice 發表於 18-5-20 18:59

請問你用哪款? 有什麼用後感?

謝謝.

子爵府

catcat@cat 發表於 18-5-23 12:43
ASUS 唔係咁差喎, software 我唔敢講, 但我部ZenFone Selfie 粗用咗兩年半, 跌過落地超過40次都冇事, 冇壞 ...

我用Zenfone 3 ZE552KL 也兩年, 又無咩問題. 現在要買部比亞囝, 請問ZenFone 4 Selfie,如果上網睇Youtube, facebook和打機(apps) 用4G是否流暢 ?

謝謝幫忙提供用後感.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

小米8

子爵府

kai3028 發表於 18-8-12 15:13
小米8

3700蚊嘅國產機同性價比高已沒有任何關係

首頁

尾頁

跳至