自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

身邊有小朋友嘅fd原本生之前都雄心壯志話要餵人奶,不過生咗之後好多都放棄咗,其中一個原因係要返工。
我都有返工,而家陀緊b,坐完月會復工,好想餵人奶,而公司同上司都似乎好體諒我,話日後可以俾我用會議室泵奶,但泵奶之路係唔係好難行?我連埋身得唔得都未知,突然覺得好無助......
玩bk都一段時間,一直未發過帖,希望有經驗嘅jm可以分享吓,謝謝

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

LeApple 發表於 18-4-27 15:38
身邊有小朋友嘅fd原本生之前都雄心壯志話要餵人奶,不過生咗之後好多都放棄咗,其中一個原因係要返工。
我 ...
如果有meeting room俾你pump 又有雪櫃雪住
其實唔太難

人奶當然好,但奶粉亦不是毒藥
順其自然,唔好太擔心

男爵府

順其自然啦,我個時都係在職人奶媽,返工泵,收工就埋身,餵左大半年,後尾係我身體有事唔餵得先停,啊B初出世都唔識埋身,唯有泵出黎餵,到慢慢試下,最後佢終於識啜

就算真係餵唔到都唔緊要,奶粉都唔一定係差嫁
加油啊媽媽

wcpcelia    發表於 18-4-27 16:59

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我 ...

我兩個玩到我冇得玩唯止,都有9個月貨仔,之後冇晒,就算囉。我同事玩左2年,佢好有恒心,不過有回報既,佢女好親佢。

唔好比壓力自己,得就得唔得就算,餵奶粉都好方便。我埋身都no架,全pump咋。帶好多野返工,又要拎野走咁囉。冇咩野。我公司個個媽媽都咁。

男爵府

我生咗兩胎全人奶,
公司好好有房俾我揼, 頭一年揼兩次,
之後就揼一次直到掛揼,

最緊要同公司傾好咗點安排~
同埋我d同事好好,唔會有說話我聽

男爵府

BK Milk勳章

我係在職人奶媽,兩個仔都食母乳食到歲幾自然離乳。

我無特別同老闆講我要時間同地方泵奶。每日5點拎起身埋身比仔食完,好努力清空,然後快手快腳返工。

一直到lunch time, 用十分鐘時間扒完個自備飯盒,就用餘下50分鐘泵奶。夠鐘又埋位做嘢。

放工即跑回家7點,埋身食一轉再清空。快手食完飯沖個涼就瞓一陣,到差不多12點起身,埋身食再清空。

工作天每天都重複以上,堅持到佢哋自然離乳。我比較幸福,我是富媽,沒有追奶壓力,只有脹奶塞奶之痛。

要喺返工前一至兩星期去tune 可以配合返工時間嘅schedule. 我只可以講,這段時間很累很累,但我知道這些時間都是有限的,盡自己力,捱到就捱,最緊要我見佢哋食得好,我便安心,乜都抵返了。

問我時間倒流會唔會再行在職人奶媽呢條路,我是肯定的:會!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

伊芙蓮 發表於 18-4-27 15:43
如果有meeting room俾你pump 又有雪櫃雪住
其實唔太難

認同

大宅

回覆 LeApple 的帖子

就算公司體晾, 泵奶好需要意志, 唔係好多人會堅持, 我果陣都係半年就掛泵, 每日泵奶, 洗奶樽/泵, 喂奶同湊仔, 身心都好累, 可能我身體唔太好, 挨到半年叫做對自己有個交代就OK. 我頭3個月仲係在職媽媽, 後3個月全職媽媽, 只可以講做媽媽預左辛苦D, 黎緊第二胎一樣會堅持半年. 你而家未生, 唔駛諗太多, 到時做到幾多就幾多.

水晶宮

回覆 LeApple 的帖子

你得架, 我都係會議室泵, 如果有人我就去殘廁, 我都泵咗14個月先放棄架. 加油呀

男爵府

2024年龍年勳章

我 ...

以前公司對生b非常反感,所以我每日都自備冰袋,入面有冰板嗰種,一到lunch time即刻九秒九去附近商場育嬰室泵奶,好彩就同人share房泵,唔好彩就搵企理toilet !泵完既奶會入袋放冰袋!每日都拎好多嘢,又重,不過,值得嘅!

wcpcelia    發表於 18-4-27 17:01

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

我生咗兩胎, 全人奶泵媽, 日日深圳返工, 中港兩地走

公司有地方泵, 同事又NO SAY既話 .... 就睇個人意志了

ANYWAY, 加油

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

難唔難行係睇你點睇,唔好聽人講,自己試過先知道,唔需要太擔心
分享我case,在職奶媽8-9個月,之後ftm 繼續泵奶到依加(22m)。可以埋身就唔好做泵媽,因為埋身洗少好多野、出街帶少好多野可惜我b 鍾意用奶樽
唔需要咁快擔心唔識埋身餵,bb出世後醫院會教,有問題可以搵健康院既母乳護士幫手
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

我係窮媽, 朝朝埋身之後返工 ( 無泵奶),
開頭會好谷, 會滴, 後尾BODY 知道時間, 會係返工時間做少D 奶.
阿女日頭飲奶粉, 我放工返去再埋身,
夜晚個餐都埋身.
雖然窮, 我都餵到2歲 ( KEEP 住係人奶+ 奶粉 )
你都加油啦. 2溝都好過無, 阿女身體唔錯架.
就算返左N班, 都係幾個月先睇一次醫生, 算係咁了.

侯爵府

回覆樓主

我兩個都全人奶,返工努力泵奶,公司無地方,我就只有在洗手間泵奶,帶齊配件用品,日日拎返公司,放工就帶回家,努力捱過幾年。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我試過8 個月,好彩冇問題。當然公司中人肯體諒係好好多,自己都要醒水只響食Lunch 同放工泵,儘量唔影響人亦唔好俾位俾人插,咁我要洗野拎野只係好小事。

難唔難好睇自己決心。

男爵府

回覆樓主

因為小小休息時間都拿來泵奶餵奶
我有時直頭跑反屋企餵(超過一小時的休息時間),成日趕到人都癲,零休息,半夜都一樣,BB冇喊都一樣起身泵奶因為會谷會漏
講緊係一年半載的生活

當年餵左一年之後以為甩難
懶左冇乜泵,結果開始之後一年半的塞奶之旅,耐不耐就塞,煩到嘔⋯

雖然咁煩,我仍然堅持餵到四歲
我本身個人好懶做事又唔得堅持,但我將餵奶睇到好重要好重要,先克服到一切。

珍珠宮

2024年龍年勳章

我 ...
放鬆心情, 要有心理準備, 唔係每件事都可以係掌握之中。BB出世後, 媽媽情況許可就試下餵, 餵到當然好, 餵唔到都可以轉奶粉, 無乜大不了。
我朋友BB早產, 令佢好想餵人奶等BB多D營養。但可能佢太心急影響到, 最終只可以餵到一小段日子。
但依家佢BB不知幾精靈活潑, 快高長大。

別墅

tester5 發表於 18-4-27 15:50
我兩個玩到我冇得玩唯止,都有9個月貨仔,之後冇晒,就算囉。我同事玩左2年,佢好有恒心,不過有回報既, ...
請問jm你返公司泵奶有咩要準備?係咪會好麻煩

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

LeApple 發表於 18-4-27 17:01
咪所有bump奶工具帶晒返公司囉,加多個冰袋放奶。有d媽媽會買兩套pump,一套放公司,一套放屋企,咁就可以拎小部機。

侯爵府

LeApple 發表於 18-4-27 17:01

帶冰袋、冰種、電泵、喇叭 喉 配件、奶樽。

我在公司泵2次,直接泵落奶樽,泵完第一次,喇叭配件就放用熱水沖幾次,之後放入密實盒留番泵第二次,之後就直接成盒帶回家洗。奶樽泵完就蓋好用密實袋包好,再放入另一個密實盒收入雪櫃,放工就把奶樽全部放入冰帶,放埋冰種,就帶回家放番入雪櫃。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

首頁

尾頁

跳至