親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

首次去大阪, 很多地方想參觀, 於是買了大阪周遊卡2 day pass, 體驗了豐富的2天之旅. 除了可以免費參觀數十個景點以外, 還可以免費乘坐鐵路, 有些食肆還有9折優惠. 預訂周遊卡後, 可到關西機場或難波取卡.

可能是平日的關係, 景點大部份都不用排隊, 所以行程十分流暢. 雖然每天走5-6個景點, 卻沒有趕路的感覺. 行程分享如下:

Day3(周五) - 6個景點
38 通天閣 (遊玩30分鐘)[限周一至五] - 不用排隊, 直接用周遊卡進入
[如有小朋友可同時遊玩附近的 41 大阪天王寺動物園, 約需時2.5小時]
交通:惠美須町站往大阪港站 (連步行45分鐘)
32 聖瑪利亞號觀光船 (遊玩45分鐘) - 整點開船前15分鐘往排隊, 直接用周遊卡進入
30 天保山摩天輪 (遊玩15分鐘) - 如不坐玻璃底摩天輪則不用排隊, 直接用周遊卡進入
天保山購物中心午餐/購物
[如有小朋友可遊玩購物中心3/F的 31 Legoland]
交通:大阪港站往梅田站(連步行45分鐘)
09 梅田藍天大樓 空中庭園展望台 (遊玩30分鐘) - 在景點展示周遊卡換票, 排5分鐘
步行10分鐘 -> HEP Five
9/F 170 梅田Joy Polis Wild River - (遊玩5分鐘) - 排20分鐘, 直接用周遊卡進入 [直至18年4月尾]
7/F 11 HEP Five 摩天輪(遊玩15分鐘) - 不用排隊, 直接用周遊卡進入

Day4 (周六) - 5個景點 + Outlet購物
02 PIRATES OF OSAKA (周六日 1100開始) (遊玩25分鐘) - 須早15分鐘在景點換票但不用排隊
21 OSAKA WONDER CRUISE AC線 (1135-1215, 實際遊玩30分鐘)
[此景點須網上預訂, 上船位置就在PIRATES OF OSAKA的下船位置, 預訂後直接用周遊卡上船]
下船後步行10分鐘->大阪城 (遊玩2.5小時)
25 重要文化遺產大阪城櫓 (遊玩15分鐘, 直接用周遊卡進入) - 不用排隊
24 大阪城西之丸庭園 (享受大草園, 可野餐, 直接用周遊卡進入)
大阪城內午餐
22 大阪城天守閣 (遊玩30分鐘,直接用周遊卡進入) - 如不乘電梯則不用排隊
[如有興趣和時間可乘坐 23 大阪城御座船]
交通:大阪商務園區站往門真南站 (連步行40分鐘)
大阪鶴見三井OUTLET (3小時)
交通回酒店 (連步行45分鐘)

稍後有時間再補點詳情和相片.

男爵府

回覆樓主:

讓您居高臨下的通天閣

Cheuk2012    發表於 18-4-28 23:53

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

palmchristy 發表於 18-4-27 23:46
讓您居高臨下的通天閣

多謝分享請問一天周遊卡幾$?

男爵府

emily22 發表於 18-4-28 00:05
多謝分享請問一天周遊卡幾$?

1天2500円, 2天3300円.

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

palmchristy 發表於 18-4-28 00:16
1天2500円, 2天3300円.

謝謝你

wcpcelia    發表於 18-4-28 15:48

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我遲下去大阪不過時間唔夠,下次再去都想買週遊卡玩

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

回覆樓主:

聖馬利亞號觀光船
整點開船行程約45分鐘, 有兩層室內船艙. 夾板上面還有兩層, 無論坐在室內, 或在外面吹風都非常舒服.

Cheuk2012    發表於 18-4-28 23:54
wcpcelia    發表於 18-4-28 16:08

男爵府

回覆樓主:

天保山摩天輪曾經是世界上最大的摩天輪. 其中有數個透明底的摩天輪, 十分刺激. 如果想坐透明底就要排隊, 否則可以直接進入. 升上最高點時真是有點腳軟呢.

男爵府

回覆樓主:

天保山購物中心有三層, 其中最下面一層有很多食肆. 二樓有一間折扣文具店, 至於頂層就是legoland. 如果用周遊卡 而又有小朋友同行的話, 大人小朋友都可以一同進入. 另外頂層 有一間100yen店, 意外地很好行.

Cheuk2012    發表於 18-4-28 23:54

子爵府

呢個pass合初到大阪的用,又易返本

大宅

回覆樓主

是否回晒本?

子爵府

回覆樓主:

del

子爵府

回覆樓主:

樓主, 我見你搭了幾種遊船,如果我時間緊迫,請問你覺得哪個最值得搭呢?點解啊? 謝謝分享!

男爵府

jumbo168 發表於 18-4-28 20:02
是否回晒本?

返晒有餘. 3300円的卡, 用左過萬円...

男爵府

aeiou_drm 發表於 18-4-28 23:59
樓主, 我見你搭了幾種遊船,如果我時間緊迫,請問你覺得哪個最值得搭呢?點解啊? 謝謝分享!
...

視乎你活動範圍同日期. 如果你諗住去開30天保山摩天輪+31Legoland(+自費的海遊館), 可坐32聖瑪麗號. 但個位其實幾偏, 你當日可能去唔得幾多其他地方.

如果你活動範圍在道頓堀同大阪城, 又係周六/日的話, 參考我第2天行程在11:00坐02 pirates of osaka + 11:35 坐 21osaka wonder cruise (AC線) 去大阪城最好. 一來02的下船位正好是 21的上船位, 二來21的一程正好作為往大阪城的交通, 取代鐵路上上落落. 但要留意周一至五02 開13:00.

男爵府

aeiou_drm 發表於 18-4-28 23:59
...

如果真係無時間, 咁至少坐02 或 09, 用20分鐘遊覽道頓堀9條橋. 特別推薦02, 此新線無乜人坐, 全船9個座位, 有機會包船, 船長仲會安排在固力果跑步人牌前停船, 等你擺post影相!

子爵府

palmchristy 發表於 18-4-27 23:39
首次去大阪, 很多地方想參觀, 於是買了大阪周遊卡2 day pass, 體驗了豐富的2天之旅. 除了可以免費參觀數十 ...

thx
你是easter holiday去?

男爵府

232 發表於 18-4-29 08:46

thx

上星期去, 已過了Easter holiday.

子爵府

palmchristy 發表於 18-4-29 09:16
上星期去, 已過了Easter holiday.

可能過了easter少D人

首頁

尾頁

跳至