懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

我第一次有Bb,現在先7週,真係好痛苦!
前日開始,聞到工人姐姐煮既嘢,都覺得好臭!唔會有好肚餓想食既感覺!出去食嘢,覺得好好食,但食幾啖就無胃口。搭車,無論地鐵巴士私家車,我都覺得好想嘔,不過目前未試過嘔出黎,我真係好痛苦,醫院已經俾左抗胃酸藥我,我食過一次唔咁食太多。究竟幾時先唔會想嘔,有無緩解方法?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Evonneyip 發表於 18-4-28 19:30
前日開始,聞到工人姐姐煮既嘢,都覺得好臭!唔會有好肚餓想食既感 ...

一樣⋯樓上樓下傳嚟嘅炒餸咩搞到我日日係房唔想出廳,之前好鐘意用嗰隻柚子味鹼液宜家變成魚腥味,以前打邊爐要買多幾扎香菜淥,宜家離遠聞到就想嘔⋯⋯話12w就會好,但我有朋友4個月仲嘔得好勁,好咗一兩個月又胃酸倒流

複式洋房

兔8兔 發表於 18-4-28 20:22
一樣⋯樓上樓下傳嚟嘅炒餸咩搞到我日日係房唔想出廳,之前好鐘意用嗰隻柚子味鹼液宜家變成魚腥味,以前打 ...

我本身腸胃都唔好,依家既反應,就好似胃炎發作咁!出街聞到啲奇怪味,都係好想嘔。做媽媽真係好辛苦,我老公一啲都唔識得體諒我!都唔會陪我。

別墅

前日開始,聞到工人姐姐煮既嘢,都覺得好臭!唔會有好肚餓想食既感 ...

加油!初初幾週真係好難受!我陀第一胎嘔到生要食止嘔藥先好d,胃藥無用呀依加陀緊第二胎初初都嘔到10w 之後就停左 ,頂住呀

複式洋房

melva0303 發表於 18-4-28 20:46
加油!初初幾週真係好難受!我陀第一胎嘔到生要食止嘔藥先好d,胃藥無用呀依加陀緊第二胎 ...

10週~我真係10小時都覺得痛苦呀!好想可以過得快啲。

別墅

Evonneyip 發表於 18-4-28 20:50

絕對明呀,我之前嘔到生不過真係太辛苦問醫生拎止嘔藥啦!安全的

複式洋房

我頭三個月都係咁嘔,我飲鮮炸橙汁舒緩,都有效,忍耐下,大約12-16週就唔會點嘔

別墅

回覆樓主

我而家9週,6週至7週要完全卧床休息,這兩週也和樓主差不多,對氣味敏感,冇晒胃口,水也唔想飲!之後就改飲檸水,也不可以太酸,加埋每天食橙,至8週尾就好d(而且8週開始可以落街散下步),而家9週已經有番胃口,識得肚餓,對氣味都冇咁敏感!希望大家快點捱過

男爵府

回覆樓主:

同感,我直情嘔到出世個日.食飽有嘢嘔出來還算好,最後嘔唔出,只得嘔黃膽水,咁才叫痛苦.做媽媽係偉大的,加油,jm.

複式洋房

melva0303 發表於 18-4-28 20:51
絕對明呀,我之前嘔到生不過真係太辛苦問醫生拎止嘔藥啦!安全的
...

請問止嘔藥,會唔會影響個b?

別墅

Evonneyip 發表於 18-4-28 23:00
請問止嘔藥,會唔會影響個b?

醫生開既,我上胎食到生

複式洋房

cony~cony 發表於 18-4-28 21:08
我而家9週,6週至7週要完全卧床休息,這兩週也和樓主差不多,對氣味敏感,冇晒胃口,水也唔想飲!之後就改 ...

嘩,你真係要保重呀,我喺街度見到啲準媽媽好多都健步如飛,我以為我都算有問題,真係好擔心自己到後面食乜都嘔,到時bb吸收唔到我啲營養呀。

複式洋房

melva0303 發表於 18-4-28 23:01
醫生開既,我上胎食到生

睇黎我下次都要問醫生攞定了。多謝你指教呀

別墅

Evonneyip 發表於 18-4-28 23:03
睇黎我下次都要問醫生攞定了。多謝你指教呀

放心呀

複式洋房

Sakurayu 發表於 18-4-28 20:58
我頭三個月都係咁嘔,我飲鮮炸橙汁舒緩,都有效,忍耐下,大約12-16週就唔會點嘔
...

我今日都有飲橙汁,可能有酸性,寶琳搭地鐵更加想嘔

別墅

Evonneyip 發表於 18-4-28 20:50

我11w仲嘔緊,隔離屋煮飯都嘔,沖完涼又嘔,定時定候就想嘔。你可以試下作悶嘅時間食啲面包,梳打餅先去嘔,咁嘔出來時就冇咁酸 冇咁辛苦 同埋唔會嘔傷個胃。唔好飲酸野,嘔果陣加埋啲胃酸乸到好辛苦。

別墅

cony~cony 發表於 18-4-28 21:08
我而家9週,6週至7週要完全卧床休息,這兩週也和樓主差不多,對氣味敏感,冇晒胃口,水也唔想飲!之後就改 ...

我都差不多9週,作嘔係減少左,但又覺得好唔實在,又擔心... 我都係食左幾日橙就作嘔少左,唔通真係咁有效?

複式洋房

回覆樓主:

完全明白
呢個情況我由5週到呢家已經16週都仲係咁 但係已經習慣左,無開頭咁鬼辛苦
唯有食多 少少生果,盡量飲多少少湯水,飯我都係食2啖就算。。。我覺得迫自己食好辛苦 慣左就會好好多,加油呀

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

正常反應,我仲勁,想嘔就即刻嘔。唔好比自己肚餓,肚餓更加想嘔。

水晶宮

回覆樓主:

媽媽加油 ! 我都由8w嘔到22w , 情緒差到1個點 好彩有身邊人支持, 依家已經捱過左 !

首頁
12345...8

尾頁

跳至