懷孕前後

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

kc2016love 發表於 18-5-1 22:50
我由第6週開始日日都嘔,食咩都嘔,超辛苦。後來每餐食少少,少食多餐,同埋食橙,開始嘔少左,可以試下, ...

請問我想問有左既日子係幾時開始計起?係味驗到有孕個日開始?

複式洋房

cklove618 發表於 18-5-10 00:35
原來好似腸胃炎症狀 因為我遲左兩日來m,呢幾日食咩都嘔反出來,平時我好鍾意食野,依家咩都食吾落,不停有 ...

驗左係唔係兩條線,定一條深一條淺?照計係唔會咁快嘔,一般6週到12週會嚴重啲。

水晶宮

回覆樓主

我8周2 呢個星期第三日病假係屋企典了
嘔到唔知個橫隔膜定咩好累 累到訓係度都無幫助
我都要食止嘔藥 不過食完照嘔!

複式洋房

shannnb 發表於 18-5-10 11:40
我8周2 呢個星期第三日病假係屋企典了
嘔到唔知個橫隔膜定咩好累 累到訓係度都無幫助
我都要食止嘔藥 不過 ...

我今個禮拜都係請左幾日假,我都係頂唔順,一直訓一直頭痛,我都好想返工,不過真係好辛苦,唔知幾時先可以度過呢種嘔吐的日子。好似做乜都無曬意思。

水晶宮

Evonneyip 發表於 18-5-10 12:27
我今個禮拜都係請左幾日假,我都係頂唔順,一直訓一直頭痛,我都好想返工,不過真係好辛苦,唔知幾時先可 ...

想番去公司一日睇下交啲野俾人做,點知一日都番唔到。兩星期黎番過兩日工咋!滿三個月真係感覺很漫長

複式洋房

shannnb 發表於 18-5-10 12:36
想番去公司一日睇下交啲野俾人做,點知一日都番唔到。兩星期黎番過兩日工咋!滿三個月真係感覺很漫長
...

係呀。喺屋企都係得個訓字,食乜都無胃口,感覺自己好似厭食症患者。

大宅

Evonneyip 發表於 18-5-10 11:04
驗左係唔係兩條線,定一條深一條淺?照計係唔會咁快嘔,一般6週到12週會嚴重啲。
...

我昨日睇醫生 幫我驗左尿,所以我吾知條線咩樣,醫生話無野,但佢話吾肯定的,太早驗吾準,我遲左兩日沒有來m ,係咪遲7日後驗先準

男爵府

而家呢種狀態返工,寫字樓全日坐都超辛苦
我今日一半時間都趴0係枱,仲要嘔左兩次
我諗聽日都係要sick leave

複式洋房

mitchan 發表於 18-5-10 16:25
而家呢種狀態返工,寫字樓全日坐都超辛苦
我今日一半時間都趴0係枱,仲要嘔左兩次
我諗聽日都係要sick leave: ...

支持你SL,我哋先能夠明白究竟有幾辛苦呢種想嘔既感覺!當係安胎啦。
不過我聽日唔可以SL了,今個禮拜請左三日了。保佑快快度過星期五可以放假休息。

星期日母親節了,希望我哋捱過呢關,明年有個健康肥BB同我哋慶祝母親節。

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

回覆 Evonneyip 的帖子

我衣家7週,胃氣異常多,又反胃,覺得食物很臭。。。
但為了BB, 大家都要努力食 !

不知可檸檬水會否有幫助? 胃氣漲是否不能食太酸?

複式洋房

回覆 cklove618 的帖子

第一次睇醫生,佢係由我上次經期第一日開始計,但講左要照過先準,到照閃閃時,醫生講嘅週數同第一次醫生講嘅又夾到,我估呢個計法都準確卦。

大宅

kc2016love 發表於 18-5-10 18:28
回覆 cklove618 的帖子

第一次睇醫生,佢係由我上次經期第一日開始計,但講左要照過先準,到照閃閃時,醫 ...

即係我上一個月經期既第一日~通常係味自己去用捧驗左先,然後再去診所驗最準?

複式洋房

g4gg 發表於 18-5-10 17:58
回覆 Evonneyip 的帖子

我衣家7週,胃氣異常多,又反胃,覺得食物很臭。。。

我之前飲檸檬水有效,依家已經無用了,你漸漸會發覺,你今天食既明天就不喜歡食,或者妳會突然喜歡食好無益既嘢。

你可以試下西柚,橙,蘇打餅,有氣礦泉水,話梅肉,我認為可以緩解一下。

次次頂唔順,我都係食止嘔藥(夜晚食,因為副作用係好眼訓)抗胃酸藥(咬碎或者流質)

複式洋房

cklove618 發表於 18-5-10 18:31
即係我上一個月經期既第一日~通常係味自己去用捧驗左先,然後再去診所驗最準?
...

建議你過多一個禮拜,自己喺屋企驗左先,我之前5週已經驗到啦。通常仲係一深一淺色,因為我哋既HCG指數仲未好高,隨著懷孕日子越長,顏色會變的深,就係因為HCG指數高左,so我哋先出現孕吐。

男爵府

Evonneyip 發表於 18-5-10 16:30
支持你SL,我哋先能夠明白究竟有幾辛苦呢種想嘔既感覺!當係安胎啦。
不過我聽日唔可以SL了,今個禮拜請左 ...

母親節快樂 我星期五真係要sl留家,果日好辛苦,嘔左4次,嘔完d胃酸仲要槳住0係喉嚨,真係成日食唔到野,到星期六胃冇咁頂住識得肚餓,但心跳好快好急,落唔到床,一落就眼前一黑兼標冷汗,我阿媽煲左d瘦肉湯比我飲,又時不時沖葡萄糖水比我補充體力,到下午我就好好多了,夜晚仲食到飯,到今日更加精神,雖然落唔到街飲母親節餐茶,但打包番黎既野我都食得落,希望就咁好番啦

複式洋房

mitchan 發表於 18-5-13 15:50
母親節快樂 我星期五真係要sl留家,果日好辛苦,嘔左4次,嘔完d胃酸仲要槳住0係喉嚨,真係成日食 ...

母親節快樂呀!嘩,你咁辛苦,建議你睇醫生好wor!我星期五嗰日都嘔透明胃酸同黃色苦水,嘔完突然食到啲飯,今個禮拜已經好胃口左好多~嘔,已經成為我每天的習慣了。希望,我哋都可以順順利利渡過。加油呀妳!

大宅

Evonneyip 發表於 18-5-14 00:33
母親節快樂呀!嘩,你咁辛苦,建議你睇醫生好wor!我星期五嗰日都嘔透明胃酸同黃色苦水,嘔完突然食到啲飯 ...

請教大家 我呢一個幾星期不停嘔胃氣同作嘔,暫時已第六日無來M,吾會這麼快有反應嗎?

複式洋房

回覆 mitchan 的帖子

你而家幾多個月啊?我而家五個月都仲嘔緊上個星期嘔到頭暈請左幾日sick leave,訓落床條腰又痛,屋企仲有兩個仔要湊好辛苦

複式洋房

cklove618 發表於 18-5-14 11:32
請教大家 我呢一個幾星期不停嘔胃氣同作嘔,暫時已第六日無來M,吾會這麼快有反應嗎?
...

我覺得你太緊張,即使真的有左,順其自然的心會對bb好啲。不如你試下去買驗孕棒自己驗下。有左當然恭喜妳啦!

大宅

Evonneyip 發表於 18-5-14 11:44
我覺得你太緊張,即使真的有左,順其自然的心會對bb好啲。不如你試下去買驗孕棒自己驗下。有左當然恭喜妳 ...

我今日都要再睇醫生啦 頂吾順(emoji)從沒試過呢個情況 我會過多幾日去驗 醫生說太早驗得吾準確,的確係緊張的

首頁
34567...8

尾頁

跳至