自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

2004107 發表於 18-4-29 16:29
回覆 miriam 的帖子

其實你可以將不用的物件送出给有需要的人。
請問係咩谷,想有野送出呀,thx

男爵府

回覆樓主:

雖然有 d 潑冷水,但真心覺得斷捨離係屋企真係冇位先要咁樣dum 嘢。佢個概念係所有有紀念價值都可以影相留念,但當所有嘢都電子化嘅話,只會減淡咗人與人/物之間嘅感情。(試問而家去一轉旅行都會影成千張相嘅年代,你有幾可主動睇返以前 d 相)

侯爵府

miriam 發表於 18-4-29 16:52
你試過送野畀人,用順豐到付,對方一聽到即刻唔要未?

你未試過既我試過囉

唔係嘛。送比佢都要包埋運費

公爵府

家家公主 發表於 18-4-29 16:24
回覆 miriam 的帖子

仲不日...?? 即日啦...

我最難捨的是 我自己出給子女題目的paper, 子女校內的notes n exam paper.

另有很多補充習作, 請問在哪裏可以在
放出去?
謝謝。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

miriam 發表於 18-4-29 13:58
今日第二日,我執到條腰就黎斷

加油

大宅

月見草 發表於 18-4-29 17:16
我啲CD叫咗專收舊CD的人來收,其實我都唔係志在收返幾多錢,只係唔想就咁撣晒佢,我啲CD全部都係正版,當 ...

可唔可以俾d聯絡資料我,我都有cd唔要

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

weiwei 發表於 18-4-30 06:10
我最難捨的是 我自己出給子女題目的paper, 子女校內的notes n exam paper.

另有很多補充習作, 請問在哪 ...

我地放出去係直接放去垃圾房咋
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

回覆樓主:

我都執咗兩日,真係十指關節痛
選出好幾袋,返學舊書同工作紙俾媽媽果工人賣。衫俾工人送出。應該唔玩的手工,送俾同事小朋友(上次已送,好鍾意)。課外書先攞返公司暫放,待過一陣子,有舊書回收(公司附近有aeon), 就攞過去。
執清啲好爽

公爵府

家家公主 發表於 18-4-30 07:02
我地放出去係直接放去垃圾房咋

謝謝。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

做緊,都送左,掉左4分一

侯爵府

sts8000 發表於 18-4-30 01:55
雖然有 d 潑冷水,但真心覺得斷捨離係屋企真係冇位先要咁樣dum 嘢。佢個概念係所有有紀念價值都可以影相留 ...

講起去旅行的相, 我真係會不時㩒出來睇架
我有個退休同事, 佢同老公把所有相片 scan 做files 入哂電腦, 然後所有相片掉哂! 佢話呢d野留低最後都係堆田區, 不如早d搞掂, 將來子孫都仲有機會睇下

公爵府

miriam 發表於 18-4-29 13:58
今日第二日,我執到條腰就黎斷

唉,我咪仲辛苦。尋日執個hard disk 裡面啲files.Delete 完啲files , Empty 個recycle bin 都要差唔多半分鐘。

真係替部電腦辛苦
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

olkan 發表於 18-4-30 07:38
我都執咗兩日,真係十指關節痛
選出好幾袋,返學舊書同工作紙俾媽媽果工人賣。衫俾工人送出。應 ...

等我家老爺返左工先可以再執,希望除左櫃頂,可以執埋廚房
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

回覆樓主

睇怕五月四日連假都係執屋
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

裝修前掉了好多, 裝修後再掉了一批, 用無X良X方法儲物, 暫時好企理

伯爵府

回覆 sts8000 的帖子

上一代同我後生時D相簿我無掉, 本來想掉....但諗深一層, 我死咗之後等其他人掉吧....., 有時我都會睇吓D相, 想念一吓已離開的親人

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

支持一刀斷! 我既願望係 家徒四壁
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我尋早都執左3大袋,但仍然覺得家好多野,尤其小孩子玩具,圖書,教科書

伯爵府

回覆樓主

我一直行斷捨離好多年(由細到大習慣)
一得閒 就搵個地方又執又掉
所以屋企長期清爽 個個黎到都驚訝我屋企無雜物 好似人地示範單位

只留一個細箱仔放一D有記念既野

我剛同老公一齊個時 我都掉走左佢好多野
現在慢慢佢都同我一樣

珍珠宮

貓MIMI 發表於 18-4-30 08:46
我尋早都執左3大袋,但仍然覺得家好多野,尤其小孩子玩具,圖書,教科書

...

仔女仲係求學同玩樂階段,好難掉佢哋啲嘢,只能放棄小學時期的。依家仲睇緊或會返睇課外書(亞仔話初中睇唔明,依家大咗睇得明)的就冇掉。lego玩到老都仲玩得,亞女經常diy做手工, 全屋最多雜物係佢

首頁
23456...13

尾頁

跳至