親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

差唔多廿年前去過,今次七月會去,請問而家呢三個火車站係咪都有人手售票處?我見有人話而家北歐d火車站係全自動化,冇人手處理,但我今次有帶老人家,所以想預先知道,請問有冇人最近去過可提供一下?thanks

男爵府

easy 發表於 18-4-29 15:17
差唔多廿年前去過,今次七月會去,請問而家呢三個火車站係咪都有人手售票處?我見有人話而家北歐d火車站係 ...

三個都係大站,有人手售票處的,放心。不過我無用過,因為全部大城市間的車票係一早係網上買定的(平好多),不用換票,直接print 定張票就可以上車。

wcpcelia    發表於 18-4-29 19:48

大宅

missvivi 發表於 18-4-29 15:47
三個都係大站,有人手售票處的,放心。不過我無用過,因為全部大城市間的車票係一早係網上買定的(平好多 ...

多謝你嘅回覆,但我就係怕買定左火車飛,指定左時間,到時趕頭趕命,老人家好難叫佢地行快d,寧願貴少少,悠閒d去,唔駛令佢地咁有壓力。
:-P

男爵府

easy 發表於 18-4-29 17:54
多謝你嘅回覆,但我就係怕買定左火車飛,指定左時間,到時趕頭趕命,老人家好難叫佢地行快d,寧願貴少少, ...

我自己覺得買定票先唔會趕頭趕命,因為轉city應該一早plan 好晒, 所以覺得買定仲好,一早預晒幾點到火車站,我通常都早到都幾多,慢慢搵月台,再有時間就去飲下咖啡食下野。 即日來回行程反而唔會買定,費事天氣唔好,同如果想休息下可能會cut行程。 去到先買票,拖住行李,又排隊,又唔知班車幾時,有時佢賣即時飛比你,可能係即開,又要好急搵月台。。。我覺得仲緊張。

大宅

missvivi 發表於 18-4-29 22:53
我自己覺得買定票先唔會趕頭趕命,因為轉city應該一早plan 好晒, 所以覺得買定仲好,一早預晒幾點到火車站 ...

請問你online預先買飛嗎?係咪print email 有類似QR code?之後駛唔駛去到車站換飛?
唔好意思,咁多問題

男爵府

easy 發表於 18-4-30 21:01

係呀上網買,唔駛換飛架啦,去到睇下架車係邊個月台,直接上車就得架啦 ,如果查票就比佢睇張print out (好似手機都得,不過我怕有意外所以都print 晒出黎)。

大宅

missvivi 發表於 18-4-30 22:38

係呀上網買,唔駛換飛架啦,去到睇下架車係邊個月台,直接 ...

Thank you so much
:-P

首頁

尾頁

跳至