母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Bb剛出院,顧住瞓埋身唔食奶,我已經滴哂奶,但bb都仲係瞓,我要唔要泵奶?定係等bb肚餓起身再餵?

大宅

BB對上果餐隔左幾耐?如果隔得太耐(一般初生3-4個鐘就要飲一次)就要叫醒佢餵, 健康院D姑娘教整下耳仔整下腳仔, 咁佢就會醒D架啦!至於滴奶, 因為一開始媽媽身體仲未調教到奶量, 所以有滴奶情況係正常架!一般到BB滿月, 情況會逐漸改善, 如果怕浪費奶, 可以買D盛奶器黎裝住佢。如果媽媽係全埋身, 就不建議泵出黎啦, 如果唔係會造成供過於求架!

男爵府

siuxdy 發表於 18-4-30 15:53
BB對上果餐隔左幾耐?如果隔得太耐(一般初生3-4個鐘就要飲一次)就要叫醒佢餵, 健康院D姑娘教整下耳仔整下腳 ...
叫極都唔起身,同上一餐差不多隔左6個鐘先終於整得醒佢食奶,我可以點做先整得醒bb?因為我係比bb早出院,bb出院之前我都泵奶,諗住bb一出院可以轉返埋身,但係搞成兩個鐘先整得醒佢啜,我驚咁樣落去奶會越來越少。

侯爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-4-30 19:10
叫極都唔起身,同上一餐差不多隔左6個鐘先終於整得醒佢食奶,我可以點做先整得醒bb?因為我係比bb早出院,b ...

可能因為黃,發黃既bb 特別好瞓,所以更加要叫醒佢,飲人奶既bb 退黃要時間,所以一夠鐘就要捉佢食奶,唔係返健康院度到度數高,就要你返醫院照燈架啦

侯爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-4-30 19:10
叫極都唔起身,同上一餐差不多隔左6個鐘先終於整得醒佢食奶,我可以點做先整得醒bb?因為我係比bb早出院,b ...

狠心d 幫佢抺臉
我bb 最唔鐘意抺臉一抺佢就發皮氣

男爵府

Mary媽咪 發表於 18-5-1 02:00
狠心d 幫佢抺臉
我bb 最唔鐘意抺臉一抺佢就發皮氣
我試過抹面佢會醒一醒,但係都唔食奶,停左抹面仲即刻瞓返,試過彈瞓板,彈到紅哂都冇反應,搓面仲好似令佢瞓得更舒服,換片係會醒,不過只限張開眼望一下,跟住又瞓返……

男爵府

Mary媽咪 發表於 18-5-1 01:58
可能因為黃,發黃既bb 特別好瞓,所以更加要叫醒佢,飲人奶既bb 退黃要時間,所以一夠鐘就要捉佢食奶,唔 ...

用左好多方法都整唔醒,就算整醒左一下,佢都唔要奶,同埋好快瞓返…… 發黃既bb係唔係一定要食夠奶架,食得少係唔係會又再黃?

侯爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-5-1 08:31
用左好多方法都整唔醒,就算整醒左一下,佢都唔要奶,同埋好快瞓返…… 發黃既bb係唔係一定要食夠奶架,食 ...

咁唯有你泵出黎用左杯仔or 針筒仔餵啦
如果食奶粉既bb 係會好快退黃
食人奶既bb 會慢好多
因為黃bb 會特別鐘意瞓
所以你要佢飲足奶

你自己都可以睇下bb 係咪黃
黃既bb 一眼就睇得到
臉色好黃特別係眼袋位
如果去到眼白都黃埋就好嚴重架啦

你bb 隔成6個鐘先食奶點都唔好
首先人奶已經易消化應該快餓
初生bb 每隔1.5-2個鐘食一次奶唔出奇
就算你食奶粉都應該隔4個鐘一次
點都唔會隔6個鐘

侯爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-5-1 08:31
用左好多方法都整唔醒,就算整醒左一下,佢都唔要奶,同埋好快瞓返…… 發黃既bb係唔係一定要食夠奶架,食 ...

d 黃會難退囉(人奶b)

男爵府

Mary媽咪 發表於 18-5-1 10:11
咁唯有你泵出黎用左杯仔or 針筒仔餵啦
如果食奶粉既bb 係會好快退黃
食人奶既bb 會慢好多
係呀,眼有d黃,我個大b當年又係黃,結果1歲前成日出入醫院,不過大b食好好乖,每日都食得多,細b食得少,仲要隔咁耐先食一餐,好怕佢d黃越來越嚴重…… 我琴晚開始泵出黎餵,希望佢可以食多少少,其實有考慮轉食奶粉,不過又話人奶有抗體對bb健康好d……

侯爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-5-1 16:35
係呀,眼有d黃,我個大b當年又係黃,結果1歲前成日出入醫院,不過大b食好好乖,每日都食得多,細b食得少, ...

加油
盡力每2小時整醒佢黎餵
飲唔多都飲到2-30ml 好過冇呀

我bb 剛出院時日間每隔1.5-2個鐘就飲奶
埋身又唔知佢飲幾多
我就盡力佢扭就比佢飲咁囉

但你bb 掛住瞓就難攪d

大宅

回覆樓主

姑娘教落,幫佢洗下面,解少件衫仔咁,令Bb清醒食奶。我囡兩歲8個月了,我全埋身,全人奶,冇泵過奶!因為懶洗嘢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊