想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家醫生無開藥比我食,話等佢自然流出,但而家個指數跌下又升下咁,想問下係咪有case 可以醫生會開藥食?

男爵府

janice_love 發表於 18-4-30 13:40
而家醫生無開藥比我食,話等佢自然流出,但而家個指數跌下又升下咁,想問下係咪有case 可以醫生會開藥食?
...

化學真係要如常生活等M到,連胎囊都冇醫生一定唔俾口服藥/塞藥,中醫都唔會開藥,因為犯法ga~~~不過你當M遲左唔黎唔知可唔可以食通經嘅藥我就一定會等,因為早幾日先問過中醫,始終有孕在身,隨便食藥的話萬一咁啱體質係受唔到流血不止,就大鑊了.

大宅

laisausau 發表於 18-4-30 14:31
化學真係要如常生活等M到,連胎囊都冇醫生一定唔俾口服藥/塞藥,中醫都唔會開藥,因為犯法ga~~~不過你當M ...

而家隔日就要去抽血
又keep 在mon 住個指數 其實好困擾
好驚自己有咩事
所以想快d 解決左佢 重新出發

男爵府

janice_love 發表於 18-4-30 14:40
而家隔日就要去抽血
又keep 在mon 住個指數 其實好困擾
好驚自己有咩事

其實可以唔mon的,因為唔係宮外孕.可能就係壓力太大,M先唔黎

大宅

janice_love 發表於 18-4-30 13:40
...

你遲左幾多日dd? 隔日抽血或者太近,指數差別吾大
我化學左6日後就來左M

大宅

laisausau 發表於 18-4-30 15:17
其實可以唔mon的,因為唔係宮外孕.可能就係壓力太大,M先唔黎

而家係醫生照又照唔到 而家我仲係排緊出黎既階段 未係下一次m 因為醫生check 住 見到個指數又升返dd 所以先再叫我隔日返去抽血

大宅

tingtinglailai 發表於 18-4-30 16:49
你遲左幾多日dd? 隔日抽血或者太近,指數差別吾大
我化學左6日後就來左M
...

化學左應該係上星期既事
你果時流啡流得多嗎?我而家好似係有d m 到咁既感覺 唔係劇痛 但流啡排的比較慢
果時醫生有無keep 住check 你既HCG?

大宅

回覆樓主

其實有無得食藥去清左個化學懷孕既case?

大宅

janice_love 發表於 18-4-30 17:08
化學左應該係上星期既事
你果時流啡流得多嗎?我而家好似係有d m 到咁既感覺 唔係劇痛 但流啡排的比較慢 ...

我流啡前3日下腹有少少扯住痛既感覺,但一時有一時無,之後流少少啡左兩日,當時個肚都同之前感覺一樣,無特別好痛。兩日後晚上就突然好似M 痛不過比之來M 更痛,就流左好多血,當時先知自己化學懷孕左

我因為流左血三日後先睇醫生,當時醫生叫我抽左一次HCG, 隔五日再抽第二次,第二次已經係<1, 覆診果時都無再流血,照埋陰超確定個子宮已清,醫生話吾使開藥比我

你有無照陰超?因為醫生話要抽HCG 確定左個指數吾升/跌好多,加埋照吾到個胎先可以開藥,否則如果你個胎未死(即HCG 升/ 吾跌)而開藥比你,醫生即係間接令你墮胎,之前就係有醫生甘比人告、同埋要排除宮外孕既可能性。

大宅

tingtinglailai 發表於 18-5-1 00:19
我流啡前3日下腹有少少扯住痛既感覺,但一時有一時無,之後流少少啡左兩日,當時個肚都同之前感覺一樣,無 ...

3,4日前開始流啡 琴日開始好似M到咁流紅色
今日中午好似M痛咁 個肚抽下抽下
之後再睇 血比平時多
同埋流左一舊好似五毫子咁既野出黎
係咪就係所講既組織?
同埋呢個算係正常既Period 嗎?

大宅

tingtinglailai 發表於 18-5-1 00:19
我流啡前3日下腹有少少扯住痛既感覺,但一時有一時無,之後流少少啡左兩日,當時個肚都同之前感覺一樣,無 ...

應該係,似有D 黏黏地,吾係血塊甘。我流到第3日開始少,7日就清哂無血。醫生話下次排卵會呢次計14日後,之後14日來M, 起碼有一次正常M 來完先可再試懷孕,因為等舊既子宮內膜清左會好D。
一齊再加油喇

大宅

tingtinglailai 發表於 18-5-1 21:31
應該係,似有D 黏黏地,吾係血塊甘。我流到第3日開始少,7日就清哂無血。醫生話下次排卵會呢次計14日後, ...

多謝你
咁你流完之後 仲有無去醫生度check 住HCG?
因為我未流之前 HCG 一路都仲有幾百
醫生好緊張咁幫我mon 住

侯爵府

瞓得好勳章

janice_love 發表於 18-5-1 18:58
3,4日前開始流啡 琴日開始好似M到咁流紅色
今日中午好似M痛咁 個肚抽下抽下
之後再睇 血比平時多

我之前化學,都遲左黎m6日
有日又係突然好痛去wc,
就感覺到有野流緊出黎,用紙巾墊住左,好明顯見到血塊中有粒白色
感覺好似組織分裂咁,我有影底但唔敢post比你睇
流完個舊血塊就唔再痛,正常黎m
我黎完就去睇中醫調理身體
3個月就有左,呢家20w啦

大宅

sasa0516 發表於 18-5-1 22:20
我之前化學,都遲左黎m6日
有日又係突然好痛去wc,
就感覺到有野流緊出黎,用紙巾墊住左,好明顯見到血塊中 ...

我今日流左果舊組織出黎 都係望左望
因為之前上黎見到jm話應該會流出黎
所以我先會留意住

我都打算之後睇中醫調理
你除左睇中醫仲有無食supplement?

其實我平時身體都無咩病痛
我都好surprise 自己會化學

侯爵府

瞓得好勳章

janice_love 發表於 18-5-1 22:42
所以我先會留意住

無食 ,我去睇中醫,當調理下身體
初初1星期2次,再1星期一次,2星期2次
3m後就有左,
ps,我上年係6月化學,9月再化學

大宅

janice_love 發表於 18-5-1 22:42
所以我先會留意住

我第二次抽HCG(流血第6日)已經<1 (non-pregnant), 加上陰超都見子宮內膜已回覆正常,所以醫生話吾使再覆診。

我都平時好少病,之前都睇左中醫幾個月調理,平時都有食開vit B mix, Vit C, Vit E. 試左兩個月就有左,但冇諗過甘快就化學左⋯我清哂之後而家睇返中醫,希望身體好D 再中喇

大宅

sasa0516 發表於 18-5-1 22:55
3m後就有左,

醫生有無話因咩事會化學呀
我而家心理陰影都已經好大
真係好似坐過山車咁

大宅

tingtinglailai 發表於 18-5-1 22:58
我第二次抽HCG(流血第6日)已經

我醫生前幾日抽血驗HCG 時
我都岩岩開始流啡 未流紅
所以果時仲有300幾
聽日再去抽血 今日流埋舊組織出黎
希望HCG 盡快回復正常啦

之前好希望HCG double up
而家就希望快d 清左佢 重新出發

大宅

sasa0516 發表於 18-5-1 22:55
3m後就有左,

恭喜你呀!不過我都好驚有第二次⋯⋯

大宅

janice_love 發表於 18-5-1 22:59
醫生有無話因咩事會化學呀
我而家心理陰影都已經好大
真係好似坐過山車咁

我都同你一樣,好驚自己身體有事所以化學左,又驚下次都係甘⋯⋯
但醫生話好平常,染色體問題所以胚胎發育吾到⋯ 但吾會影響下次懷孕機會。我問醫生使吾使驗下血,check 下hormones 果D ,佢都話無需要。我有朋友做助產士都係甘講,好常見。
所以唯有希望養好身體,下次再接再厲(emoji)(emoji)生個健康既BB。

首頁

尾頁

跳至