自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

失業至今已經接近3個月,其實都無抱太大期望可以搵番做寫字樓工作,因為出面條件好嘅大有人在,輪都輪唔到我呢d年紀嘅c9........
唔知大家有冇發現一個現象,打開報紙最多招聘廣告係咩工種呀?冇錯,就係保安員!所以我去咗職工盟再培訓中心報咗一個保安員課程讀,喺金融海嘯嘅影響下,報讀嘅人數非常多,而且有d仲好年青添,上個月報名排到尋日先面試,啱啱尋日先去咗面試,足足要成一個月時間,面試都未必有得讀喎,仲要甄選過,等7個工作天,如果呢7個工作天之內都收唔到信,就代表已經取錄並列入名單等開班,不過工作人員話都要排到一個月後。唉...估唔到會咁多人選擇去讀呢類課程!

其實,如果真係取錄並且讀完呢個課程,仲有高級課程,我都會去讀埋,講真有機會的話我都會嘗試去做,希望到時可以適應啦!

《星期日檔案》之搵工日記http://mytv.tvb.com/news/sundayreport/18662

王國長老

王國長老

加油!!努力!!我點都會撐您既!!
您是最好的啊, 無野難到您既......
原帖由 包包魔怪媽咪 於 09-3-24 02:18 發表
失業至今已經接近3個月,其實都無抱太大期望可以搵番做寫字樓工作,因為出面條件好嘅大有人在,輪都輪唔到我呢d年紀嘅c9........
唔知大家有冇發現一個現象,打開報紙最多招聘廣告係咩工種呀?冇錯,就係保安員!所以我去咗 ...
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

妳有咩打算呀?
原帖由 cookie 於 09-3-24 02:58 發表
加油!!努力!!我點都會撐您既!!
您是最好的啊, 無野難到您既......

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔知大家有冇發現一個現象,打開報紙最多招聘廣告係咩工種呀?冇錯,就係保安員!所以我去咗 ...

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雨天之後晴天就來,唔好太灰...

我個舊男同事都係讀保安,而家搵到份工,都OK,返8個鐘(好多都返12個鐘),當然人工無咁多,但佢d女都出晒身,所以手頭應該唔緊...

版主

邊有人咁問架
原帖由 kitwong 於 09-3-24 00:22 發表
今朝睇緊醫生姑奶打黎,我冇聽到,再打返比佢佢一知我睇醫生就話 ... 乜你又睇醫生呀,成日都病既,睇左幾錢呀 :;pppp:

版主

係咪對返學襪超厚呀~
原帖由 包包魔怪媽咪 於 09-3-24 02:00 發表
咁點解42號之前都塞到隻手指入去先?仲有,大出血果2對鞋係咪都係42號先..........

珍珠宮

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

加油呀,大家都支持你

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

王國長老

王國長老

包媽,
我仲可以啦, 不過日日0甘burn $$$$$$$$$$$$$都唔係辦法.....
之前試過搵到份好筍好$$$$既工, 可惜我唔夠膽上, 因為係高層地帶要接好多高層來電, 自問煲冬瓜唔係好勁, 費時累人所以同佢講我自召能力唔夠叫佢搵第二個把啦....
原帖由 包包魔怪媽咪 於 09-3-24 03:09 發表

妳有咩打算呀?

珍珠宮

原帖由 cookie 於 09-3-24 17:33 發表
包媽,
我仲可以啦, 不過日日0甘burn $$$$$$$$$$$$$都唔係辦法.....
之前試過搵到份好筍好$$$$既工, 可惜我唔夠膽上, 因為係高層地帶要接好多高層來電, 自問煲冬瓜唔係好勁, 費時累人所以同佢講我自召能力唔夠叫佢搵 ...

點解唔試下呀? 煲冬瓜唔識可以學啫,而且講得多就得架啦!
下次有機會要試啦,機會唔係成日有!

大宅

努力!返工個人會充實d,時間又過得快d

大宅

奇怪!我想問點解有d ma ma o既 post我睇唔倒,係咪有d咩問題呀(冇事la 原來我對眼有問題)

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

http://easychannel.hk/watch/8qnesykdn3eg92A
路遙知馬力,日久見人心!

子爵府

加油呀!!!

子爵府

原帖由 hehalady 於 09-3-24 21:26 發表
http://easychannel.hk/watch/8qnesykdn3eg92A

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

慳得 $1 得 $1

煩請各位俏瘋淫 dl Skype and then add me, 以便進行多人會議。

娜媽無粥煲 ... 呢期個口 ...
路遙知馬力,日久見人心!

王國長老

王國長老

CHOY LEI DU YAU MEI AH))))))
原帖由 hehalady 於 09-3-24 22:45 發表
慳得 $1 得 $1

煩請各位俏瘋淫 dl Skype and then add me, 以便進行多人會議。

娜媽無粥煲 ... 呢期個口 ...

首頁

尾頁

跳至