跳至
[美國] 報稅問題

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

suilangmui 發表於 18-5-1 22:56
想請教一下有冇人知如果是自僱人士而由長居在香港,應該點報?

我在香港工作的朋友(不是自僱)話只需要上IRS download兩份form填咗寄返去美國就可以。

自僱的話,很久之前聽朋友(佢係私人執業醫生)説佢老公(非美籍)開左間公司再「聘請」佢,然後只需確保總收入低過美國海外稅網($100k/yr??) 就不用納稅。

禁止訪問

男爵府

環保接龍勳章

SVbaby 發表於 18-5-15 01:47
我在香港工作的朋友(不是自僱)話只需要上IRS download兩份form填咗寄返去美國就可以。

自僱的話,很久 ...

咁即係如果返既錢吾超過既話就吾駛報上去?

男爵府

shan6233 發表於 18-8-12 10:22
咁即係如果返既錢吾超過既話就吾駛報上去?

唔係,只要有搵$就要報。只是政府不會要你納稅(但有退稅的話你會有份)。

大宅

請問如果是加州, 是否要填CA(540NR)申報是非加州居民? 否則就要交加州稅?

是否海外收入就一定要填540NR ?

大宅

SVbaby 發表於 18-8-14 04:00
唔係,只要有搵$就要報。只是政府不會要你納稅(但有退稅的話你會有份)。
...

香港約多少收入要俾雙重稅?利息和股息等收入要否详细列明?

男爵府

andykwan 發表於 18-9-1 00:17
香港約多少收入要俾雙重稅?利息和股息等收入要否详细列明?

年收入US$100k以下免稅(可以由總收入扣除已經繳付本地的稅),利息丶物業收租或買賣得益當然要報。

大宅

SVbaby 發表於 18-9-1 14:51
年收入US$100k以下免稅(可以由總收入扣除已經繳付本地的稅),利息丶物業收租或買賣得益當然要報。
...

這"免税額"唔錯,是夫婦二人分開計嗎?

男爵府

andykwan 發表於 18-9-1 20:30

$100k是個人的,不清楚夫婦一齊報係咪x2

公爵府

SVbaby 發表於 18-9-3 00:29
$100k是個人的,不清楚夫婦一齊報係咪x2

即使夫婦一齊報稅都唔可以 mix 埋一齊用,即係如果一方只有 80k 收入,而另一方有 120k,80k 的一方無需繳稅,而 120k 的一方要繳 20k 相應的稅

公爵府

andykwan 發表於 18-9-1 20:30

留意呢個免稅額係 “foreign EARNED income exclusion”,earned income 嘅定義係人工、花紅、佣金、等等,係工作所得嘅收入,利息、股息、物業買賣或者收租所得並唔算係 earned income,唔可以計在呢個免稅額內,不過喺呢個免稅額之上,仲有 exemption 同 deduction,以一家四口(夫妻合併報稅,加兩個 dependent children)計,2018 年嘅 exemption 係 U$16200,standard deduction 係 U$12700,即係話 2018 報稅年度,除左兩夫婦人工各自有 U$104100 免稅額之外,你仲可以有 U$28900 嘅其他 combined 入息可以免稅

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-3 09:36
留意呢個免稅額係 “foreign EARNED income exclusion”,earned income 嘅定義係人工,花紅,佣金,等等 ...

謝謝專業的解說。
還有税務相關的網頁可介紹嗎?

公爵府

andykwan 發表於 18-9-7 14:11
謝謝專業的解說。
還有税務相關的網頁可介紹嗎?

www.irs.gov,search keywords,例如如果你想知道外國收入,search “foreign income”,會有好詳盡嘅解說

男爵府

mugtaitai 發表於 18-9-3 09:36
留意呢個免稅額係 “foreign EARNED income exclusion”,earned income 嘅定義係人工、花紅、佣金、等等 ...

想問如果一家三口, 但先生不是美國公民, 有一小孩。 免稅額如何計?

公爵府

muimuiclor 發表於 18-12-20 23:26
想問如果一家三口, 但先生不是美國公民, 有一小孩。 免稅額如何計?

先生不是公民,無需報稅,你只需申報你個人入息(如果是香港工作的入息,2018 年度可以扣減 U$103900),你的 case 是 married filing separately,2018 年的 standard deduction 是 U$12000,小孩如果是公民/居民,2018 年起沒有了 exemption,但可以 claim child tax credit,上限是 U$2000,直接在應繳稅款處扣減,至於實際可以扣減多少,要視乎你的收入而定,有個 schedule 幫你計

2018 年的 tax return 同往年有幾大不同,我都要慢慢摸索一下,如果沒有信心填,可能都要找 CPA 代填一年,之後就照跟

男爵府

mugtaitai 發表於 18-12-22 15:29
先生不是公民,無需報稅,你只需申報你個人入息(如果是香港工作的入息,2018 年度可以扣減 U$103900), ...

香港交了薪俸稅如何在這裏扣減?thanks

公爵府

muimuiclor 發表於 19-1-5 10:30
香港交了薪俸稅如何在這裏扣減?thanks

美國 doesn't care 你在香港交了幾多稅,總之海外工作收入每人可以扣減 U$103900,多出來的就照計美國稅

大宅

mugtaitai 發表於 19-1-5 19:03
美國 doesn't care 你在香港交了幾多稅,總之海外工作收入每人可以扣減 U$103900,多出來的就照計美國稅
...

請問如果在香港有份保單有利息收到,大約一年USD 6百多元, 報稅是否很複雜?

公爵府

smallmui 發表於 19-3-26 12:40
請問如果在香港有份保單有利息收到,大約一年USD 6百多元, 報稅是否很複雜?
又唔算好複雜,少於 U$1500 的利息毋須填 schedule B,只需直接將數目填入 Form 1040 line 2b 就得了

首頁

尾頁

跳至