自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

有冇睇呢單嘢? 呢種人拉咗真係抵死。
https://hk.news.yahoo.com/%E5%A0%B1%E5%BE%A9%E5%80%9F%E6%B2%B9%E7%B1%B3%E4%B8%8D%E9%82%84-7%E5%B9%B4%E5%A0%B1%E5%81%87%E6%A1%8825%E6%AC%A1-%E4%B8%89%E5%A5%B3%E8%A2%AB%E6%8D%95-230550711.html

【本報訊】任職快餐店中年女工,報稱廿年前向女同事借用油米後,被指欠錢不還,因而招來大整蠱報復,其黃大仙住所於七年來遭人廿次報假案滋擾,精神飽受困擾。昨凌晨對方更變本加厲,半小時內五次虛報其住所失火及發生恐嚇案,警方追查報案電話,在附近電話亭拘捕舊同事姊妹及另一名女子,以涉嫌浪費警力扣查。

拍門恐嚇 寄陰司紙咒死

被捕姊妹姓趙(五十六歲及五十一歲),另一女子姓馮(四十七歲)。趙姓姊妹無業,居於黃大仙下邨龍安樓。被滋擾女子姓張(約五十歲),居於橫頭磡邨宏亮樓。據張女透露,廿年前於黃大仙下邨做保安員,與趙妹是同事,有時會向對方借用油米,其後各自離職。二○一一年,趙妹指她以前借用油米,要求還款四千元,但她認為毋須還那麼多錢,同時趙妹亦曾向她借取六百元交煤氣費,一直未還,故她拒付錢,雙方因而出現錢債糾紛,七年來其住所約廿次被報警,虛報案件。

張女表示,「半夜三更話我屋企發生嘢,多數係凌晨五點幾報(警),嗰時我瞓緊覺,舊年試過好多次報我屋企煲燶嘢,唔單止虛報,仲上門拍我道門,又寄恐嚇信同鬧我,叫我還錢,又試過寄陰司紙,咒我死咗!」上月底,有人更到她工作的快餐店滋擾,她被人扯衫、拳毆及扯頭髮。她原本欲息事寧人還錢,但擔心仍會被人滋擾,故決定不還。

昨清晨半小時五度虛報

昨晨五時許,警方在半小時內五度接報指張女住所起火及有一名老婦被恐嚇,警員到場調查證實是虛報,立即追查電話來源,發現是由正德街及附近社區中心外的電話亭打出,派員趕至截停三名女子盤查,懷疑他們與案有關,以涉嫌「浪費警力」拘捕,趙姊報稱肚痛不適需送院。

對於滋擾者落網,張女表示鬆一口氣,倘再受騷擾或會失去工作。她又稱,會把現時居住六人單位退回房署,換回天水圍細單位與兄嫂同住,希望可過新生活。

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

都講左有借有還上等人啦,當年如果自己唔方便,人地幫左你,到而家人地可能生活唔好,自己有架咪還返比人low,不過真係有好多呢D百借的人,以前我成日遇到架,就我契妹,一日都係要來借,3杯米,幾隻蛋,自己打邊爐要來借火,借野食,岩岩開始用單頭電爐,煮煮下飯都話叫我借住比佢用,都痴痴地架,煮飯時候借人個爐,話唔借即時反面話以後唔見....真開心終於甩左佢.
<br><br>

男爵府

真係好無'謂',咁樣報服而家被捕,無人會同情

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

2姊妹冇業到咁得閒,7年間不斷,放過人放過自己好過啦

王國長老

王國長老

MM2H 發表於 18-5-2 10:47
雖然呢個女人講既未必係事實之全部,不過做人做到咁恨一個人,七年嚟不停搞佢,仲要玩報假案,真係要接受法律制裁。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

畀面勳章

cinda72. 發表於 18-5-2 10:56
唔放過人,即係唔放過自己

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

7年以來都唔訓一覺好的,半夜三更滋擾對方

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

7年間不斷報復,好恐怖

子爵府

chinatea 發表於 18-5-2 10:41
都講左有借有還上等人啦,當年如果自己唔方便,人地幫左你,到而家人地可能生活唔好,自己有架咪還返比人low,不 ...

你契妹真離譜。
唔知有無睇錯,新聞入面講人地借油米無還,但佢自己借人600都無還,仲要搞人。

寶石宮

2023年兔年勳章

cinda72. 發表於 18-5-2 10:56
唔放過人,即係唔放過自己

寶石宮

2023年兔年勳章

MM2H 發表於 18-5-2 10:47

放下自在 都7年

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

王國長老

王國長老

am136 發表於 18-5-2 12:03
7年間不斷報復,好恐怖

仇恨心超強

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

珍珠宮

等成7年先拉人,咁慢嫁

& 乜依排黃大仙下村咁多事幹嘅?

寶石宮

2023年兔年勳章

Angel_Rose 發表於 18-5-3 10:14
等成7年先拉人,咁慢嫁

& 乜依排黃大仙下村咁多事幹嘅?

係電話亭打 可能今次斷正先捉到

珍珠宮

edea 發表於 18-5-2 10:26
有冇睇呢單嘢? 呢種人拉咗真係抵死。
https://hk.news.yahoo.com/%E5%A0%B1%E5%BE%A9%E5%80%9F%E6%B2%B9%E7 ...

我長大係鄰居煮飯欠米可以拍門借米(鹽/醬/醋/油等)嘅市阱村,從未同人計過錢,返屋企,大人末返,又去鄰家食飯,都冇付過錢。

油米係咩?值4千?!

大宅

就係為咗嗰少少柴米油鹽?仲以為係殺父仇人!

男爵府

回覆樓主:

咩係油米?咁貴要4000?!

首頁

尾頁

跳至