在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

是咁的,有家可以就我無聊,只係想分享!本人有兩名小童都分別於2017年及2018年參加了,由南區林氏議員及音樂總監所舉辦的,免費基層家庭兒童合唱團,此合唱團是經由國際註明兒童合唱團協辦,(申請資格需要是全額或半額書筆津貼學童),起初小朋友都學得很開心,也有不小外出表演機會,而這個合唱團成立的目的就是希望令基層家庭小朋友都能接受高層次的音樂,從而陪養小朋友的品格(之前電視有採訪過的),但我想講嘅係這個合唱團每次外出公開表演時,都會有旅遊接送,晚餐會有飯盒和水,有一次還安排到酒樓進餐!最小年紀參加的小朋友約二至三年級為初級組,還有高級組,管樂及弦樂組,每次表演都起碼有兩百多人,但外出表演家長是不能陪同在旁,合唱團會抽籤安排約十位左右家長義工幫手,於上落旅遊巴時不會進行點名,義工家長都不會安排分批照顧或看管指定人數小朋友,到達表演場地小朋友會安排在一個房間內進行採排及分發晚餐,但這些房間內是沒有提供足夠坐位幾小朋友休息或進餐,義工家長主要負責分發飯盒,照顧自己及相熟小朋友,未能全面照顧到,所以在過去的表演時有部份小朋友需要坐在地上進餐。
另外林氏音樂總監及議員,會於星期六的練習課堂內發表演說/派發月餅或年糕,每次派發完都必需拍照留念,試過小朋友回家詢問我們是否一個從窮從窮的家庭呢?我回答我們雖然不是富有,但也不會要你們餓著肚子的,小朋友只有扁扁咀說,但總監跟我們說我們很窮,如果無人幫助就不能夠參加比合唱團,你們必須要感恩呀!我都有回答小朋友,我們有此機會參加真的要學董感恩呀!但小朋友總是悶悶不樂,當然我都有跟主要聯絡人提出意見(附圖)

.........待續......

民房

回覆樓主

續.....

咁當然我們都有繼續參加這個合唱團,在最近一次表演,於南區遊樂園舉行,此行安排了1:15分有旅遊巴先接小朋友入到園內採排,家長只能夠應5:00持免費入場券入場欣賞表演,於當日上旅遊巴時當然沒有一位職員在旅遊巴上點名,但車上有義工家長全在自己的子女身旁,當然其他家長只能夠代旅游巴開出才離開,下午約三時左右,我接到來電原來是我大女用別人電話打黎,佢同我講佢好唔今服好想嘔又嘔嘔到,喺度喊,我問佢你在園內咩位置呀?佢話唔知,我問咁你想我黎接你走,佢話唔知,我再問佢身邊有無人叫佢聽,佢話姐姐行左出去,我無辦法只可以收線,再在合唱團群組內問我個女的情況,有無人睇緊佢,之後我電話就響,是另一個來電,連我女兒叫咩名都未知,未過就講了女兒情況及安排了送女兒到園外待我接走(提提:家長的門票是要在5:00方能入園),其後大女身體不適未能繼續當晚演出,但細女繼續表演,晚會在七時開始,約九時完結(跟據通告知道)因為這場表演只有家長能夠欣賞,女兒演出後會安排到之前採排我房間等候(每次都是這樣安排)約八時三十分大家都在群組內收到通知,九時安排小朋友在表演場外等家長接走,其後有旅遊巴送有需要家長回程,約九時家長們都需要離開還未完結的表演廳到場外接小朋友離開(由於小朋友沒有安排於場內欣賞的坐位,所以未能回到表演廳),部分家長接了小朋友後跟據指示找旅遊巴及上車等候,有部份家長帶同小朋友離開園地,群組內發出了幾位家長查詢旅遊巴開出時間或查詢旅遊巴齊人未,但一路都沒有回應,直至九時四十分家長再發出訊息說車終於開出,有家長抱怨小朋友及家長於車內呆等四十分鐘,是否安排失當,其後就收到負責同事(其實她是我們的主要聯絡人,就只有她一位)及出的訊息(附圖)不想再多講,看完後我就無名火起,有群組內向此負責同事反影一路以來對此團隊的安排及睇發,當然有家長非常支持此團,表示小朋友穫益良多

......待續....

民房

回覆樓主

之後我都繼續繼續咁講左好多,負責同事都有講下接受大家意見,安排未夠完美,資源有限,什麼什麼(附圖),但我對於好所講的請教育好小朋友這一段言論大為不滿,其間追問及要求解釋及對此言論道歉,當然都有家長話我唔係對事係對人,針對這負責同事,仲幫好解釋她一個人要做好多好多野架,咁我想講醫生都好多野做都係好忙咁係咪可以因爲忙而斷錯症?之後這位負責同事就講佢做左幾耐得出左咩病,照顧唔到家庭小朋友,好想唔做架你同總監投訴我啦,叫佢炒我,又有家長話我你覺得小朋友咁唔安全就唔好參加啦!而家又無發生過咩事,咁我喺度想問下,我要求帶外出表演時需要注意小朋友安全問題,需要安排一個坐位食飯,真係我過份左?因為工作好多,請唔到人,自己做到周身病,照顧唔到屋企就可以作為推卸負責的借口?咁你咁辛苦你唔走?帶小朋友出團真係唔需要安全?

事後我當然有向合唱團總監提出意見及投訴,林總監就表示我早前向這同事反影的窮人言論,佢會繼續講,窮人無問題佢都窮過,話我地申請支助就係基層家庭啦!你怕人點睇就唔好申請囉⋯⋯我心諗我之前講係佢咁講會影響小朋友心理,成個電話過程中,我有向佢要求這名同事要向各家長公開道歉,因為當晚她的安排失當後仲要訓斥大家不懂管教小朋友,於表演期間提早離開表演場地,但林總監堅稱我誤解了這同事的意思,她的意思只是講解大家要向小朋友解釋為何要在車上等候咁耐都未開車,之後又講返窮人理論,大家講左好耐,跟本就講唔落去,佢覺得佢無問題,佢同事無問題,人手唔夠同安排到一定安排,但真係安排唔到,因為人手非不足,最後我咪同佢講咁大家繼續傾落去都無意思,係又覺得我誤解你地的意思,我地跟本係基層家庭怕人睇唔起咪唔好申請支助唔好參加囉,佢同事一對二百,上車無點名,原來無問題,同所有言論都係你地誤解佢意思,唔會要佢道歉。

其實人手咁不足你可以唔搞這個合唱團架林議員,真係唔見左小朋友睇你點算!

民房

Sea_leung 發表於 18-5-2 19:56
之後我都繼續繼續咁講左好多,負責同事都有講下接受大家意見,安排未夠完美,資源有限,什麼什麼(附圖), ...

仲有相未upload 明天繼續

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我只可講句,要交學費的合唱圖都未必能安排的甘完美,何況系免費的~應該要珍惜機會~

民房

Sea_leung 發表於 18-5-2 19:57
仲有相未upload 明天繼續

附圖!

大宅

回覆樓主:

怪唔得之要教感恩, 原來真係好多人唔識。

民房

回覆樓主

民房

BABA124 發表於 18-5-4 21:44
怪唔得之要教感恩, 原來真係好多人唔識。

對合唱團所教所學我係絕對感謝!但只係對外出表演安排有問題,另外職員對有關問題的態度!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

當然最好的安排就係每位團員的家長都隨行
可以貼身照顧啦

資源安唔安排到先得架
個團專for基層家庭
但又唔仲意人話你係基層家庭
既然對窮呢個字咁有hesitation你梗係更加應該轉去其他收費團啦

民房

跳躍精靈 發表於 18-5-4 23:09
當然最好的安排就係每位團員的家長都隨行
可以貼身照顧啦

我係唔鐘意佢對住小朋友講咁多次!同大人講我係接受同明白架!只係對小朋友講咁多次、小朋友唔會明白架.....

仲有我唔係要求要家長隨行,但最基本上旅遊巴要點名,唔通都係要求多左咩?

翡翠宮

回覆樓主:

退團pls

翡翠宮

回覆樓主:

D義工真辛苦
佢已經講明資源吾夠
仲要應付你地千字投訴

btw 坐地下食飯其實有乜所謂呢

大宅

回覆樓主:

自己窮又玻璃心, 當王子公主咁,講句我好榮幸可以服侍你好冇?我真心覺得人地對你呢家人已極包容, 你居然夠瞻post 對話, 我係佢已經爆咗粗, 好心就退團啦!我俾錢都冇你咁惡!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

最憎你地呢班人

點解只可以對大人講感恩,唔可以教小朋友感恩?窮我唔覺得羞恥,你兩個小朋友都唔係細,我會教佢人地係義助,將來大個好好讀書,回饋社會!

我細個都窮,窮到連琴都冇得學, 細個係媽媽朋友請才可以食M記,飲茶一年一次。不過我算乖,有努力讀書,考上好好的名女中學。中學時樂器只可以揀最平的中個笛學,不過我努力練習又入到中學的中樂團。

唔講咁多努力史啦,我只想講有免費機構幫助你地唔曉珍惜,人地真係資源有限,期望理所當然應該降低,你地比好多打工的夾心階層幸福了,知道嗎?

民房

回覆樓主

我好想請問以上鬧爆我的家長,謝謝大家對俾我的意見(emoji)!多謝大家俾時間去睇我篇文(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️!

我有小小野想問一問!
1. 請問我在上述文章內要求了人要對我小朋友好似公主王子咁看待?係邊度要求呀?如果有我都要反思下!

2. 要求上車要點名,這一點不是必須的嗎?

3.如果這個活動係由學校去舉辦,同樣情況,請問大家會覺得學校咁做有無問題呢?

大宅

回覆樓主

講真 我覺得你想退團但又攞唔返大拿拿千二蚊按金 先放野上尼公審 希望有公眾壓力等人退比你

安排無錯唔係100%完美 有改善空間
但好多外面收費活動亦做唔到咁足
家長如果唔放心 大可以跟出跟入
正如有d家長會跟埋小朋友上playgroup , 游泳班等

真心我覺得就算個活動只有五十分
你投訴似係令你唔開心 大家都唔開心 變零分

至於個團成日話你小朋友基層
咁係教學理念唔同 唔可以話人地錯
下面係推個case 去extreme
正如如果個團體係殘障小朋友合唱團
舉辦人可以同小朋友講 (A) 雖然你們殘障但仍可以努力演出 或是 (B) 你們同普通小朋友一樣無分別 唔可以講A定B係對錯

我覺得樓主生活好大壓力 放鬆d啦

我地好難管理別人對小朋友講什麼 無論合唔合理 但可以改變自己及教育小朋友的心

民房

jasball 發表於 18-5-11 08:34
講真 我覺得你想退團但又攞唔返大拿拿千二蚊按金 先放野上尼公審 希望有公眾壓力等人退比你

安排無錯唔係1 ...

感謝你的回覆!

合唱團已無再去喇....
放上黎本來唔係想公審d咩⋯⋯只係想分享一下

大宅

Sea_leung 發表於 18-5-11 08:40
感謝你的回覆!

合唱團已無再去喇....

放鬆d

我細個都好窮ya 父母長期病患無收入
但是咁我先今日咁硬剩

外面世界真是好難 fair
我明家長會想保護小朋友
但是你都要學習 遇到依d事心態要點面對

因為長大後 外面世界只會有更多依d事
唔係主要因為你background高低
而係你有接觸幾廣及幾高的人同事

如果你想子女有成 你要佢地學習點deal
當然也可以希望子女安穩快樂也可以

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

Sea_leung 發表於 18-5-5 10:26
我好想請問以上鬧爆我的家長,謝謝大家對俾我的意見(emoji)!多謝大家俾時間去睇我篇文(emoji)(emoji)‍♀ ...

人哋都都係講事實唧!

睇中你post whatsapp對話,見到那個負責人已經好盡心盡意去做好件事,可是你真係好要求高!

我女之前每月比千幾二千蚊去學跳舞,每次表演都要另外比幾百蚊買表演服、車費,我女等上台前都係坐地下、食餅乾,自己另比錢買入場券睇…

我教那時只有6歲的囡囡,點樣去自己照顧自己、要小心上落、緊緊跟隨大隊、咩時候要求大人幫忙、約好如走散要點做…,最重要係全情投入和enjoy台上表演,於是她現在成為一個獨立又自信的女孩。

你唔應該退團,投訴別人的不是,要求別人改變去遷就你,你女兒們將來會變成一遇困難便退縮,不順意時只懂在埋怨別人,用投訴人去解決問題…

首頁

尾頁

跳至