在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

lily233242 發表於 18-5-22 14:52
人哋都都係講事實唧!

睇中你post whatsapp對話,見到那個負責人已經好盡心盡意去做好件事,可是你真係好 ...

首先好感謝您用時間去睇我段文!

不是要反駁什麼,事情已經過去了,我都只係發表一下,無咩其他意思的。

本人是在職媽媽,有兩個小朋友,平日老爺奶奶照顧,我放工回家約六點左右,之後就睇下功課簽下回條,放假就帶齊兩個去婆婆家住一晚。

我大女七歲細女六歲,兩個做功課、收拾書包,沖涼、食飯、換衫,都自己做,由兩個一出世到而家我同佢地出街大部分都係一拖二因爲爸爸輪休未能經常夾到時間一齊出街,所以對佢地獨立方面或走失處理,我都對佢地有信心。

再提返免費活動或收費活動,其實正常都係一個活動,有關兒童安全的問題上係應該要有免費或收費的分別嗎?咁當然好多人叫我,咁驚咪唔好參加囉!但係其實有無留意這個團的問題係咩呀?係關於小朋友出團的安全問題!我又再問多次,係講的收費團外出表演時有沒有點名架?(好奇一問)要求出團上車點名唔會係要求高掛?你們都係坐地下同食餅乾,咁就當我對免費要求高唔滿足啦!咁我都想講下佢地出團表演的情況啦!佢地出團表演好多時都係由中午12開始直至晚上九點至十點先完結的,仲有一團有大約二三百人,當中由六歲到12/13歲。

咁所以我都會比較留意佢地對兒童安全方面的安排著緊一點,當然可能跟你地所講咁,我要求太高啦!

在這裡發表完文章之後,我就發覺原來自己真係對佢地太過嚴苛了。學到野喇!

———- 完————

大宅

回覆樓主

唔太了解整件事的來龍去脈,唔方便下定論誰是誰非。
但睇番樓主的whatsapp對話,只見到主辦單位好努力安排,各家長都好感恩,只得樓主一人不滿。

男爵府

Sea_leung 發表於 18-5-22 16:05
首先好感謝您用時間去睇我段文!

不是要反駁什麼,事情已經過去了,我都只係發表一下,無咩其他意思的。

先唔講$既問題,我只問你一句,有幾多位小朋友家長好似你咁有意見以及退團?
有無8-10%家長同你同樣認為?
你點教小朋友同人相處?點教佢地在外遇到事情如何處理?就算學校,小兒讀n班3:20,比同學抓損左下巴老師都唔知...咁我係咪應該退學?
一團二三百位小朋友,資源有限,人手一定不足,又或者時間問題,例如點完名趕唔切,當然會有做得唔好既地方,但睇得出係有心去做,另外叫小朋友感恩,個人覺得無問題。
你退左都岩,唔適合你要求。

大宅

回覆樓主

我明白無人想窮,但覺得林總監唔駛提咁多次「窮」。對小朋友係造成影響的。小朋友由小學至中學都被標籤了「基層家庭」,小朋友識諗都好d,如果諗埋一邊,會自卑的。

我都覺得退團係啱呀!

首頁

尾頁

跳至