單親天地

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我等到我女夠7歲先去台北,大d輕鬆d佢又可以幫手拎野推喼 溝通又冇問題,其實自己同小朋友去旅遊真係勁爽,又唔洗就人自己想點玩想食咩都得
感激遇上你~

複式洋房

wlhh 發表於 18-5-2 19:44
從沒去過日本,很想帶5歲囡囡去旅行走走,但是又擔心人生路不熟,如果是你們,會考慮跟團嗎?還是自由行? ...

跟好朋友去或跟團,太危險了,承受不起後果

別墅

回覆 wlhh 的帖子

hi, 我個仔仔都係五歲, 成日都話要去日本, 我想自由行去, 彈性大D, 我都想問下第一次去日本去邊度好? 有無提議?

別墅

pekochui 發表於 18-5-25 16:33
回覆 wlhh 的帖子

hi, 我個仔仔都係五歲, 成日都話要去日本, 我想自由行去, 彈性大D, 我都想問下第一次去 ...

第一次去東京會方便D
我同個仔去果時先3歳現在都5歲了,帶出去方便好多,最少可以佢自己行哈哈

大宅

好媽媽勳章

wlhh 發表於 18-5-3 01:29
多謝你鼓勵,因為經常見到朋友或者同事都系一家大細去旅行,小朋友有爸爸陪,潛意識好驚亞囡和別人比較, ...

我最近也想plan下同女兩個去美國(阿女有個地方好想去)。我從未去過美國,自由行怕挍唔掂。其實跟團比較舒服、安全。 我同你一樣,見到人地一家人去,怕覺得難受。

洋房

回覆 trintrinmum2007 的帖子

It's perfectly OK to visit the US on your own, assuming your English and driving skill are reasonably competent. Have been to US many times and never joined a tour. Car rental is cheap. Hotel accommodations are cheap and rooms are large, with New York being the exception. Food portions are generous (aka American size). The only complication is getting a Visa for yourself and your daughter. Let me know where you want to visit (US is big) and I can give you some more advice.

大宅

阿女兩歲半,兩母女自由行咗兩次,希望嚟緊番學之前再去多一次。

別墅

回覆樓主

日本好安全,市區的話交通又好方便,好多字又睇得明,食方面又唔洗擔心,5歲女都開始大,plan啲行程輕鬆啲,兩母女手拖手行到邊玩到邊食到邊,好開心呀,東京同大阪我會建議大阪,可以一日去環球影城,一日去奈良餵下鹿

洋房

Agree. 大阪 is perfect. You can easily spend one day in 大阪港(天保山) with Lego Playground, Aquarium, Maria Ferry and 天保山摩天輪. (Tips: Get an Osaka Card). And then, 一日去環球影城,一日去奈良餵下鹿. The remaining half day, it will be adult shopping time. That makes a perfect 5 days trip.

別墅

Lovely媽咪 發表於 18-5-2 21:47
首先唔好標籤單親,2母女去旅行有咩怪,我成日都係同阿仔2個去啦,有咩問題。跟團有機會有老人家亦有機會 ...

講得好岩!

別墅

sanphy 發表於 18-6-4 16:37
阿女兩歲半,兩母女自由行咗兩次,希望嚟緊番學之前再去多一次。

好勁呀你!

大宅

wlhh 發表於 18-5-2 19:44
從沒去過日本,很想帶5歲囡囡去旅行走走,但是又擔心人生路不熟,如果是你們,會考慮跟團嗎?還是自由行? ...

Del

大宅

見到人地-家人,會有D羨慕,但係我地總要面對再習慣。如果係我,我會跟團。感覺冇咁慌,有經驗後先自己去

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我仔現9歲,之前自由行去過台灣,日本,新加坡,其實去旅遊景點是安全的,而一次跟團有男仔可以一齊玩,同行的無問是否單親,可能他們也估到,不要理會別人的眼光,最緊要自己點看才是最重要

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主

多謝大家鼓勵,今次去咗日本(不過都系有顧慮而約埋公公婆婆一齊),今晚返香港,咁啱今個團都有位單媽和佢囡囡,覺得佢好勇敢獨立,我有自信下次我都可以!

大宅

wlhh 發表於 18-7-3 00:04
多謝大家鼓勵,今次去咗日本(不過都系有顧慮而約埋公公婆婆一齊),今晚返香港,咁啱今個團都有位單媽和佢 ...

回來可以分享下,我自由行帶小朋友去,不過也是約埋家人去,結果好辛苦。順得哥情失嫂意,而且家人好多説話,去得不快樂

首頁

尾頁

跳至