自由講場

跳至
/  

首頁
34567...30

尾頁

公爵府

HLOG 發表於 18-5-4 12:00
好多謝大家一直俾意見,我一路有睇,不停思考

如果你唔想日後同呢家人有任何聯系,你就要想清楚。生得出嚟,如果仲攞得佢筆遺產,我諗都幾難避開

洋房

ash_yehyeh 發表於 18-5-4 12:01
唔生

萬一男家話你個小朋友唔係佢地嘅,你連DNA都無得驗,無仇報...

/

象牙宮

回覆樓主:

我唔會為左要舊錢而生囉!第一自己唔算年紀大,第二做單身媽媽好大壓力,屋企人都唔幫手咁生黎做咩呢?跟住就係男家D人點諗,係咪華人,會唔會到時會幫下你,會認個孫呢?唔生得著大好多,人都走左,對佢份情放係心就算啦,留個人命在世無意思!

珍珠宮

回覆樓主:

So sorry to hear about your loss....

首先要當自己無遺產
遺產原本係跟遺囑分別比佢父母
遺囑已立,男家人只會覺得你貪錢而生bb落黎同佢地爭遺產
份遺產要打官司,打官司實有輸贏
萬一輸左你有無能力比律師費同靠自己養大bb?
獨自照顧bb期間要應付官司+仇視你既男家人
將來條路比一般單親辛苦好多倍
現實終歸要面對,即使無遺產經濟上是否能應付到獨力照顧bb?

唔止經濟問題....
心理上....bb出世後你心理質素能否支撐到?
養小朋友辛苦,教小朋友付出既心力更辛苦
諗清楚自己能力應唔應付到....
祝福你~

男爵府

回覆樓主

如果係我自己,就唔會生!
單親媽條路好難行,加上有官司跟身,太覆雜了!
我身邊單親長大的孩子,好多時佢地啲思想係好唔同,有啲好自卑有啲好妒忌心重,總之諗嘢冇咁正面!

公爵府

睇你性格應該喜歡自由,口口聲聲話要返工,你真係要諗清楚你適唔適合單親湊b

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

我住既地方有對單親既援助,但如果係生我會係香港工作,同我 ...
其實有咁多怨恨 , 何必要?? 最難教係教好小朋友, 你比唔到一個健康心靈佢..........
由其你未婚夫是因為婚禮事有爭拗而自殺。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

HLOG 發表於 18-5-4 10:29
件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

我同未婚夫原本預定8月結婚 ...
生下來甘就永遠扣著你,唔要都..................................................係人生過程,會在心中.

子爵府

回覆樓主:

生唔生都係自私架啦,生出來如果正常健康,生活美滿當然好,但養小朋友成長當中有太多未知數,唔係你話頂到就得,都要考慮吓個細路,如果我係個b我唔想出世囉,生左會唔會害到佢就自己再諗下,負責任係好,但以為負左責任自己心好過而連累到下一代就唔係好事。。
未經本人許可, 不得轉載

公爵府

HLOG 發表於 18-5-4 10:29
件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

我同未婚夫原本預定8月結婚 ...

你性格樂觀易後悔嗎?
我係悲觀又乜都後悔的人 所以我一定唔會生
因為我知以後遇到咩問題 我會不斷怨個小朋友
反之如果你性格樂觀積極唔向後望嘅人
咁咪生囉仲有成千萬洗

伯爵府

回覆樓主

如果係我唔會生,首先唔講以後同男家點樣對抗喇!第二,生個BB出來,你日日對住佢,會諗起你未婚夫,點解要自殺,自己更加難放低……

大宅

回覆樓主:

我認為你早有答案,只係差一份勇氣。

子爵府

開心吸收勳章

如果成件事無遺產呢一樣嘢,你仲想唔想生?
湊小朋友係會得到其他嘢無得媲美的樂趣,但當中壓力係無間斷咁湧過來,你承受到嗎?
幾大的小朋友都會俾無窮無盡的難題你去面對同解決,錢可以令你響教育,環境上有多一點的選擇,但最終你都要花心血用精神去培養佢品德,呢啲唔會係錢解決到的事
你唔預bb會同男家斷關係,亦意味住你之後都要同呢班人周旋,除非你打算一毫子都唔攞,否則遺產多與少都會俾人留難
換轉係我,唔會生,未婚夫確確實實同你經歷過的,該記住的自然唔會忘記,唔需要借助小朋友來留低呢個回憶

公爵府

睇你都想生!生命冇左就冇左!小朋友好快大!如果你落左佢、多年後可能會想起.如果當初唔落e+都幾多歲了⋯⋯⋯⋯!

子爵府

要睇你自己可否handle,失撇開L貴遺產,你有能力照顧,我會生。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

RIP...

老實講,單親媽媽條路好難行,
1千萬港幣?分分鐘未到18歲已經用完,
湊住個咁細嘅小朋友唔係咁容易找另一個,
除非你自己响晒口係單身,或有人介紹,
否則正常都當你有另一半,
你在香港幾年更難識到,
到小朋友大你可以甩身嘅時候都幾年後了⋯

見到你話會返香港,
父母照顧⋯父母年紀大嗎?
你想返工,唔想「同小朋友困住你眼望我眼」
小朋友成長期需要好多注意,有家庭支援好重要,
如果佢覺得唔夠愛,你俾唔夠注意佢
心理上好影響的⋯

要定唔要?你自己再想想。
保重

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

HLOG 發表於 18-5-4 12:07
會由法庭頒令驗 DNA,唔係男家話NO就NO

其實我有諗過生完交俾佢地,但佢父母年紀唔細,兩老一走,班兄弟姊 ...

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如果萬一攞唔到一千萬,你要自己比律師費,又要自己獨力養大小朋友你可以嗎?
雖然我唔贊成唔要bb, 但真係要諗清楚各個可能性!
我估令你有勇氣要個bb,除左你好愛你未婚夫外,得到一千萬係主要原因,因為令你經濟上無後顧咁養大bb(但呢一千萬唔係100%攞到),但湊大一個小朋,要佢健康快樂成長,唔係有錢就足夠的,你獨自身兼父同母職,係咪可以handle到?

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我想問下佢心理病係天生定後天?會唔會遺傳比bb?如果先天就唔好要啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

20020116 發表於 18-5-4 11:50
邊個show off呀?點show off法?我只不過回應前帖,提醒一點,比足一千萬都唔係多錢,唔值得為錢賣斷自己 ...

無錢仲要海外讀大學? 讀本地唔得既?

FYI - 我讀書係無家人support, 大學學費全免!$0 生活費自己搵

樓主扣埋律師費都仲有9百幾萬,用得其所加上自己打工,財政響絕對唔係問題。(9百幾萬香港有一半勞動人口成世都搵唔到)

最大問題都係樓主自己願唔願意背住呢個前度既責任, 係咪想同前度所有野一刀了斷好簡單,重新由零開始姐。

Finally, 留仔唔係為錢,唔好誤解我既意思,但要養仔呢d錢對樓主好緊要,始終要生活,但唔要都唔會死,只係辛苦d咁解。都係睇樓主想要定唔要。唔要既路遠比要簡單得多。

首頁
34567...30

尾頁

跳至