3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

時間改改佢~

0800-8030 訓醒
0830-0900 早餐
0900-0915 如廁/洗手
0915-1100 玩(體能活動/落公園玩)
1100-1130 如廁/洗手/水果/飲水
1130-1200 玩(語言/小肌肉活動/美藝)
1200-1245 午餐
1245-1300 如廁/洗手
1300-1430 午睡
1430-1445 如廁/洗手/飲水
1445-1600 落公園玩 / 圖書館
1600-1615 如廁/洗手/飲水
1615-1645 下午茶
1645-1745 玩(語言/小肌肉活動/美藝/音樂)
1745-1800 如廁/洗手/飲水
1800-1830 沖涼
1830-1900 睇書/玩 /洗手
1900-2000 晚飯
2000-2100 同阿爸玩下
2100-2115 如廁/洗手面腳/刷牙
2115-2130 Bed Story
2130 訓覺

琥珀宮

香蕉宝宝 發表於 18-5-4 17:35
0900 -1500 玩,食
1500-1630 訓晏覺
1630 下午茶

太晏訓晏覺,12點食飯,1點訓,訓到3點咩都夠啦

大宅

回覆樓主

每日都帶佢去公園玩,問題會改善。記住係每日,唔懶得。

珍珠宮

回覆樓主

需要啊。大人都要充電,而且小朋友仲咁細

大宅

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章

mandy952 發表於 18-5-9 13:30

太晏訓晏覺,12點食飯,1點訓,訓到3點咩都夠啦

你張時間表好詳細啊!但如果夏天公園好曬可以去邊到玩?我宜家都係八點幾帶佢落去玩一個鍾 九點幾太陽已經火辣辣

男爵府

回覆樓主

我都有同樣問題,囝囝下個月三歲,返緊n班,時間表如下
7-7:30起床
8:20出門返學
12點回家午餐
1點上床
正常1:30要訓啦,但呢一兩個月成日都攪好耐先訓,今日又1點上床,係咁係床上跑、跳攪左半個鐘,仲爬窗,激到我趕左佢出房,喊左十幾分先比佢入返房,我覺得佢好需要午睡,佢可以訓到2-3個鐘,最遲4點叫醒佢落街放電個幾鐘,回家凖備食飯
6-7食飯洗碗
7-7:30玩玩具
7:30-8點冲涼
8-8:30講故事
8:30上床
次次都攪好耐先肯訓,至少半個鐘,耐就一個鐘,叫佢訓又唔制,訓著左又叫極唔肯起身,真係欏命
我諗緊就三歲好唔好戒午睡,但又覺得有午睡好d,有時我都會陪佢恰陣,但成日都要迫佢訓咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

10歲以下要睡11小時才夠,佢三歲半夜才睡實在太夜了,冇午睡當然撐唔住。幼园仲睡午覺,但入左小学就冇。我讀小学時九點半前睡。

C6趕唔切,可俾细路食先,你坐低陪住佢。到C6回家大人先食。

如佢下午扭眼瞓,冲個凉會醒神d,但半夜才睡就太好。

洋房

Ship@@ 發表於 18-5-9 11:17
時間改改佢~

0800-8030 訓醒

好詳細(emoji)同我個女既作息時間直頭一樣(emoji)
最近刀早左起身早啲午睡夜晚又早左訓(emoji)(emoji)

大宅

我小朋友2歲半已經冇特別一定要佢訓晏覺了, 佢頂唔順咪比佢訓, 佢唔訓咪由佢唔訓, 小朋友如果夜晚果覺訓到11個鐘或以上既話, 為左要迫佢訓晏覺而攪到佢夜一夜都唔訓其實冇意思, 人仔攰自然就會訓....見到大家個time table真係有點怕怕, 小朋友此終都係一個人, 有陣時會唔會好攰或者好有精神又要睇小朋友果日既行程係點, 又或者之前果晚係訓得好定唔好, 好多因素, 如果小朋友已經3歲了, 都已經到左懂得表達既時候, 就唔洗太過份地跟死個time table咁走, 媽媽辛苦小朋友又辛苦......

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都有呢D問題架好困擾,我孫9個月大就開始唔訓晏教架啦,我女初初都迫佢訓,佢食人奶架,11:00果餐之後就拍佢訓,成日眼look look,攪到對歲都係唔訓晏教,咁再大D因為屋企得我湊佢,佢講野學得慢,由得一個BB冇人同佢玩,所以比佢返學啦,初初都冇比學校投訴,過左一個月,老師問我BB,係咪唔鍾意訓晏教,我話係呀,BB已經係咁架啦.
再過兩個月,班主任話佢唔訓之外,一關訓教房門佢就尖叫,所以一到晏教時間,就先拍左佢訓,再放其他同學入去訓,一般就早人半小時要服侍佢先,有訓果日之後上堂冇脾氣,好集中,但唔訓果日,班主任就同佢講故事,玩砌圖,到同學醒啦,佢就攰想訓啦,就發脾氣,有時會搶同學野low.

校長話小朋友3,4歲前都應該要訓晏教,咁會集中精神D架,上左小學返全日就冇訓晏教個享受架啦,就算有休息時間都唔會有訓教室,都唔會有個兩小時比小朋友訓啦.

每次放學都要問老師佢有冇訓教,冇的話一返屋企約5:00就開盤水佢自己沖涼,我就開始煮飯,攪掂佢著衫就抄菜,5:30食完飯,同佢睇下今日教課本,8:30訓左.

如果佢果日有訓晏教,就6:00先煮飯(佢會一路食一路訓,又含飯又發脾氣)夜晚9:00先肯上床,但都係一陣就訓左,朝朝7:45-8:00醒啦.

所以食飯D時間,訓教D時間都係要睇佢中午有冇訓教而變化,而家星期6只返半日,星期日爸爸唔洗返工,中午帶左佢出去玩,我反而呢日半成身鬆哂,雖然我仲有限制唔比女婿帶佢出去玩得夜,就係驚佢返來夜訓唔肯第二朝起身返學,唔夠訓又來發脾氣咋.

我做亞婆都好掙扎架,好驚比學校投訴架,佢唔夠訓脾氣唔好,又比個女黑面,真係好攰架.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 catjcm 的帖子

我至鍾意帶個孫去超市,天水圍D超市幾大架,教佢認水果,菜,魚,最近佢識講炒豬肉呀,食魚魚呀,尋日仲認講滴露洗地地....
其實我怕左去公園,D亞爸亞媽眼神好恐怖,佢D仔女玩咩都好,最好唔好有其他小朋友,一見有小朋友係佢仔女身體經過,就已經想殺人咁,好得人驚.
<br><br>

大宅

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章

chinatea 發表於 18-6-6 12:36

我至鍾意帶個孫去超市,天水圍D超市幾大架,教佢認水果,菜,魚,最近佢識講炒豬肉呀,食魚 ...

我反而怕左帶阿仔去超市 去親都扭計要買零食 次次都好似打仗 又鐘意自己拎d野去比錢 又要拎我張八達通嘟嘟

原本學下比錢都係好事 但我樓下百佳條人龍長到阿媽都唔認得 次次佢係到論論盡盡搞呢搞路 我都可以feel到背後想殺人的眼神

水晶宮

我推車因為腳唔好,唔比佢自己行架,唔知點解我孫唔鍾意食甜野,如果有砂糖D軟糖更加唔食,所以我冇呢個麻煩.我極少食零食,反而係我女鍾意食,所以佢都係偷偷收哂係房.
<br><br>

珍珠宮

chinatea 發表於 18-6-6 12:23
我都有呢D問題架好困擾,我孫9個月大就開始唔訓晏教架啦,我女初初都迫佢訓,佢食人奶架,11:00果餐之後就拍佢 ...

一樣,所以個午睡真係好重要,唔訓基本上成個下午到訓教前脾氣都係差差,好易跳制,問10個小朋友10個都話唔訓ga,但之後發生嘅野就要大人陪佢一齊承受,好唔公平,所以我係咪都要困佢入房兩個鐘,真係唔訓之後d時間就好唔見洗(要趕時間俾佢早d訓),仲要忍受埋佢d無理取鬧

水晶宮

回覆 怪獸青BB 的帖子

所以佢放假係屋企我就好忙架啦,星期6都會一放學就返來迫佢訓一陣,但星期日佢唔肯訓就由得佢,可以5:30煮比佢食8:00就訓到,如果又訓左午教,成晚同佢玩車車架.
<br><br>

伯爵府

回覆樓主:

我仔平時930pm就瞓,呢樣要夠父母一齊努力,要一齊関電視入房,等仔瞓左自己先做其他野

大宅

回覆 chinatea 的帖子

做婆婆要上bk問人, 點解唔將個問題比返佢媽媽(即係你個囡去諗辦法解決?) 婆婆湊孫已經好辛苦了, 呢D難題你交返比你個囡去諗吧.......重要比個女黑面呢個咩野世界.........

珍珠宮

BK Milk勳章

香蕉宝宝 發表於 18-5-4 17:35
0900 -1500 玩,食
1500-1630 訓晏覺
1630 下午茶

我係8點半沖涼,10點上床碌

水晶宮

回覆 dcs324 的帖子

佢黑面都唔鬼理佢架啦,因為佢份工係冇定時間,接到野就要出勤,唔係朝9晚5坐定定果D,所以我都係單對單湊佢個仔,咁學校有咩都係同我講架.
最近個孫,唔知係咪天氣熱,中午肯小睡,訓到半小時或45分鍾,有訓就冇發脾氣啦.
<br><br>

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

全日K班都有午睡兩小時,细個瞓十一小時有助發育

首頁

尾頁

跳至