心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

唉 感同身受 我都有呢啲諗法同感覺
仲要唔係一日半日 係時時都困擾住我
乜都唔想做 只攤係床到 身體又成日唔舒服
好想一了百了
需要您 我是一隻魚 :)

男爵府

回覆樓主

之前有個精神科醫生教我,用張紙寫低自己開心和唔開心的事,分左右兩邊,之後自己看看呢個世界其實都有好多自己開心既事去做,可以減少自己諗埋一邊。
另外,醫生都提醒要多做運動,令自己容易站起來。
我最近都發生好唔開心既事,我都準備用呢個方法提醒自己。
利申:我係抑鬱和焦慮症患者

水晶宮

回覆樓主:

加油

大宅

小新bbs 發表於 18-5-8 13:07
謝謝大家,我會努力

唔好意思,我俾唔到有用建議你,但好欣賞你會自己努力拉自己返去正常一面,或者唔好自我放棄係痊愈其中一個必須品。
你似乎係小朋友能夠俾到你最大動力,希望呢個母愛可以分少少做自愛,愛自己,你活著才能俾小朋友感受到母愛。
「加油、努力,堅持」係最無力鼓勵,但只唸到「加油、努力,堅持」能夠代表我對你嘅支持。希你繼續加油、努力,堅持!

複式洋房

回覆樓主:

謝謝大家,現在轉食了思緒康seroquel, 情況真係好轉好多。但當然會有副作用啦!
以前未有病前,跟本唔明點解啲人情緒精神方面要食藥。
真係好有趣,食咗藥有咗最基本既動力同精神,也減少到對外界既脫離感,終於舒服番啲,跟住自己襯有力量就要加油,就可以努力到去生活同教小朋友。

複式洋房

回覆樓主:

當然我唔係想鼓勵大家隨便食藥!因有啲副作用真係可怕,最慘係當食咗又唔好,唔食又仲衰,食咗仲要食埋啲副作用!

但請記住,如果當你發覺自己真係有情緒精神上既問題時,發現自己為何點努力都擺脫唔到,正常唔到,就真係要病向淺中醫。

我而家暫時食番思緒康(其實幾年前食過)好轉了,但老實講唔擔保下個月係會點,但總要試下,希望成功!多謝大家鼓勵!

複式洋房

回覆樓主:

隨了藥物既幫助,自己都要加油!我都希望可以鼓勵到和我一樣或有其他情緒精神困擾既人,加油!(哈哈,但病發緊既人係聽唔明加油,甚至討厭你同佢講加油!因為實在病發時係加唔到油的!)

珍珠宮

回覆樓主:

加油!情緒病係一個漫長抗戰嘅病,我經歷過,感受過當中的無奈,氣餒,痛苦。
安慰說話不多說,給你一個給力的擁抱,不用怕,這裏有很多同路人,一起走,路不是孤單的。支持你!

伯爵府

回覆樓主

慢慢來啦。 我都係靠自己醫返自己。 首先唔認輸就唔會敗給呢個病。

有時壓力係無形既。 最慘係連自己都察覺唔到因乜事而有壓力。

複式洋房

回覆樓主:

其實所謂正常人(未被証實有情緒病的人)要解決日常的生活、工作、家庭、經濟等等問題,都好疲憊,會充滿負能量,但他們仍努力生存。 我估最大的分別是他們沒有被人/自己標籤。

大家都要為自己認為值得的事堅持吧!

子爵府

Lauso 發表於 18-5-30 20:51
其實所謂正常人(未被証實有情緒病的人)要解決日常的生活、工作、家庭、經濟等等問題,都好疲憊,會充滿負能 ...

說得很中!

我想自己不多不少正處於這個狀況!無論怎樣,也不停要提醒自己要知足常樂。

同時也祝福樓主

複式洋房

sssssssss 發表於 18-5-16 22:46
會5會個醫生5岩你?
我都剛剛開始食看抑鬱藥物,鎮靜劑。

有時間去運動,
運動能增加正能量,
請樓主努力,加油!

禁止訪問

回覆樓主

大宅

小新bbs 發表於 18-5-5 12:05
自從病發後,變咗另一個人,思想睇野變晒,疑心很重,情緒失控,一時幸福感滿瀉,一時興奮一時跌落深淵。我 ...

我有朋友係咁,睇過幾個醫生都唔得。之後話個腦缺乏D乜乜,食啱藥已經控制到,精神很多。或者你試多幾個專科醫生
加油!孩子需要你的正能量

男爵府

小新bbs 發表於 18-5-26 06:22
隨了藥物既幫助,自己都要加油!我都希望可以鼓勵到和我一樣或有其他情緒精神困擾既人,加油!(哈哈,但病發 ...

記得做埋運動,加油

伯爵府

回覆樓主:

我唔識你,但我會為你加油!
有咩都可以係bk分享,你自己分享又睇人地,唔好既唸法就遠離你,可能只係一陣,就趁依一陣既時間去行下走下囉!
加油呀!

複式洋房

回覆樓主:

del

複式洋房

回覆樓主:

del

子爵府

回覆樓主:

可能你會內疚和自責到只見到痛苦和絕望
但我見到嘅係一位奮力掙札對孩子不離不棄嘅媽媽
孩子出世經歷好多都唔係人所能控制,就算點都係事實了,重要嘅係你仍留在佢身邊,起碼,佢仲有媽咪,媽媽個心仲係好愛錫佢哋
的確,我未必明白你嗰種走頭無路同絕望,但之前咁多關你都過咗,你一定有你嘅方法和能力,辛苦了!希望你的孩子得到醫院良好的照顧,你都好好照顧自己

複式洋房

anyuser18 發表於 18-7-8 23:29
可能你會內疚和自責到只見到痛苦和絕望
但我見到嘅係一位奮力掙札對孩子不離不棄嘅媽媽
孩子出世經歷好多都 ...

謝謝你

首頁

尾頁

跳至