烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

簡單Ayr fryer 焗雞肶仔加意大利青瓜20 mins

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Cheuk2012    發表於 19-10-4 23:53

男爵府

Tebing 發表於 19-10-4 17:59
簡單Ayr fryer 焗雞肶仔加意大利青瓜20 mins

哇哇雞肶仔好吸引,air-flyer又 幾方便喎

子爵府

fatmousechai 發表於 19-10-4 18:31
哇哇雞肶仔好吸引,air-flyer又 幾方便喎

係呀, 清潔比oven 方便

我唔好炸野但用佢當係小oven 就好方便, 我噸

大宅

回覆樓主:

hi hi!早幾日,我終於第一次試做叉燒,另一半幫我亂切,所以賣相欠奉。總算成功,有得食,下次再encore

Cheuk2012    發表於 19-10-6 23:23

男爵府

Tebing 發表於 19-10-4 19:25
係呀, 清潔比oven 方便

我唔好炸野但用佢當係小oven 就好方便, 我噸

我諗用來氣炸薯片好方便

男爵府

HHCCMama 發表於 19-10-5 10:03
hi hi!早幾日,我終於第一次試做叉燒,另一半幫我亂切,所以賣相欠奉。總算成功,有得食,下次再encore

哇好得喎其實如果你唔講我一定以為街買的,請問難整嗎?

大宅

fatmousechai 發表於 19-10-5 11:26
哇好得喎其實如果你唔講我一定以為街買的,請問難整嗎?

多謝你呀!

一d都唔難,不過買了樽叉燒醬來醃,有d唔太健康,不過耐唔中啫⋯⋯

主要用焗爐焗一個幾鐘,我最初跟網上Christine的食譜,點知後來心急想食,所以快手焗到乾身咋咋淋上蜜糖,焗到有少少燶就食得。

子爵府

fatmousechai 發表於 19-10-5 11:25
我諗用來氣炸薯片好方便

你諗d 食物好devil

男爵府

HHCCMama 發表於 19-10-5 12:05
多謝你呀!

一d都唔難,不過買了樽叉燒醬來醃,有d唔太健康,不過耐唔中啫⋯⋯

原來都要花唔少心機喎,要焗個幾鐘,唔怪得咁靚啦,勁呀

男爵府

Tebing 發表於 19-10-5 12:45
你諗d 食物好devil

我就嚟忍唔住開薯片啦

子爵府

fatmousechai 發表於 19-10-5 13:43
我就嚟忍唔住開薯片啦

等你相

複式洋房

大宅

fatmousechai 發表於 19-10-5 13:43
原來都要花唔少心機喎,要焗個幾鐘,唔怪得咁靚啦,勁呀

焗個幾鐘的是慢煮juicy版,另有40分鐘快版。

我昨晚終於學你焗多春魚,好好味呀!謝謝你嘅好介紹。

男爵府

HHCCMama 發表於 19-10-6 17:42
焗個幾鐘的是慢煮juicy版,另有40分鐘快版。

我昨晚終於學你焗多春魚,好好味呀!謝謝你嘅好介紹。 ...

哈哈我都係跟人地,多春魚我都好鐘意食,雪櫃成日有貨㗎

男爵府

回覆樓主:

依幾日好唔平靜唔敢去遠地方食飯,近近地食屋企附近餐廳咋,有日去咗食牛肉火鍋,牛肉好食外牛舌打邊爐都好啱㗎,另外呢琴日朝去咗飲茶食點心,間酒樓係間酒店入面嘅仲以為佢無乜生意好慘,好在我地坐低後都有唔少本地客嚟,安樂好多,依間坐得好舒服侍應都好細心,最喜歡佢嘅蝦餃、小籠包同燻魚,麻煩老公都話唔錯下次可以encore 啦

同場加影今朝整比老公食早餐

Cheuk2012    發表於 19-10-6 23:24

男爵府

今晚都係唔出街係屋企食算啦,本來諗住簡單啲一煱過食牛肉鴨血煱,但係雪櫃搵咗唔少雪藏嘢出來怕個煱唔夠裝,所以臨時決定打邊爐,今日無出過街所以無乜新鮮嘢,都好在有琴日買嘅鯪魚肉稍為叫做新鮮啲,湯底係味噌麻辣洋蔥加剝皮辣椒,加咗剝皮辣椒味道好豐富呢,一早放咗豬皮入去煲一陣等入味啲

Cheuk2012    發表於 19-10-6 23:24

男爵府

其他料都無乜特別,主角通常係牛肉同鴨血,但今次呢係雪櫃底搵到嘅鴨舌都好好味呢,帶子都好甜呀,雖然突然決定在家打邊爐又懶出街買海鮮無乜新鮮嘢,但靜靜地係屋企可以安心食都唔錯㗎,嗰湯底好甜我勁飲呀

大宅

fatmousechai 發表於 19-10-6 19:11
其他料都無乜特別,主角通常係牛肉同鴨血,但今次呢係雪櫃底搵到嘅鴨舌都好好味呢,帶子都好甜呀,雖然突然 ...

好正呀!家裏的存貨都咁豐富,真係好幸福哦!我唸呢2日都有好多JM喺屋企食,包括打邊爐。

請問樽剝皮辣椒是乜東東呢?見識少

男爵府

HHCCMama 發表於 19-10-6 21:04
好正呀!家裏的存貨都咁豐富,真係好幸福哦!我唸呢2日都有好多JM喺屋企食,包括打邊爐。

請問樽剝皮辣椒 ...

哈哈我為食嘛但又懶去買所以會儲存多啲我喜歡嘅食物

剝皮辣椒是台灣台東、花蓮一帶的特產,一般由青辣椒經過油炸剝皮,再用醬油、糖、鹽等醃漬製成。( copy and paste 咋)

食法很多呢
https://www.mingteh.com.tw/index.php?route=product/category&path=91_95

我依樽之前買一路唔記得食,今日就順手放埋落去唔好嘥嘛

大宅

fatmousechai 發表於 19-10-6 21:15
哈哈我為食嘛但又懶去買所以會儲存多啲我喜歡嘅食物

剝皮辣椒是台灣台東、花蓮一帶的特產,一般由 ...

幾得意、幾特別喎!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊