烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 fatmousechai 的帖子

好豐富

子爵府

fatmousechai 發表於 19-10-6 19:11
其他料都無乜特別,主角通常係牛肉同鴨血,但今次呢係雪櫃底搵到嘅鴨舌都好好味呢,帶子都好甜呀,雖然突然 ...

流口水呀

子爵府

HHCCMama 發表於 19-10-6 17:42
焗個幾鐘的是慢煮juicy版,另有40分鐘快版。

我昨晚終於學你焗多春魚,好好味呀!謝謝你嘅好介紹。 ...

Hi hi 大家 慢煮㕚燒我整過, 又係超好味呀

子爵府

fatmousechai 發表於 19-10-6 18:56
依幾日好唔平靜唔敢去遠地方食飯,近近地食屋企附近餐廳咋,有日去咗食牛肉火鍋,牛肉好食外牛舌打邊爐都好 ...

你太豐富啦引死人

男爵府

Tebing 發表於 19-10-7 16:31
Hi hi 大家 慢煮㕚燒我整過, 又係超好味呀

你地都好叻呀,叉燒我只有買來吃從來無諗過可以自己整呢

男爵府

Tebing 發表於 19-10-7 16:32
你太豐富啦引死人

差不多全部雪藏嘢咋,我今日繼續無出街又係食埋雪櫃嘅陳年舊貨咋

子爵府

fatmousechai 發表於 19-10-7 17:41

差不多全部雪藏嘢咋,我今日繼續無出街又係食埋雪櫃嘅 ...

咁可以入貨了

子爵府

fatmousechai 發表於 19-10-7 17:39
你地都好叻呀,叉燒我只有買來吃從來無諗過可以自己整呢

其實係好簡單的, season 嗰part 最緊要同肉要靚便可

男爵府

Tebing 發表於 19-10-7 17:45
咁可以入貨了

我竟然有啲希望清唒啲舊貨先,想見吓一個好少見清新的冰箱

男爵府

Tebing 發表於 19-10-7 17:46
其實係好簡單的, season 嗰part 最緊要同肉要靚便可

你地煑嘢咁叻實話好簡單啦

子爵府

fatmousechai 發表於 19-10-7 17:51
我竟然有啲希望清唒啲舊貨先,想見吓一個好少見清新的冰箱

子爵府

fatmousechai 發表於 19-10-7 17:51
你地煑嘢咁叻實話好簡單啦

唔係啦

你肯煮一定得

男爵府

哇依三日假期我只係星期六朝早飲咗餐茶根住去街市買菜就無出過街啦,今朝早簡單整個早餐比老公食(我昨晚太飽唔識肚餓呀),好耐無整poached egg 啦今朝整比老公食,啲蛋已經買咗一陣唔夠新鮮所以外型唔靚,但生熟程度算ok, 隻蛋下面係大蘑菇嚟,用來扮Eggs Benedict

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Cheuk2012    發表於 19-10-8 22:12

男爵府

咁本來諗住下午去街市行吓買新鮮辣椒想整蒜蓉辣椒雞翼尖嘅,但懶鬼決定算啦用其他嘢代替無所謂啦

我一向都好喜歡食有骨嘅嘢(所以好喜歡鴨舌、魚鰭等等),雞翼尖唔係講笑我真係好喜歡食但又從來無買過自己整,見涷肉店有賣就買嚟試吓,不過佢好唔老實喎話啲雞翼尖來自日本(好平我真係唔信呀),不過好想食明知假都買啦

睇咗YouTube 教其實話用新鮮辣椒好味啲,咁懶鬼無法聽Tebing 講用麻辣醬代替

Cheuk2012    發表於 19-10-8 22:13

男爵府

好easy 冷水煲開同薑去雪味,再沖凍水(屋企無冰呢)回煲加蒜蓉加麻辣、魚露、鹽、花雕(自己試加了一隻剝皮辣椒)加少少水大火煲滾再轉小火約30min( 本來話要加雞粉同糖等我無落呢)

等佢轉小火其間我就凖備牛肉鍋,基本係食埋昨天剩嘅秋葵金菇,再加啲牛肉,蠔就搞掂好簡單

好快又食得啦

第一次整嘅蒜蓉麻辣雞翼尖味道比想像中好,怕老公食唔到我唔整得好辣咋,不過都好香好惹味,可以encore

Cheuk2012    發表於 19-10-8 22:13

翡翠宮

fatmousechai 發表於 19-10-7 19:23
好easy 冷水煲開同薑去雪味,再沖凍水(屋企無冰呢)回煲加蒜蓉加麻辣、魚露、鹽、花雕(自己試加了一隻剝 ...
賣相好靚

子爵府

Dear 我最近好忙呀

Devil 啱啱又引誘我

Cheuk2012    發表於 19-10-14 00:15

男爵府

Tebing 發表於 19-10-12 11:08
Dear 我最近好忙呀

Devil 啱啱又引誘我

哈哈我都食緊薯片呀

男爵府

又update 吓近來食咗啲乜嘢先,上星期有日我媽話細佬又吹雞打邊爐,今次除咗火鍋食物仲有啲我喜歡嘅熟食,好似有滷水豬肚同炒雞腎等,而火鍋嘅蟹今次買得好靚呢,大家在家食嘢吹水飲酒好happy

Cheuk2012    發表於 19-10-14 00:15

男爵府

有日就去咗食鐡板燒,以前依間餐廳好受歡迎要好早book 位,近日可能受到環境影響我早幾日book 都有位好驚喜,佢環境服務食物等等都滿意,價格也很合理,我地一定會再來呢

我們選擇飲清酒,想不到好易入口好啱我地飲(其實我負責揸車都唔敢飲好多,老公飲到呆呆地

其實全部食物都好食,我最like 帶子同薄燒澳洲和牛,食完一輪再encore 帶子、牛肉和羊扒好滿足(希望無嚇親工作人員我地咁大胃口吧

Cheuk2012    發表於 19-10-14 00:16

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊