烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

fatmousechai 發表於 19-1-14 10:01
哇謝謝你呀好有心俾條link 我地,但佢個價唔算平喎,我記得我之前買嗰支唔使40蚊250ml 都係extra virgin o ...

想問你自己整,是否有把油加熱,還是就咁加入辣椒、蒜去浸?

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

你可以試下去 il bel paese 看, good luck

子爵府

fatmousechai 發表於 19-1-14 10:01
哇謝謝你呀好有心俾條link 我地,但佢個價唔算平喎,我記得我之前買嗰支唔使40蚊250ml 都係extra virgin o ...

:)

One more choice

https://www.ilbelpaese.com.hk/index.php?route=product/search&search=olive%20oil

唔exact chilli and garlic; only chilli olive oil or garlic olive oil !

別墅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

樓主,我成日睇你嘅post
你嘅煮法和食材我都非常like

珍珠宮

男爵府

HHCCMama 發表於 19-1-14 10:17

我試過好懶就咁加去浸,放咗一個月都無乜味嘅,根住決定唔可以懶跟YouTube 整,其實好易,低溫整熱啲油再放乾辣椒同garlic,放涼後入樽,其實唔難整,最麻煩係同辣椒乾一齊入樽,我買咗隻funnel 仔幫手入樽
https://m.youtube.com/watch?v=rJ6njz0sEWU

男爵府

Tebing 發表於 19-1-14 10:35
:)

One more choice

謝謝你呀,可以多一個選擇呢太感激,我上次去旅行買咗兩支chilli 味道,依隻牌子香港有賣普通olive oil 但無chilli or garlic 味道激死,其實我第一支係759 買折咗唔使30蚊一樽250ml 真的好抵買,可惜759唔再入貨(emoji)(emoji)(emoji)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

藍水水 發表於 19-1-14 11:20
樓主,我成日睇你嘅post
你嘅煮法和食材我都非常like

哇多謝唒你呀,我其實好鬼懶來來去去都係煑差唔多嘢嘢,你咁讃我問心有愧㗎但都好開心
Thank you so much

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

男爵府

HHCCMama 發表於 19-1-14 10:17

我第一次整放勁多辣淑辣咗小小,後尾辣油加普通olive oil 溝淡啲就啱啱好啦

Cheuk2012    發表於 19-1-20 16:26

子爵府

fatmousechai 發表於 19-1-14 16:07
謝謝你呀,可以多一個選擇呢太感激,我上次去旅行買咗兩支chilli 味道,依隻牌子香港有賣普通olive oil 但 ...

You are welcome :)

大宅

回覆樓主:

樓主,我昨日早上亦準備好曬啲食材,諗住學你咁擺,淨係朵牛油果花都搞唔掂,最後都係逐樣分開上
我會繼續向你學習

男爵府

june陳 發表於 19-1-14 20:05
樓主,我昨日早上亦準備好曬啲食材,諗住學你咁擺,淨係朵牛油果花都搞唔掂,最後都係逐樣分開上
...

哈哈乜你咁客氣呀話向我學習,我都係新手大家交流吓啦,牛油果花最重要係牛油果質素同生熟程度,雖然我都整唔少次但唔果買到唔靚嘅都整唔到,所以未必關你事呢

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

fatmousechai 發表於 19-1-14 16:40
我第一次整放勁多辣淑辣咗小小,後尾辣油加普通olive oil 溝淡啲就啱啱好啦

...

大宅

好鍾意睇你個post, 沙律整得好靚,煮d野又煮得好正,要向你多多學習。
可惜我屋企附近的759都沒有frozen food 賣。

男爵府

HHCCMama 發表於 19-1-16 14:27
好鍾意睇你個post, 沙律整得好靚,煮d野又煮得好正,要向你多多學習。
可惜我屋企附近的759都沒有frozen fo ...

謝謝你太過獎了,你見到我其實只識整簡單嘢㗎咋,歡迎大家交流吓煑食心得吖
我住新界嘅所以可能租平啲759都大間啲㗎,Aeon 啲嘢都幾好㗎無一田或city super 咁貴,可惜我屋企附近都無呢

男爵府

回覆樓主

老公今晚唔返黎食我超懶就咁煎熟啲蝦放係青菜沙律上面,加埋尋晚飲剩嘅湯就當晚餐,唔使15min 就有得食,最啱我依啲懶鬼㗎啦,如果麻煩老公係到嘅話,一定話太簡單唔啱佢食呢

Cheuk2012    發表於 19-1-20 16:26

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

fatmousechai 發表於 19-1-16 18:26
老公今晚唔返黎食我超懶就咁煎熟啲蝦放係青菜沙律上面,加埋尋晚飲剩嘅湯就當晚餐,唔使15min 就有得食,最 ...

好豐富

男爵府

回覆樓主

今朝早餐簡單吃熟蛋沙律,尋晩同屋企人去食燒肉放題大吃大喝重太多,今天開始要小心飲食了

Cheuk2012    發表於 19-1-20 16:27

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

fatmousechai 發表於 19-1-19 07:57
今朝早餐簡單吃熟蛋沙律,尋晩同屋企人去食燒肉放題大吃大喝重太多,今天開始要小心飲食了

好正

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊