烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

今日係不停咁煮的一日

海蔘羨之後有blue crab, 用tomato 整soup bade

先加蟹, 再加龍煆肉

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Cheuk2012    發表於 19-11-10 22:41

子爵府

回覆樓主:

再加wine 及雞腎

Cheuk2012    發表於 19-11-18 00:10

男爵府

Tebing 發表於 19-11-9 23:26
今日係不停咁煮的一日

海蔘羨之後有blue crab, 用tomato 整soup bade

你啲blue crab 也太devil 吧,有咁多羔好鬼正,睇見流口水

男爵府

Tebing 發表於 19-11-10 00:23
再加wine 及雞腎

雞腎真的好好味呀

子爵府

fatmousechai 發表於 19-11-10 13:32
你啲blue crab 也太devil 吧,有咁多羔好鬼正,睇見流口水
...

所以先忍唔到買了

男爵府

依兩日香港四圍都唔多平靜呢都係在屋企食安全啲,尋晚主要食之前嘅舊餸,全部炒埋一碟好簡單,雞翼都係我媽媽醃咗但食唔唒比埋我,佢一次醃咁多我連食兩晚都食唔唒呢,另外翻熱啲舊湯太美味,就算食剩餸我地都好滿足㗎

Cheuk2012    發表於 19-11-10 22:41

男爵府

上次整日式奄烈比老公食自己無食,今朝整比自己食都覺得唔錯喎(可能太肚餓)
晚餐食埋啲雞翼同煎比目魚,比目魚夠肥美都好好食呢,我姨比咗兩盅燉湯我今晚飲埋佢,老公都大讚夠足料美味呢,謝謝小姨

Cheuk2012    發表於 19-11-10 22:42

翡翠宮

fatmousechai 發表於 19-11-9 13:20
我小姨人太好見我近日身體麻麻地話燉咗湯専程拿來我家比我補吓哇佢屋企來我屋企山長水遠太辛苦佢啦 ...
好豐富!

子爵府

fatmousechai 發表於 19-11-10 21:49
依兩日香港四圍都唔多平靜呢都係在屋企食安全啲,尋晚主要食之前嘅舊餸,全部炒埋一碟好簡單,雞翼都係我媽 ...

好多餸呀好吸引呀

你媽媽真好

子爵府

fatmousechai 發表於 19-11-10 21:56
上次整日式奄烈比老公食自己無食,今朝整比自己食都覺得唔錯喎(可能太肚餓)
晚餐食埋啲雞翼同煎比目魚, ...

Share 下個日式奄烈呀!! 要落奶嗎? 我唔係好受到奶呀

複式洋房

回覆樓主:

男爵府

Tebing 發表於 19-11-11 06:47
Share 下個日式奄烈呀!! 要落奶嗎? 我唔係好受到奶呀

https://www.hk01.com/熱爆話題/348048/附教學-日本網民神技煎-完美奄列-完成品脹卜卜仲冇爛

https://menclub.hk/mobile/article/article.php?cat=gourmet&aid=5931

我都係跟YouTube 教,無落奶呢,如果喜歡除了salt 可以加cheese, 其實唔算難不過用中小火ok, 否則蛋太老就唔好食啦

大宅

fatmousechai 發表於 19-11-11 14:55
https://www.hk01.com/熱爆話題/348048/附教學-日本網民神技煎-完美奄列-完成品脹卜卜仲冇爛

https://men ...

thx for your sharing!
見你2次都煮得咁靚,都想問下你。

大宅

fatmousechai 發表於 19-11-9 13:20
我小姨人太好見我近日身體麻麻地話燉咗湯専程拿來我家比我補吓哇佢屋企來我屋企山長水遠太辛苦佢啦 ...

又可以敍下,真開心!
你小姨對你好有愛呀!

男爵府

HHCCMama 發表於 19-11-11 17:46
thx for your sharing!
見你2次都煮得咁靚,都想問下你。

真的唔難整,就算駁口唔靚唔緊要,因為只要反向下面就無人睇到啦

男爵府

HHCCMama 發表於 19-11-11 17:48
又可以敍下,真開心!
你小姨對你好有愛呀!

因為我地細個時一齊住呢

男爵府

唉近日香港咁嘅情況令人好痛心,唯有用食物轉換吓心情,其實交通立立亂我地都唔敢周圍去,係屋企食或附近食咋,有日就食鐘點姐姐準備嘅湯同炆牛腩,我自己炒菜同蒸魚,最好味係佛手瓜粟子粟米煲牛骨湯,好甜好滋潤咁

男爵府

昨晚老公順利返到屋企好開心,我地決定步行去附近間酒店食自助餐,仲以為咁嘅交通情況啲人想來食都食唔到無乜人又估唔到有七成滿(好感動,好怕太冷清生意難做),今次來食比之前食物質素好咗啲呢可以唔full 職員服務都好好,最好味係個蟲草花燉雞湯我自己飲咗四盅,每人兩隻即開生蠔好肥好甜勁美味,老公加錢飲埋酒啱唒佢,我自己默默食雪糕甜品好滿足,食完慢慢行返屋企,依啲平凡嘅寧靜原來好難得

Cheuk2012    發表於 19-11-18 00:10

男爵府

咁今晩呢得我一個人食,我諗唔到食乜就煎牛扒算數,一次煎牛扒同蘆筍唔使15min 食得懶人之算,我喜歡食medium 今次稍微熟咗少少但都ok, 牛肉唔算肥但幾有牛肉味,yummy

Cheuk2012    發表於 19-11-18 00:11

大宅

fatmousechai 發表於 19-11-14 19:23
咁今晩呢得我一個人食,我諗唔到食乜就煎牛扒算數,一次煎牛扒同蘆筍唔使15min 食得懶人之算,我喜歡食medi ...

呢幾日香港的情況確實令人心痛,美食是治療和忘憂的良方。
煎扒你一向拿手,但我更欣賞你的牛油果,切得好靚!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊