烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

fatmousechai 發表於 20-7-11 13:15
今日老公話懶出街食,叫我求其睇吓雪櫃有乜食乜喎,咁就立即解涷雞脾仔,用salt and pepper 加香矛粉加少少 ...

我都好鍾意飲胡椒豬肚雞湯(雖然我未煲過 ),我媽媽亦煲得好好飲 真係一試難忘。

水晶宮

回覆樓主:

終於weekend, 我最近胃口一般, 不過都有煮比自己同朋友

海鮮risotto, 上湯我用蝦頭同蝦殼煲出來的, 所以啖啖飯都有’海水’ 味

我只食了risotto 的料, 蝦, 帶子, 魷魚同小小魚咋

我下定決心要減肥呀希望成功

Cheuk2012    發表於 20-7-12 21:57

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Tebing 發表於 20-7-12 09:22
終於weekend, 我最近胃口一般, 不過都有煮比自己同朋友

海鮮risotto, 上湯我用蝦頭同蝦殼煲出來的 ...

哈哈好好味咁,我都要減,一齊努力啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

june陳 發表於 20-7-12 00:32
我都好鍾意飲胡椒豬肚雞湯(雖然我未煲過 ),我媽媽亦煲得好好飲 真係一試難忘 ...

哈哈我自己都未煲過,不過我哋大家口味真係差唔多喎

水晶宮

我的減肥日子開始了, 決定8-16

呢個係個late Lunch, 之後skip dinner

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Tebing 發表於 20-7-12 10:07

16/8真係得架,我上年試過,三個月減咗6磅,唔太多,但著褲鬆咗,感覺都輕鬆咗,後來冇再行16/8有反彈番少少,今年年初原本都OK,點知老公開始喺屋企就大鑊啦,佢煮咗我又唔想咁衰話唔食,連個女都抱怨爸爸令佢肥咗(其實佢係發育緊,不過因為冇得日日上PE堂,始終差D),我而家又回復未16/8之前,真係多謝養肥我果個,唯有開始番減肥計劃。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

rose-mag 發表於 20-7-13 04:13
16/8真係得架,我上年試過,三個月減咗6磅,唔太多,但著褲鬆咗,感覺都輕鬆咗,後來冇再行16/8有反彈番少 ...

我一定會加油的

我呢幾個月wfh 肥左好多, 我要堅持

水晶宮

rose-mag 發表於 20-7-13 04:13
16/8真係得架,我上年試過,三個月減咗6磅,唔太多,但著褲鬆咗,感覺都輕鬆咗,後來冇再行16/8有反彈番少 ...

另外我target 3個月15 lbs

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Tebing 發表於 20-7-13 06:50
另外我target 3個月15 lbs

太多啦,除非你係超重大肥人,否則健康減應該係2-3磅一個月,我同事超重二百幾磅果隻,佢斃到心臟有事幾乎係咁先,佢行16/8斷食三個月減咗30磅,但佢個case係有醫生營養師睇住,加埋佢有運動。如果冇大運動量的話,唔好太心急,健康減最緊要。

水晶宮

rose-mag 發表於 20-7-13 06:54
太多啦,除非你係超重大肥人,否則健康減應該係2-3磅一個月,我同事超重二百幾磅果隻,佢斃到心臟有事幾乎 ...

我會睇住

多謝你關心呀

王國長老

Tebing 發表於 20-7-13 06:59
我會睇住

多謝你關心呀

以前我試過短時間厭食,跌磅跌得好快,自己都唔察覺,係我身邊同事提醒我,上磅原來一個月瘦咗十幾磅,當時係有少少抑鬱,好彩可以即刻抽身,之後正常番,而家睇番果陣嘅相,自己得番個頭,身好似紙板人咁,好肉酸。

珍珠宮

Tebing 發表於 20-7-13 02:07

依個late lunch 好得呀,我同你一樣都要減,咁就齊齊減啦,首先要cut 咗啲snacks 先

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-7-13 06:54
太多啦,除非你係超重大肥人,否則健康減應該係2-3磅一個月,我同事超重二百幾磅果隻,佢斃到心臟有事幾乎 ...

同意呀,減肥真係唔可以太心急,不過亦都唔可以好似我咁太hea, 減來減去都差唔多,不過算係keep 住無肥到咋

珍珠宮

我會睇住

多謝你關心呀

大家一齊健康減啦,我無set target 比自己怕太大壓力難減,不過近排天氣好熱平日午餐都無乜胃口

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-7-13 07:03
以前我試過短時間厭食,跌磅跌得好快,自己都唔察覺,係我身邊同事提醒我,上磅原來一個月瘦咗十幾磅,當 ...

好在你早發現咋因為厭食好難醫㗎,健康真係最重要,依個時期大家互相勉勵啦,加油

王國長老

fatmousechai 發表於 20-7-13 11:50
好在你早發現咋因為厭食好難醫㗎,健康真係最重要,依個時期大家互相勉勵啦,加油
...

我以前中一有個同班同學就係有厭食症,瘦到皮包骨,m到佢完全面無血色如白紙,返學第一個星期就喺課室暈咗要call白車送去醫院,唔夠一個月就要休學,之後完全冇再見過佢,唔知佢最後點,希望佢好番啦。中二又遇到另一個跳舞隊嘅女同學,佢係我partner, 後來情緒有問題,又係厭食,玩咗跳舞隊兩個月後退隊,中三未完就轉去讀職業自修,聽講讀裁縫。出嚟做嘢後喺我厭食好返後幾年有個朋友太太因為離婚而一下暴瘦,我同其他朋友好擔心佢,成日約佢食飯陪佢行街玩,好彩佢後來愛上跳健康舞,厭食好返,但就因為之前暴瘦搞到有橙皮紋,因為佢之前係180磅肥妹,瘦到得98磅。

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-7-13 12:30
我以前中一有個同班同學就係有厭食症,瘦到皮包骨,m到佢完全面無血色如白紙,返學第一個星期就喺課室暈咗 ...

我記得我之前睇過啲BBC 講壓食症紀錄片,真正嘅壓食症有distorted body image 就算真人點瘦佢照鏡都覺得自己好肥所以好麻煩,嚴重嘅治愈率好低死亡率幾高架
你個離婚朋友似depression 搞到無胃口多啲,所以比真係distorted body image 嗰啲比較易醫,好彩佢好返啦

珍珠宮

我會睇住

多謝你關心呀

近排無入貨,雪櫃由之前120% full 到今日得返三成食物咋(不過好proud of 兩盒雪糕一路都keep intact 無開過)應該破咗最長自己紀錄

王國長老

fatmousechai 發表於 20-7-13 22:32
我記得我之前睇過啲BBC 講壓食症紀錄片,真正嘅壓食症有distorted body image 就算真人點瘦佢照鏡都覺得自 ...

我諗朋友當時係長期抑鬱,因為新婚冇幾耐佢老公有機會上大陸分公司做嘢,之後聚少離多,佢已經一有假期就上去陪老公,但你知啦,上面誘惑大,朋友開始覺得係自己肥唔夠吸引,令老公有二心,佢努力減肥,但成個人變得唔開心,顛顛得得咁,最後都係留唔住個老公,佢就認為係自己唔好,我地班朋友果陣好驚,因為見住佢瘦得好快,驚佢出事,離婚對佢好大打擊,好彩最後佢走得番出嚟。

水晶宮

fatmousechai 發表於 20-7-13 22:36
近排無入貨,雪櫃由之前120% full 到今日得返三成食物咋(不過好proud of 兩盒雪糕一路都keep intact 無開 ...

咦 真係少左好多stock 喎

我見有蝦同軟殻蟹

我諗要入下雞翼, 肥牛, 蠔等啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊